Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av en av mine lesere, Bjørg, som rett som det er tipser meg om spennende oppskrifter og kombinasjoner. Denne deilige chilimarmeladen smaker godt som tilbehør til ost, på blingser eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili.
Oppskriften gir tre små glass med chilimarmelade, og er lånt fra Nigella (men jeg har redusert sukkermengden noe).
Ingredienser
100 g | rød chili (ferdigrenset) |
100 g | rød paprika (ferdigrenset) |
500 g | syltesukker (smak til) |
4 dl | eplesidereddik (5%) |
SLIK GJØR DU
Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og del opp i grove biter. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost.
Ha eplesidereddik og syltesukker i en tykkbunnet kasserolle og gi det et oppkok. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Tilsett chili- og paprikablandingen, og la det stå å koke i ca. 15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.
La blandingen avkjøles i 30-40 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la marmeladen avkjøles helt.
Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder.
ENJOY!
Ønsker du en litt friskere og «mildere» variant kan jeg anbefale «Chilimarmelade med appelsin«.
Artig! Vi har mange chilier i vinduskarmen, så dette vil vi prøve! Men siden jeg ikke tåler pectin, må vi bruke vanlig sukker. Hvilken type chili brukte du?
De røde lange tynne chiliene du finner i alle matvarebutikker.
Hei, de glassene/ krukkene du bruker til chillimarmeladen? hvor har du fått taki de?
De har jeg kjøpt på Rafens.
Hei Trine.
Har idag laget chilimarmelade. Den ble litt sterk, kanskje litt for mye eddik. Har du noe råd å gi meg?
Hilsen Olaug
Hei Trine! Superfin blogg du har! Har prøvet ut mange av dine inspirerende oppskrifter med stort hell. Laget i dag fikenmarmeladen med stort hell og chilimarmeladen uten det samme hellet. Den ble ikke tykk. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke ( vanlig sukker og pektin). Hva kan ha feilet ?
Jeg har prøvd meg også på Chilimarmeladen og den ble bare tyntflytende. Jeg har prøvd to forskjellige oppskrifter uten hell. Hvordan får man denne marmeladen stiv? I den ene oppskriften brukte jeg gelatin, men jeg måtte ha så mange plater i den at jeg ikke tror den er så bra å spise. Er det noen som hvet hva som må til?
Hvis du benytter syltesukker og koker den lenge nok, så skal den bli stiv. Jeg laget den selv i kveld, og det fungerte fint denne gangen også. Du kan eventuelt redusere mengden med eddik til 3 dl, men jeg tror ikke det er det som var årsaken til at du ikke har fått det stivt tidligere.
Hei jeg har nettopp laget chilimarmeladen og den smakte veldig eddik. Jeg har fulgt oppskriften din helt 100% med både eplecidereddikk og syltesukker. Stemmer det at det skal være 4 dl eddik??
Ellers takk for mange gode oppskrifter:-)
Oppskriften skal stemme den. Ta gjerne også en titt på originaloppskriften: http://www.nigella.com/recipes/view/chilli-jam-2692 Kan det være at du benyttet chili som ikke hadde så mye smak? Jeg benytter de vanlige du får i de fleste dagligvareforretninger.
Hei!
Hvor kjøper man syltesukker?? Er det sånn «boks» som står i bakehylla….ser den for meg, men husker ikke hva den heter… Og ca hvor mange chili tilsvarer 100 g?
Mvh Jeanette
Jeg fant nettopp syltesukker på Meny, etter å ha lett i 6 andre butikker. Pakken ser ut som vanlig sukker, bare med grønn skrift. Står sammen med sukker og mel 🙂
Hei Trine
Da har jeg laget chillimarmeladen og den smakte meget godt 🙂 Men hvorfor må glassene snus på hodet? Jeg benyttet de minste norgesglassene med slik gummiring og fikk utfordringer når jeg skulle åpne glasset, samt det dannet seg en rund klump i midten av glasset øverst.
Kan man lage chillimarmeladen uten å snu glassene på hodet?
Du trenger ikke å snu glassene på hodet, men pass på at du benytter sterile glass.
Spennende oppskrift!
Kan man bytte ut eplecidereddik med vanlig eddik?
Det er jeg litt usikker på. Ta en heller titt på chilimarmeladen med appelsin som jeg la ut tidligere denne uken.
Samme skjedde med min marmelade. Den ble ikke stiv, og smaker bare eddik?
kan det være for mye eddik i den?
Hei, har laget denne no for 2. Gang – men denne gangen smakte den altfor mykje eplesidereddik. Eg 4 dobla oppskrifta, då eg synest denne var så god sist og tenkte å gi i julegave. Varma opp igjen marmeladen idag, og tilsatte 100 GR ekstra chili…fortsatt eddik. Har fu noko råd?
Hvorfor vente med å ha den på glass til den har begynt å stivne? Lettere å unngå søl hvis du bruker trakt og fyller på glass mens den enda er varm og flytende.
Kan jeg bruke hvitvinseddik/vinaigre istedenfor eplesidereddik?
Hei, nå har jeg laget min tredje batch med chillimarmelade, og jeg har brukt vanlig edikk alle tre gangene. jeg har også brukt gelantinpulver isteden for plater. Den er veldig populær hos alle som har smakt den.
Elsker din chilimarmelade med eller uten appelsinjuice. I dag laget jeg en egen versjon med ca 40g jalapenjo og 100 g grønn paprika. Ble godt kanskje bruke 50 g jalapenjo neste gang
Hei! Er det bare meg,eller? Synes eddiken i denne marmeladen overdøver HELE smaken. Utenom det ble konsistens&utseende perfekt. Men desverre uspiselig for min del, da eddiken tar over hele smaken. Kan man lage marmeladen med 1 dl eddik og resten vann, istedenfor de store mengdene eddik ?
Prøvd denne og synes det både lukter og smaker mye eddik… hvorfor er det så stor forskjell på edikkmengden her, kontra den med appelsin?
Det ble godt, men stiv som gele
Har laget denne nå flere ganger og alle gangene ble veldig bra. Super oppskrift.
Prøvde denne i dag; ble super både i konsistens og smak. Brukte eplesidereddik fra asiatisk butikk, syltesukker fra Meny og 100 gr ferdig renset paprika og noe mer chili. Smaker nydelig og god ettersmak.
Har enorme mengder chili i år, nå har jeg en måte å nytte det på.
Takk for hyggelig tilbakemelding! Alltid gøy å høre at oppskriftene faller i smak!
Har laget denne flere ganger, men nå halvblander jeg rød chili og jalapeños, og blander vin eddik og eplesidereddik. Ble en mye friskere smak.
Jeg lurer på hvorfor dette skal kokes då mye – chilien blir jo sterkere og sterkere ved koking. Min er blitt altfor sterk.
Et anna spørsmål – hvorfor blir den ikke stiv når en bruker gelatin? J opplevde at det var riktig tykkelse etter bruk av pektin. Da jeg tilsatte eplejuice og litt appjuice For å få ned hvor sterk den er – så brukte jeg ei (storhusholdnings-) plate pr desiliter jeg tilsatte. Da ble det nesten flytende. Hvorfor?
Super oppskrift, men jeg kokte min lenger enn 15 minutt. Da ble den tykk og fin.
Heisann
Stemmer det at det skal 100 g Chili?
Jeg bruker 50 g å er supersterk
Hilsen ELIN