Hvis du vil imponere middagsgjestene dine, så lager du annapoteter! Annapoteter er nydelig tilbehør til for eksempel, vilt, storfe og andre festretter.

Når du skal lage annapoteter, er det viktig at du får lagt et jevnt press på potetene, både under steking og når de hviler i kjøleskapet. Finn derfor frem to like former som kan settes oppi hverandre. Lag gjerne litt ekstra, for det går alltid mer poteter enn vanlig når det står annapoteter på menyen. De bør lages dagen før de skal serveres. Det er alltid godt med det som er unnagjort, ikke sant?

Ingredienser

1000-1200 g poteter , kokefaste
2 sjalottløk , finhakket
2-3 ss frisk timian , finhakket
salt og pepper
125-150 g smør , smeltet

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft. Finn frem 2 like brødformer eller andre ildfaste former som rommer ca. 2 liter. Det er viktig at disse passer i hverandre slik at potetene får et jevnt press under steking og avkjøling. Kle den ene formen med bakepapir.

Skrell eller vask potetene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med slik kuttefunksjon eller en mandolin. Smelt smøret og hakk opp de øvrige ingrediensene som angitt.

Fordel potetskivene i den bakepapirkledde formen. Bruk gjerne pene, jevnstore skiver når du legger det første laget. De kommer til syne på toppen ved servering. Legg deretter resten av potetskivene lag på lag vekselvis med sjalottløk, timian, salt og pepper. Hell smeltet smør over potetskivene og brett bakepapiret over det øverste potetlaget. Sett den andre formen oppå bakepapiret.

Plasser de to formene på midterste rille i stekeovnen. Fyll den øverste formen med glovarmt vann fra springen, ca. ⅔ full. Stekes i 60–70 minutter, til potetskivene er møre. Sjekk med en skarp kniv midt i formen. De trenger ikke å være helt møre for potetene skal stekes en gang til, rett før servering. Hell av vannet i øverste form og sett den tilbake oppå potetene. Når potetene er avkjølt, setter du formene i kjøleskapet og fyller den øverste formen med noe tungt, eventuelt kaldt vann. La potetene stå slik under press over natten, slik at de får satt seg ordentlig.

Rett før servering hvelver du potetene forsiktig ut av formen og på et skjærebrett. Dersom de ikke løsner umiddelbart, setter du formen i varmt vann noen sekunder før du prøver på nytt. Renskjær kantene og del potetterrinen opp i jevnstore porsjonsstykker. Fordel dem på en bakeplate eller i en ildfast form, med litt mellomrom mellom hver. Stekes ved 200 grader varmluft i 20–25 minutter, til potetskivene er gylne i kantene. Gi gjerne potetene et lite dryss med frisk timian og server dem umiddelbart. Serveres som tilbehør til for eksempel vilt, storfe eller annen festmat.

Reinsdyrfilet med rødvinssaus, plommer og Annapoteter

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne ser skikkelig fin ut. For tiden er jeg en hund etter sellerirot, og vurderer å substituere en tredjedel av poteten med sellerirot og muligens litt søtpotet. Selleriroten har vel mindre stivelse enn potet og det er vel stivelsen som er med på å holde terrinen sammen.
    Spørsmål – tror du terrinen vil holde sammen med substituttet sellerirot? – eventuelt, vil det binde seg bedre om man da eksempelvis strør litt potetmel mellom lagene.
    – på forhånd takk.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste