Boeuf Bourguignon er en smakfull rustikk fransk kjøttgryte, som er ypperlig høstmat. Du kjenner den kanskje fra før, fra denne oppskriften fra 2010? Her kommer den i ny drakt, med justert oppskrift og nye bilder. Denne gryteretten er ypperlig å servere dersom dere er mange til bords. Uansett gjester eller ikke, lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for denne gryteretten smaker nesten enda bedre dagen etter!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GRYTERETTEN

2 kg storfekjøtt , i terninger
1 gul løk , i tynne båter
6 fedd hvitløk , finhakket
4 ss tomatpuré
2 ss provencekrydder
2 laurbærblad
2 ½ dl oksekraft
5 dl rødvin , gjerne fra Burgund
4 dl vann
4 ss hvetemel
400 g gulrøtter , i biter
400 g sellerirot , i staver
350 g småløk , hele
300 g bacon , i biter
salt og pepper
persille , finhakket

POTETMOS

poteter
fløte eller melk
smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

I gryteretten kan du benytte for eksempel bog, høyrygg, mørbrad eller annet storfekjøtt som egner seg til koking. Jeg har her benyttet høyrygg. Skjær opp kjøttet i jevnstore biter, ca. 3 x 3 cm, og krydre med salt og nykvernet sort pepper. Brun kjøttet raskt i smør eller nøytral olje, i flere runder (ikke ha for mye kjøtt i pannen av gangen, da vil kjøttet bli ”kokt” fremfor å bli stekt). Ha deretter kjøttet over i gryten du skal tilberede retten i.

Finn frem en stekepanne og stek løk og hvitløk i litt nøytral olje et par minutter, og tilsett deretter tomatpureen. La det surre et par minutter og og ha det deretter i gryten sammen med kjøttet. Tilsett provencekrydder, laurbærblad, kraft og vin. Rør ut hvetemelet i litt av vannet, og tilsett i gryten. Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket. (Har du ikke kjøttkraft kan du eventuelt smake til med kjøttbuljong, kalv- eller oksefond i stedet.) Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.

Tilsett gulrøtter, sellerirot og småløk. Du kan enkelt fjerne skallet på småløken ved å la den trekke i kokende vann i ett minutt, helle av vannet, og deretter ha den over i iskaldt vann, før du skreller løken. La grønnsakene få trekke med i 45-60 minutter, til kjøtt og grønnsaker er møre.

BOEUF BOURGUIGNON V. 2.0

Kok potetene møre i usaltet vann, og la dem dampe litt av. Tilsett fløte eller melk og en raus smørklatt eller to – og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Stek baconet til det er sprøtt. Rett før servering tilsetter du baconet oppi gryten og smaker til med salt, nykvernet sort pepper og eventuelt litt mer provencekrydder.

Gi retten et dryss av persille og server, med potetmosen og godt brød som tilbehør.

VINTIPS FRA SARA DØSCHER

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Hei Trine, jeg skal beregne denne gryta til ca 20 personer, det skal serveres som et måltid på en fest. Du skriver at oppskriften går til ca 8 porsjoner, man må vel beregne mer enn 1 porsjon per gjest? Og – skal man doble evt tredoble alle ingredienser eller bare noen?
    Takker for svar.. 🙂

    1. Hei. Vil du anbefale denne franske gryten servert i mai mnd? ( ser at det står høst-mat)

  2. Når det står at kjøttet skal trekke i 1,5 time, er det før man tilsetter grønnsakene, slik at total tid hvor det trekker (uten og med grønnsaker), blir ca 2,5 time? Eller skal grønnsakene oppi omtrent 45 minutter etter at kjøttet begynte å trekke?

    1. Kjøttet skal trekke i ca. 2 1/2 time (eller til det er mørt), så det er ditt første forslag som er korrekt her.

  3. Om man skal servere dette til en med glutenallergi, kan man benytte kikertmel som jevning? Noen tips?

    1. Det er små løk, det står ofte småløk eller delikatesseløk på emballasjen. Små sjalottløk kan også benyttes.

    1. Jeg utvikler hele tiden oppskriftene mine, og jeg vil aldri legge ut en ny oppskrift som (etter min mening) ikke er bedre på smak enn den eldre. Videre tror jeg at nyere oppskrifter er bedre beskrevet enn nye, samt at bildene er oppgradert. Evt. forskjeller kan du se ved å sammenligne de to oppskriftene selv. 🙂

      1. Hei! Jeg har også en keramisk gryte på 4.2 l, men jeg er redd en blir for lite for min burgundgryte på lørdag – skal bruke 2kg kjøtt og vi blir omtrent 14 stykker som skal spise. Skal servere med potetmos. Kan man bruke en annen type kjele, som f.eks. rustfritt eller tefal?

  4. Hei 🙂

    Får ikke denne setningen til å stemme…når skal egentlig kraft og vin oppi..

    «Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket.»

    Skal gryten virkelig fylles med vann?

    1. Nei. Hvis kjøttet ikke er dekket med oksekraft og rødvin så: «Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket»

    2. Nei, som det står i teksten (og som også en annen leser påpeker) så skal du ha på litt vann «slik at mesteparten av kjøttet er dekket». Du skal ikke fylle opp hele gryta.

  5. Lurer på svarene på de kommentarene du ikke har svart på her.
    Nyttig å vite 😉 Ser nydelig godt ut dette.

  6. Vi skal ha venner til middag på nyttårsaften. Er det dumt å servere dette som nyttårsmiddag?

    Tenkte muligens meny 1 under ‘nyttårsmeny 2018’, men heller lage dette som hovedrett for å gjøre det litt enklere for meg selv når gjestene kommer.

    Noen som har noen kommentarer?

  7. Litt uklart om løken (og tomat, krydder og vin) skal stekes sammen med kjøttet eller alene i stekepanne og deretter opp i gryta?

    1. Løken skal stekes for seg, og deretter has oppi gryta sammen med kjøttet og de øvrige ingrediensene. Alternativt kan du steke løken i gryta først og legge til side (for å spare oppvask).

  8. Kan jeg lage denne retten dagen før? I så fall har jeg tenkte å gjøre klar alt opp til slutten av denne steg: «Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.»
    Dagen etter kan jeg fortsetter med grønnsakene ?

  9. Hei, Har kjøpt inn mange kg indrefilet av okse på salg- var ment til annen oppskrift. Kan jeg bruke det i denne oppskriften? Skal ha 16 p på middag – denne vil bli enklere enn den jeg først planla 🙂

  10. Hei Trine.

    Jeg prøvde meg på denne retten, men kunne tenkt meg å få den enda bedre til neste gang, da jeg skal ha selskap. . Når kjøttet sto å trakk/kokte så forsvant så mye væske. Hva gjør jeg da?

    1. Brukte du lokk? Hvis du lot gryta putre på lav varme og brukte lokk så skal ikke så mye fordampe. Hvis du fulgte oppskriften og likevel opplevde at gryta kokte tørr så kan du eventuelt tilsette litt mer væske hvis du opplever dette igjen senere. Lykke til!

  11. Planlegger denne retten til en stor familiesamling. Men, en i selskapet har løkallergi, og ut fra tidligere erfaringer med retten kan jeg ikke helt se for meg at den blir vellykket uten løk. Er det noe annet jeg kunne erstattet løken med?

    1. Du kan her droppe løken og heller øke på med de øvrige ingrediensene. Er enig med deg i at løken er en viktig ingrediens, så ville ha tatt av litt i en liten kjele før løken tilsettes. Lykke til!

      1. Nå er maten fortært, både med og uten løk. Det fungerte faktisk utrolig bra uten løk også. Tusen takk for hjelpen.

  12. Hei! Jeg skal lage denne gryten for første gang. Hvordan bacon bør jeg bruke? Bacon tynne skiver, bacon terninger eller..?

  13. Hei! Takk for en super oppskrift! jeg har laget denne(dog med litt egen vri noen ganger) og den er supergod! Nå skal jeg lage den til lunsj for ca 65 personer. Det meste i oppskriften kan jo bare dobles x antall ganger, mener det noen andre hensyn jeg burde ta når jeg skal lage såpass mye?

  14. Hei! Er det greit å lage denne gryteretten ferdig dagen før?? Hvis ikke har du forslag på en annen gryterett? Ev lage den nesten ferdig?? PS bruker dine oppskrifter svært ofte, veldig bra. Dette skal være til middag for 8 personer. Vennlig hilsen

    1. Denne gryteretten kan du gjerne lage ferdig dagen før, blir nesten enda bedre da. Kok den nesten ferdig, avkjøl den raskt og sett den kaldt. Vent gjerne med å tilsette baconet til rett før servering. Lykke til!

  15. Hei. Hva er det jeg gjør feil når kjøttet av høyrygg fortsatt er seigt etter tre timer i gryta? Er det bare å fortsette til det blir mørt? Grønnsakene er allerede i (etter 1,5 timer» så de vil vel i så fall koke sønder..

  16. Jeg har akkurat laget tilsvarende, ikke din oppskrift, men vurderer den nå. Jeg brukte og høyrygg og opplevde det sammen som en over her skriver at det ikke ble mørt etter 2,5 timer. Hadde jeg for store stykker? Burde jeg skåret bort fettet?

    1. Etter min erfaring er 2,5 time for lite trekketid. Med høyrygg bruker jeg ofte fire timer. Da blir det bare helt fantastisk mørt

      1. Jeg skal servere denne i kveld. Begynner tillagingen nå etter morgenkaffen. Det blir bare så godt når kjøttet er mer «pulled». Fin oppskrift. Jeg bruker sopp også.

  17. Hei, denne gryten var helt nydelig! Vi brukte bankekjøtt, noe som fungerte ypperlig. Det jeg lurer på er om det er mulig å bruke kalvestek som kjøtt i gryten (har en liggende i fryseren som er på tide å bruke), eller om det blir helt feil?

  18. Gryta ferdig om 20 minutter, tenna løper i vann og hele familien gleder seg. Vi har laget denne flere ganger og den er alltid en suksess.
    Takk for denne og alle andre gode oppskrifter du deler i bloggen din. Bloggen blir flittig brukt.

  19. Hei,

    Var mye kjøtt! Klager ikke på det, men er det kjøtt med bein, eller bare 2kg rent storfekjøtt?

    1. Oppgitt mengde kjøtt er uten ben. Ja, det er nok litt raust med kjøtt, og mengden kan gjerne reduseres noe hvis du foretrekker det, men da må du øke mengden grønnsaker tilsvarende. Lykke til!

  20. Kan retten fryses? Skal ha den med på hyttetur. Vil gjerne lage den hjemme og servere 2 dager senere.

  21. Kan jeg bruke surret oksestek og dele i terninger? Vil lage gryterett til nyttårsfest. Tør ikke lage stek i tilfelle den blir seig.

  22. Hei, og takk for alle de gode oppskriftene! Når jeg sammenligner din oppskrift med andre, så ser jeg at mange av de andre anbefaler å salte og pepre kjøttet før det stekes. Slik jeg oppfatter din oppskrift, så skal salting og pepring gjøres etter at koketiden er avsluttet. Har det noe å si for smaken, om det gjøres før eller etter?

  23. Hei.
    Noen over som spurte om gryten kunne lages 2 dager før den spises.
    Du ga ikke noe svar, så derfor spør jeg på nytt. Er i samme situasjon.

    1. Jeg har svart på det i en kommentar over: «Denne gryteretten kan du gjerne lage ferdig dagen før, blir nesten enda bedre da. Kok den nesten ferdig, avkjøl den raskt og sett den kaldt. Vent gjerne med å tilsette baconet til rett før servering.» To dager går også fint dersom du følger rådet om rask avkjøling (sett gryta ute eller i kaldt vannbad) og kjølig oppbevaring etter det. Lykke til.

  24. Veldig bra oppskrift! Bruker gjerne sølvløk i stedet for småløk. Gir en friskhet som kontrast til den ellers dype smaken.

  25. Denne skal jeg lage og invitere gjester Høres nydelig ut. Trenger litt oppskrifter. For blir ofte Toro stroganoff gryte. Men bruker høyrygg og lar det koke/trekke en god stund først, også bruker jeg kraften som væske i gryta. Men denne og andre gryter du har. Gleder jeg meg til å lage ❤️

  26. Jeg forstår ikke hvorfor du vil vente så lenge med å tilsette bacon. Poenget med baconet er jo den gode smaken. Lar du baconet surre en stund i gryta sammen med kjørt og kraft etc vil smakene smelte bedre sammen.

    1. Det er jeg usikker på. Mener å ha hørt at det ikke er å anbefale, men har ikke testet det selv. Vanligvis kan man erstatte vin med rødvins- eller hvitvinseddik og evt. litt vann, men i denne gryteretten skal det være mer vin enn man vanligvis benytter i en rett, så da bør man ikke gå for andre alternativer hvis man vil ha den autentiske smaken. Anbefaler deg derfor å kjøpe en rimelig rødvin (spør på polet). Alkoholen fordamper uansett mens gryteretten koker.

      Andre som har erfaring med alkoholfri rødvin i denne retten? Del gjerne dine erfaringer her!

  27. Lagde denne i dag av høyrygg, fantastisk godt! Alle 5 i familien fra 13 år og opp synes det var nydelig godt. Fant ikke småløk på butikken, brukte ett glass sølvløk istede. Passet kjempegodt.

  28. Hei. Hva vil du mene om å bruke ytrefilet i denne retten?
    Forøvrig tusen takk for kjempefin blogg som brukes flittig

    1. Jeg ville ikke gjort det da ytrefilet er en kostbar stykningsdel som gjør at retten din blir unødig kostbar. Anbefaler for eksempel høyrygg.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste