Det er ikke mye som smaker bedre enn fersk søt gjærbakst. Og det er omtrent helt umulig å gå lei, for det kan varieres og smaksettes på utallige måter. Prøv disse "rullene" som er fylt med aprikosmarmelade og hvit sjokolade, en kombinasjon som raskt kan bli en favoritt!

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel
150 g sukker
25 g gjær , gjerne rød type
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
2 egg
5 dl melk
150 g smør , i små terninger

FYLL & DEKOR

250 g aprikossyltetøy (ca.)
50 g hvit sjokolade , hakket
1 egg til pensling
hvitt perlesukker

SLIK GJØR DU

Aprikosruller med hvit sjokolade

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en blank og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Finn frem tre bakebrett som du kler med bakepapir. Ha den forhevede deigen på melet underlag og del opp deigen i 3 jevnstore biter. Form dem til boller og legg to til side (gjerne under litt plastfolie slik at de beholder fuktigheten). Kjevle bollen ut til en rund leiv som er ca. 30 cm i diameter. Del leiven opp i 8 jevnstore «snipper». Bruk gjerne et pizzahjul. Lag deretter 3 snitt i den smaleste enden på hver snipp.

Aprikosruller med hvit sjokolade

Fordel ca. 1 ts aprikossyltetøy på den bredeste enden av snippene og dryss litt hakket hvit sjokolade over. Ta tak i den smaleste enden på snippen og legg den over fyllet og brett den deretter under.

Fordel aprikosrullene på bakepapirkledd bakebrett med litt avstand mellom hver. Gjenta det samme med de to resterende bollene. Etterheves under plast eller klede i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Aprikosruller med hvit sjokolade

Visp sammen egget og pensle rullene, og strø gjerne litt perlesukker over. Stekes på midterste rille i ca. 12 minutter, til rullene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøles på rist.

Nyt aprikosrullene lunkne, gjerne sammen med en god kopp kaffe eller te.

Aprikosruller med hvit sjokolade

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig. Tips om hvordan du lager disse rullene finner du i denne videoen på Instagram (men bytt ut kniven med pizzahjul).
  • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.
  • Bytt gjerne ut aprikossyltetøyet med annet fyll, for eksempel sjokolade, bringebær eller epler og kanelkrem.
  • Aprokosrullene kan gjerne fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Har laget aprikosruller i dag. I følge »gubben»var de nydelige! Veldig god oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste