Det er ingen hemmelighet at crème brûlée er en av mine favorittdesserter. Det er noe spesielt med den myke og smakfulle kremen under det sprø sukkerlokket. I julen serverte jeg denne varianten med smak av appelsin og kanel. Den kan nok også minne litt om den spanske desserten Crema Catalana, som for eksempel passer kjempefint som dessert etter tapas. Uansett er dette en ypperlig dessert å servere enten det er en uformell familiemiddag eller et større selskap. Desserten kan gjerne lages en dag eller to før den skal serveres, men må karamelliseres rett før den skal nytes.

Annonse

Ingredienser

3 dl kremfløte
2 dl H-melk
1 appelsin (kun skallet)
2 kanelstenger
6 eggeplommer
3-4 ss sukker
demerarasukker (brunt strøsukker) til karamellisering
5-6 porsjonsformer (ca. 9 cm i diameter)

SLIK GJØR DU

creme brûlée med appelsin og kanel

Det er ingen hemmelighet at crème brûlée er en av mine favorittdesserter. Det er noe spesielt med den myke og smakfulle kremen under det sprø sukkerlokket. I julen serverte jeg denne varianten med smak av appelsin og kanel. Den kan nok også minne litt om den spanske desserten Crema Catalana, som for eksempel passer kjempefint som dessert etter tapas. Uansett er dette en ypperlig dessert å servere enten det er en uformell familiemiddag eller et større selskap. Desserten kan gjerne lages en dag eller to før den skal serveres, men må karamelliseres rett før den skal nytes.

Desserten stekes i vannbad på midterste rille i stekeovnen. Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme) og fyll så mye (kokende) vann i langpannen at det står omtrent like høyt oppe i pannen som brûlèeblandingen vil stå i formene.

Vask appelsinen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet med et zesterjern eller lignende (kun det oransje). Finn frem en tykkbunnet kjele og ha i melk og fløte, sammen med revet appelsinskall og kanelstenger. Varm blandingen forsiktig opp til kokepunktet, slå av varmen og la det stå å trekke i 15-30 minutter. Varm opp blandingen noe, men ikke så mye at den koker.

Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en stor bolle. Hell fløteblandingen oppi eggeblandingen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp. Det er viktig at fløteblandingen ikke er for varm for da kan eggene koagulere. Hell blandingen tilbake i kjelen.

Varm opp igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Blandingen skal IKKE koke. Når blandingen tykner (ved ca. 85 grader) skal den siles over i en bolle. Hell så blandingen opp i ildfaste former og fyll dem med maksimalt 3 cm røre.

Sett formene forsiktig i ovnen i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La crème brûléen stå i vannbadet i 25-35 minutter. Det er viktig at massen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca. 25 minutter rugger du forsiktig på en av formene for å sjekke om blandingen har stivnet. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig! Sett crème brûléen til avkjøling, og deretter i kjøleskapet i minst to timer.

Rett før servering drysser du et jevnt lag med demerarasukker over og karamelliserer sukkeret. Dette kan gjøres på flere måter. Bruk helst en brenner, hvis du har. Har du ikke brenner kan benytte grillelementet i stekeovnen. Når du setter inn formene må du sette dem så høyt som mulig i ovnen og passe på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner. Etter kort tid er sukkeret karamellisert og crème brûléen er klar for servering. Server gjerne sammen med en kopp god kaffe – og nyyyt!.

creme brûlée med appelsin og kanel

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lagde nettopp denne, men den ble litt kompakt.. Ser i andre oppskrifter du har så er det ofte 5 dl væske til 6 eggeplommer, men på denne var det 4dl til 6 eggeplommer.. Er det derfor den blir litt kompakt? Eller reddet noe jeg har gjort feil?

    1. Jeg har nettopp lagd de selv til nyttårsmenyen, og synes de ser bra ut. Husk at de mykner opp litt etter at sukkeret er karamellisert. Jeg har imidlertid oppjustert væskemengden litt, for det stemmer jo at jeg i tidligere oppskrifter har benyttet 5 dl væske til 6 eggeplommer. 🙂

  2. Hei
    Prøvde meg på denne i går. Alt gikk strålende helt til karamelliseringen på toppen. Har ikke brenner så jeg brukte grillelementene i stekeovnen. Lokket ble bra, men massen under smeltet og ble til en flytende skilt saus. Smaken var det derimot ingenting å si på, så nå blir det investering i en brenner 🙂

  3. Hei, tenkte å lage denne, men oppdaget at jeg ikke har nok former. Er det mulig å lage selve blandingen først og så sette den avkjølt eller no i en-tre timer til jeg får tak i flere former?

    1. Det er jeg litt usikker på, men tror det skal gå bra. Lykke til! (Og la meg høre hvordan det går hvis du testet det.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.