Klippfisk er en tradisjonsrik og anvendelig råvare som får her spille hovedrollen i en enkel og smakfull gryterett, sammen med grillet paprika, tomater og deilige krydder - bacalao. Jeg har her tatt utgangspunkt i en oppskrift fra restauranten Gullix i Ålesund, som jeg har fått av en tidligere kollega. Den ligner ganske mye på de øvrige bacalao-oppskriftene jeg har på bloggen, men denne inneholder grillet paprika og potetene serveres ved siden av. Bacalao er en av min manns favorittretter, og som vi alltid spiser en gang i løpet av påsken. Prøv det du også, og inviter gjerne noen på middag i samme slengen. Bacalao er nemlig enkel, rustikk og smakfull gjestemat som er enkel å lage til mange.

Ingredienser

600 g klippfisk , utvannet mengde
1 dl olivenolje (ca.)
2 løk , i skiver
200 g grillet paprika , i strimler (ca.)
3 fedd hvitløk , finhakket
1/2-1 rød chili , finhakket
1 1/2 ss hvetemel
3 ss tomatpuré
200 g hermetiske tomater , hakkede
5 dl fiskekraft eller utblandet fond/buljong
1 neve sorte oliven
nykvernet sort pepper
persille , finhakket
4 porsjoner poteter , kokt

SLIK GJØR DU

Bacalao

Vann ut fisken etter anvisningen på pakken, eller bruk ferdig utvannet klippfisk. Grill paprikaen etter denne oppskriften og fjern skinnet, eller bruk ferdig grillet paprika på glass. Frisk paprika i strimler kan også benyttes. Skjær opp alle grønnsakene som angitt.

Finn frem en vid stekepanne med høye kanter eller en vid gryte. Stek løken i olivenolje, til den er blank og myk, og tilsett paprika, hvitløk og chili mot slutten av steketiden. Dryss over hvetemelet, rør godt sammen, og tilsett deretter tomatpuré, hermetiske tomater og fiskekraft. Gi det hele et forsiktig oppkok, og la det koke uten lokk i ca. 20 minutter. Krydre med litt nykvernet sort pepper. Rør av og til. Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Skjær klippfisken i jevnstore biter som du fordeler i bunnen av en ildfast form som er ca. 25 x 20 cm. Hell sausen over og tilsett gjerne noen sorte oliven. Stekes på midterste rille i ca. 30 minutter, til fisken er gjennomkokt. Mens fisken koser seg i ovnen koker du potetene.

La retten hvile i ca. 5 minutter, gi den et dryss med hakket persille og server den deretter med nykokte poteter og godt brød som tilbehør.

Bacalao

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine, er vekt på fisk angitt som ferdig utvannat fisk? Og i så fall, hvor mye utgjør det i helt tørr klippfisk, sånn ca.?

    Takknemlig for svar
    Mvh Trine

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste