Jeg elsker gjærbakst - og jeg elsker bringebær! Da er det ingen overraskelse at disse lekre bringebærrullene er en kjær favoritt hos meg. Jeg bruker min vanlige oppskrift på søt gjærdeig (som alltid blir vellykket), og benytter det samme prinsippet jeg bruker når jeg lager fylte horn - men tre små snitt tar baksten til nye høyder visuelt sett. Baksten er fylt med bringebærsyltetøy smaksatt med revet appelsinskall og kanel, en nydelig kombo! Imponer med lekker og smakfull gjærbakst du også!

Lurer du på hvordan du får til det fine mønsteret? Ta en titt på denne videosnutten fra Instagram hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

900 g hvetemel
150 g sukker
25 g gjær (rød type) eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
5 dl melk
150 g smør i terninger

BRINGEBÆRFYLL & DEKOR

250 g bringebærsyltetøy
1 appelsin , finrevet skall
1 1/2 ts kanel
1 egg til pensling
hvitt perlesukker

SLIK GJØR DU

Bringebærruller

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Skyll appelsinen under lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) fint med et zesterjern eller lignende. Rør sammen bringebærsyltetøy, finrevet appelsinskall og kanel. Bruk et tykt, kokt syltetøy. Finn også frem tre bakebrett som du kler med bakepapir.

Ha den forhevde deigen på melet underlag og del opp deigen i 3 jevnstore biter. Form dem til boller og legg to til side (gjerne under litt plastfolie slik at de beholder fuktigheten). Kjevle bollen ut til en rund leiv som er ca. 30 cm i diameter. Del leiven opp i 8 jevnstore «snipper».

Bringebærruller

Bruk en skarp kniv (eller pizzaskjærer) og lag 3 snitt i den smaleste enden på hver snipp (se gjerne denne videoen eller dette innlegget med nærmere beskrivelser). Fordel ca. 1 ts bringebærsyltetøy på den bredeste enden av snippene, og ta tak i den smaleste enden på snippen og legg den over fyllet og brett den deretter under. Fordel bringebærrullene på bakepapirkledd bakebrett med litt avstand mellom hver. Gjenta det samme med de to resterende bollene. Etterheves under plast eller klede i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Visp sammen egget og pensle rullene, og strø gjerne litt perlesukker over. Stekes på midterste rille i ca. 12 minutter, til rullene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøles på rist.

Nyt bringebærrullene lunkne, gjerne sammen med en god kopp kaffe eller te.

Bringebærruller

TIPS

 • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
 • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Alternativt kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
 • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.
 • Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss sitronsaft til du får en jevn og fin glasur.
 • Bringebærrullene kan gjerne fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.
 • Varier gjerne med ulikt fyll, for eksempel med epler og kanelkrem, se denne oppskriften.

Bringebærruller

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei
  Baker de med sukrin og prøver meg med å strø sesamfrø over istedet for perlesukker.
  Har også prøvd meg med aprikos/fersken uten tilsatt sukker.
  Lett å lage.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste