Har du vært på blåbærtur? Da bør du prøve denne kjappe, enkle og kjempegode kakeoppskriften, hvor blåbærene blir smaksatt med en deilig smuldredeig. En skikkelig favoritt har dette blitt! Har du ikke friske blåbær for hånden kan du fint benytte frosne blåbær, men da må du tine dem helt først (og helle av eventuell overskuddsvæske før du setter i gang).
Ingredienser
SMULDREDEIGEN
200 g | smør , i små terninger |
200 g | sukker |
375 g | hvetemel |
1 ts | bakepulver |
1 ts | malt kanel |
1 | egg |
BLÅBÆRFYLL
500 g | blåbær |
75-100 g | sukker |
2 ss | maisenna |
1 | (økologisk) sitron , skall + saften av halvparten |
TILBEHØR
friske blåbær til dekor | |
iskrem, stivpisket kremfløte eller lignende |
SLIK GJØR DU
Finn frem en ildfast form (ca. 22 x 30 cm), kle bunnen med bakepapir og smør sidene med nøytral olje. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
Ha smøret og de tørre ingrediensene til smuldredeigen i en kjøkkenmaskin, og kjør det til du har en smuldrete masse. Tilsett egget og kjør massen litt til. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan dette fint gjøres for hånd.) Fordel halvparten av smuldredeigen oppi den ildfaste formen og trykk den jevnt utover.
Vask sitronen godt, tørk den med litt kjøkkenpapir og riv deretter sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronen i to og press ut saften fra den ene halvdelen. Bland sammen 75 gram sukker og maisenna og rør det deretter inn i blåbærene, sitronsaft og sitronskall. Smak eventuelt til med mer sukker. Fordel blåbærfyllet jevnt over kakebunnen, og strø deretter resten av smuldredeigen over.
Stekes midt i ovnen ved 180 grader (varmluft) i ca. 40 minutter, til kaken er gjennomstekt og har en gyllen farge oppå. La kaken avkjøles helt på rist, og skjær den deretter opp i passende stykker. Nytes som den er, eller sammen med en kule vaniljeis eller litt stivpisket kremfløte.
VELBEKOMME!
Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i Roy Fares «United states of cakes», men jeg har gjort noen mindre endringer, blant annet redusert sukkermengden noe.
Dette skal prøves! Har blåbær her på hytta så det plukkes og nytes hver dag.
Kjempefint å se deg på God Sommer Norge! Og du var så stilig 🙂
Kan jeg få spørre hvilket merke smykket ditt du hadde på deg er?
Takk for det! Smykkene er fra Snø, tror jeg. 🙂
Kan blåbærene erstattes med bringebær uten å gjøre noen endringer forøvrig?
Ja, du kan bytte ut blåbærene med bringebær eller andre bær. Du bør vurdere å redusere sukkermengden i oppskriften dersom du feks. benytter bringebær. Lykke til!
Ser nydelig ut! Tenker å lage denne til ettermiddagskaffen i morgen, men tviler på at vi får i oss hele… Kan den fryses?
Ja, den kan fint fryses.
Har ikke prøvd oppskriften – ser kjempegod ut og skal absolutt prøves – men er helt enig i at sukker mengden må reduseres. Jeg bor i Texas og baker mye banana/blueberry/zucchini bread og som regel halverer jeg sukker mengden. Bytter også ut litt av hvetemelet med havregryn eller grovt hvetemel.
Jeg har her tatt utgangspunkt i en oppskrift og har allerede redusert sukkermengden noe. Den kan selvsagt reduseres ytterligere, om man ønsker det. Sukkermengden må også sees i sammenheng med hvor søte/sure bærene er.
Ser veldig god ut! Kan den lages en dag i forveien, eller smaker den best nylagd?
Og der inspirerte du meg til å gå en ekstra tur i skogen for å plukke blåbær. Det blir kake på feriens siste hyttedag. Takk ?
Veldig god selv uten sitron (hadde ikke det). Nødvendig med is eller krem til 🙂
Tenkte bare å nevne at hvis en bruker amrikanske blåbær (store man får kjøpt i butikken eller som noen har i hagen), så er det noe helt annet enn de blåbærene en finner i skogen nå 🙂 Prøvde nemlig en gang blåbærmuffins med kjøpte blåbær, og for å si det sånn; de blåbærene passer best sammen med yoghurt o.l eller naturell 🙂 Blåbærsmaken ble så tam og muffinsene ble også alt for søte.
Hei Trine !
Skal prøve denne oppskriften på mandag.
Bruker du usaltet smør, eller vanlig ?