Det er fredag og taco-dagen over alle dager. Det ble servert rundt 14 millioner tex-mexmiddager i Norge i fjor, så det er ingen tvil om at Ola Nordmann har fått sansen for denne amerikanske tilnærmingen til mexikansk mattradisjon. Butikkhyllene bugner av esker, poser, bokser og glass og det er bare å ta for seg. Jovisst er det enkelt, men på kjøpet får du med en rekke tilsetningsstoffer som er helt unødvendige, og enkelte kan også være skadelige på sikt. Jeg har i tidligere innlegg gitt oppskrift på hvordan du kan lage ditt eget tacokrydder, som kan benyttes som utgangspunkt for de fleste tex-mex måltider. Da har du alltid tacokrydder tilgjengelig og sparer både tid og penger, men ikke minst vet du hva du setter på bordet.
I dag står det burritos på menyen. Burritos, som vi kjenner de, er vanligvis tortillalefser fylt med krydret kjøtt, bønner og grønnsaker. På landsbygda i Mexico var de vanligvis fylt med ris eller bønner. Burritos er mat du kan forberede på forhånd og gratinere rett før servering. Hva du serverer som tilbehør er opp til deg, selv foretrekker jeg salat, guacamole og tomatsalsa.
Ingredienser
Slik gjør jeg det og starter med kjøttsausen (ca. 3 porsjoner):
500 g | karbonadedeig eller kjøttdeig |
2-3 ts | tacokrydder hjemmelaget (smak deg frem til din styrke!) |
1 | løk , i små terninger |
1 | grønn paprika , i små terninger |
1 boks | tomater hermetiske hakkede, avsilt |
1/2 boks | bønner røde |
rød chili , finhakket | |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2 | lime , presset (ca.) |
koriander frisk, finhakket | |
ost litt revet | |
salat | |
tomatsalsa | |
rømme eventuelt litt |
Guacamole
1 | avocado moden |
1/4-1/2 | lime , saften av lime |
2 ts | rød chili finhakket |
koriander frisk, finhakket | |
salt og hvit pepper | |
1 ss | creme fraiche eller rømme |
3-4 | cherrytomater eller 1 plommetomat, i terninger (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Stek kjøttet raskt i smør og smuldre det gjerne med en gaffel. Tilsett noe av krydderblandingen underveis. Kjøttdeigen trenger ikke å være helt gjennomstekt da den skal etterstekes i ovnen. Ha kjøttdeigen i en bolle eller lignende.
Stek løk og paprika til løken blir blank og myk. Tilsett chili og hvitløk etter smak og behag. Sil av tomatjuicen i de hermetiske tomatene og ta vare på juicen. Tilsett de hakkede tomatene, bønnene og kjøttdeigen og spe med litt av tomatjuicen. La kjøttsausen putre et par minutter og smak til med limesaft, koriander og eventuelt mer tacokrydder. Det er vanskelig å angi eksakte mengder på krydderblandingen da de kan ha ulik styrke alt etter hva slags krydder du har benyttet i blandingen din, samt at en jo har ulike preferanser i forhold til hvor sterk vi ønsker at maten skal være.
Fordel kjøttsausen på tortillalefsene, rull sammen og legg de med skjøten ned i et smurt ildfast fat. Fordel litt revet ost over og stek ved 200 grader i ca 15-20 minutter til tortillalefsene er gyldne.
Mens burritoen gratineres lager du guacamole.
Del avocadoen i to, ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje. Mos avocadoen med en gaffel og press over limesaften. Tilsett chili, hvitløk og smak til med salt, pepper, koriander, creme fraiche og eventuelt mer limesaft. Tomatterningene tilsettes til slutt og vendes forsiktig inn.
Avocadoen i guacamolen blir brun dersom den står litt. Det er derfor viktig å tilsette limesaft (eller sitronsaft) for å forhindre dette. Det samme gjør også avocadosteinen, så la gjerne den ligge oppi den ferdige guacamolen frem til servering.
Server burritos sammen med hjemmelaget tomatsalsa, salat, guacamole, rømme og en limebåt eller to.
Vintips: Gran Coronas Reserva (eller Coronas (øl))
Enjoy!
Alle tex-mex oppskriftene på bloggen har jeg samlet HER.
Nå fikk jeg skikkelig vann i munnen!
Hei Trine,
Prøv chipotle chili i kjøttsausen / salsaen, det gir akkurat det lille extra til barbeque/tex-mex. Jeg kjøper små bokser, tror det er Sunrise food som importerer. Sterkt som f* men verdt det!
God helg
Takk for tipset, Werner! 😉
🙂 gleder meg til å prøve dennne oppskriften..min er hjemmelaget, den også, men har diktet den selv..så kan ingen mål! Dette ser nydelig ut!
Dette så nydelig ut, blir garantert testet her i huset! Jeg er stor fan av oppskriftene dine, og tacokrydderet står i skapet og brukes flittig 🙂 Takk for at du gjør det gøy å prøve seg frem på kjøkkenet, og for at du bidrar til å rette fokus mot ferske og gode råvarer 🙂
Takk for hyggelig tilbakemelding – slike setter jeg så stor pris på! 😉
Dette så skikkelig godt ut. Nå ble jeg virkelig inspirert til å prøve noe nytt..gleder meg til å komme til Norge å lage mat selv! Jeg oppdaget din blogg i dag, og digget den med en gang! Kjempebra blogg!! Dette blir min faste blogg!
Takk for hyggelige og inspirerende tilbakemeldinger! 😉
Dette spiste vi i kveld og det smakte veldig godt!
Mona
Så gøy at du finner så mye inspirasjon på matbloggen min! 😉
Lagde det i går, smakte kjempe godt. Dette er en ny fredagsfavoritt!
Min mann er ikke glad i taco men må er han det:-) Takk for flotte oppskrifter.
Serverte dette til 18 gutter på 16 og 17 år. Tilbakemeldingen var tomme fat og at dette var den «beste bursdagsmaten jeg har fått noen gang» :o)
Er det noen grunn til at det ikke er utskrifts knapp på denne oppskrifta?
Har prøvd oppskrifta og den er kjempegod, så tenkte å skrive den ut. De andre oppskriftene jeg ville ha hadde en sånn knapp for utskrift og pdf.
Hei!
Etterspør utskriftsknappen jeg også?? Hadde vært supert om også denne oppskriften hadde vært utskrifstvennlig. Hilsen flittig og superfornøyd bruker:)
Utskriftsknappen hadde «gjemt seg» bak det nederste bildet. Har ikke opplevd det før, men har nå flyttet litt på bildene – så nå er det bare å skrive ut! 🙂