Calzone er en italiensk innbakt pizza. Her fylles pizzadeigen med ost, kjøtt, grønnsaker, pizzasaus og oliven etter smak og behag, og når du deler den ferdigstekte pizzaen åpenbares fyllet og ikke minst den deilige lukten av nystekt calzone.

Ingredienser

GJÆRDEIG

500 g pizzamel eller hvetemel
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1/2 ts salt
1/4 ts sukker
3 1/2 dl vann
2 ss extra vigin olivenolje

FYLL

1 porsjon rød pizzasaus , se oppskrift
200 g skinke , i terninger/strimlet
1-2 paprika , grillet
150 g gulost , revet
1 mozzarella , delt i 4
1 neve sorte oliven , i skiver
oregano el.

TILBEHØR (kan sløyfes)

ruccula
basilikum
extra vigin olivenolje

SLIK GJØR DU

Pizza calzone

Ha pizzamel, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet. Spe med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar vanligvis litt i overkant av 1 time.

Lag rød pizzasaus etter oppskriften.

Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen.

Jeg har brukt grillet paprika på glass, men du kan gjerne grille paprikaen selv. Del paprikaene i to på langs og fjern stilk, kjerner og frø. Pensle dem med litt nøytral olje og grill dem i stekeovnen på høy varme noen minutter, til de er litt svidd på oversiden og er møre og fine. Legg dem umiddelbart i en plastpose som du knyter igjen. La dem hvile noen minutter og fjern deretter skinnet, som nå skal være enkelt å fjerne.

Skjær paprikaen i strimler, riv osten, og skjær opp skinke og oliven. Del mozzarellaen i fire biter, og finn også frem pizzasausen.

Pizza calzone

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 4 jevnstore biter. Trill dem til boller, og la dem gjerne hvile noen minutter før du kjevler dem ut til en ellipse som er ca. 25 cm høy og 20 cm bred. Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Fordel revet ost, skinke, paprika og mozzarella på den ene halvdelen (men ikke ut mot kantene) og ha deretter ca. 1 raus spiseskje pizzasaus oppå fyllet. Dryss gjerne over litt tørket oregano og et par klyper chiliflak for ekstra smak. Pensle rundt kantene med litt vann. Brett halvdelen som ikke har fyll over den med fyll og klem skjøtene godt sammen.

Pizza calzone

Stekes midt i ovnen i ca. 7 minutter, til calzonen er gyllen og gjennomstekt. Dersom du steker pizzaen på stekeovnens bakebrett må du beregne noe lengre steketid, omtrent 15-20 minutter.

Serverer gjerne calzone med en grønn salat som tilbehør.

Pizza calzone

Calzone kan fylles med ost, kjøtt og grønnsaker du har tilgjengelig, og er en fin måte å få brukt opp rester på. Dersom du får noen til overs kan du putte dem i fryseren, og varme opp ved en senere anledning.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste