Det er noe spesielt med de gode, gamle julekakefavorittene. De som vekker gode barndoms- og juleminner, i tillegg til at de smaker godt. En liten bit, øynene lukkes, og jeg blir nesten hensatt til min kjære farmors kjøkken på 70-tallet. Hvor det alltid luktet god mat og farmor, og i kakeboksene bugnet av 7 slag. Og jeg fikk selvsagt smake dersom jeg spurte pent. Berlinerkranser er en slik favoritt, som jeg også selv ofte baker til jul. Det blir ikke 7 slag på meg i år, men nesten, og flere av sortene lager jeg små porsjoner av, for det er jo egentlig ikke så mye som skal til. Til ca. 20 berlinerkranser trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

DEIGEN

1 eggeplomme , rå
1 eggeplomme , hardkokt
4 ss sukker
175 g hvetemel
125 g smør mykt

TIL PENSLING OG DEKOR

1 eggehvite , sammenvispet
perlesukker

SLIK GJØR DU

 

 

BERLINERKRANSER3Kok det ene egget i 9 minutter, fjern skallet og ta ut den hardkokte plommen. La plommen avkjøles noe og ha den sammen med den rå eggeplommen og sukkeret i bakebollen. Visp det hele godt sammen med kjøkkenmaskin, og tilsett deretter smør og hvetemel vekselsvis. Hold gjerne igjen på litt av melet. Ikke kjør deigen mer enn nødvendig og juster med melet mot slutten. Hvis du tilsetter for mye mel kan deigen bli vanskelig å trille ut.

Del deigen opp i ca. 20 jevnstore biter og trill dem i ca. 12 cm lange remser. Form remsen til en krans ved å forme en ring og legg endene over hverandre, og legg den på et bakepapirkledd stekebrett. Hvis deigen er vanskelig å jobbe med kan du legge den i kjøleskapet i noen minutter.

Sett stekebrettet i kjøleskapet i ca. 15 minutter og pensle deretter kransene med sammenvispet eggehvite. Hell litt perlesukker på en liten tallerken og dypp kransene i perlesukkeret. Alternativt kan du drysse perlesukkeret over kransene.

Stekes ved ca. 175 grader (over- og undervarme) i 11-13 minutter, til de er lysegule og litt gyldne i kantene. Legg de ferdigstekte berlinerkransene forsiktig på en bakerist for avkjøling.

BERLINERKRANSER

Oppbevares i tett boks – og du har i alle fall en sort julekake i boks! PS! Oppskriften kan fint dobles og tredobles, om du ønsker å bake flere kranser når du først er i gang.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvordan skal deigen kjennes/se ut når den er klar? Lurer siden du skriver at deigen ikke skal kjøres mer enn nødvendig.

  2. På «det søte liv» ligger en nesten lik oppskrift med samme mengde, men der står det at det holder til 40, mens i din oppskrift står det 20. Lager du dem større og tykkere tro?

    1. Ja dette reagerte jeg også på! Jeg har min deig i kjøleskapet nå, men hadde jo håpet på 40 og ikke bare 20 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.