Kombinasjonen blåbær og sitron er nydelig, og gjør her stor suksess i en deilig blåbærkake som dynkes med sitronsaft og toppes med en syrlig og passe søt sitronglasur. Kaken kan visstnok fryses, men det har jeg aldri fått testet selv - for denne kaken går alltid unna i en fei!
Ingredienser
BLÅBÆRKAKE
125 g | smør |
125 g | sukker |
2 | egg |
125 g | hvetemel |
1 ts | vaniljesukker |
1 ts | bakepulver |
1 klype | salt |
1 | sitron , skall og saft* |
2 ss | melk eller matfløte |
125 g | blåbær |
GLASUR & DEKOR
100 g | melis |
2 ss | sitronsaft |
50 g | blåbær til dekor |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en bakeform/ildfast form som er ca. 20 x 20 cm og kle den med bakepapir.
Vask sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det gule). Del sitronen i to, press ut saften og sett den til side (skal benyttes til dynking og glasur).
Finn frem kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør sammen smør og sukker til det blir litt kremete. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt sammen. Ha deretter i hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, salt, melk og finrevet sitronskall – og rør sammen til alt er godt blandet. Vend til slutt inn blåbærene for hånd.
Fordel røren i formen og stek kaken på midterste rille til den er gjennomstekt, etter ca. 30 minutter.
Bruk en spisepinne el. og stikk små hull over hele kaken og drypp ca. halvparten av sitronsaften over. Avkjøl kaken på rist.
Rør sammen melis og sitronsaft (ca. 2 ss) til en jevn glasur, og fordel oppå den avkjølte kaken. Dekorer med blåbær, og skjær deretter kaken opp i passende stykker.
Nytes i godt selskap, og gjerne sammen med en kopp kaffe.
TIPS
- Bruk gjerne frosne (opptinte og avrente) blåbær. Varier og bytt gjerne ut blåbærene med bringebær.
- Hvordan vet du om kaken er ferdig stekt? Stikk en kakepinne/fyrstikk midt i kaken – og dersom den er helt ren når du tar den opp er kaken ferdig stekt. Dersom det følger med røre på pinnen må du steke kaken litt lengre, før du sjekker på nytt.
VELBEKOMME!
Kan jeg bruke en rund form 22 cm?
Mvh Olaug
Hva når man ikke tåler citrus, blåbær kaken er full av citron
Du kan selvsagt lage en blåbærkake uten sitron, og isteden tilsette vann eller melk i glasuren. Sitron er en sentral ingrediens i denne kaken, så resultatet vil bli helt annerledes uten sitron.
Denne ble dessverre helt mislykket for meg. Blåbærene la seg i bunnen av kake tiltross for at jeg fulgte oppskriften. Deigen ble ganske tykk og jeg måtte bruke en slikkepott for å fordele deigen i formen.
Det ble for mye sitronsaft. Kaken endte opp som rå inni. Jeg stekte kaken i 50 minutt for at den skulle bli gjennomstekt, men etter at jeg dynket den med sitronsaft endte den opp som nesten uspiselig.
Takker ellers for mange gode oppskrifter som jeg har lykkes med.
Jeg ønsker å lage en større kake. Har du forslag til hvilke mål som brukes til en større form, f.eks rund kakeform?
Da må du ta frem kalkulatoren og oppjustere oppskriften noe. Her er en artikkel med nyttige tips om hvordan du gjør det: https://www.morshjemmebakte.no/blog/konvertering-av-kakeformer/ Jeg har dessverre ikke kapasitet til å foreta slike beregninger for mine lesere. 🙂
Jeg tredoblet oppskriften og laget 2 runde kakeformer til et selskap. Vendte inn mindre enn halvparten av blåbærene og la resten på toppen. De sank likevel til bunnen ved steking. Kakene sank også litt sammen på midten, men jeg løste det ved å snu dem de opp ned før glassering. NYDELIG på smak! Anbefales 🙂