Andebryst er enkel og smakfull festmat. Og følger du oppskriften nedenfor får du perfekt stekt andebryst hver gang. Som tilbehør smaker det alltid godt med litt "fruktig" tilbehør, som for eksempel appelsinsaus og denne fargerike og smakfulle salaten med rødkål, eple og bjørnebær.

Ingredienser

ANDEBRYST & APPELSINSAUS

2-4 andebryst
3 appelsiner , saften (ca. 3 dl)
1 ss Grand Marnier eller Cointreau (kan sløyfes)
2 ss sitronsaft
1 ss flytende honning
1/2 kanelstang
4-5 kardemommekapsler eller ca. 1/8 ts malt kardemomme
1 kvast frisk timian
salt og pepper
1 ss smør

RØDKÅLSALAT

300 g rødkål , finsnittet
1 liten rødløk , grovt hakket
2 røde epler , i biter
1-2 ss sitronsaft
100 g valnøtter
100 g bjørnebær eller blåbær
1/2 granateple , kjernene
frisk timian
4 ss extra virgin olivenolje
1 ss flytende honning
1 ts dijonsennep
2 ss eplesidereddik
salt og pepper

POTETER

4 porsjoner poteter (gjerne små)
2-3 ss smør eller andefett
flaksalt

SLIK GJØR DU

Andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat

OVNSBAKTE POTETER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Vask og skrell potetene og kok dem i lettsaltet vann i ca. 5 minutter. Hell av kokevannet og ha potetene i en ildfast form. Skjær gjerne et lite «kryss» halvveis ned i potetene, men ikke så dypt at den faller fra hverandre. Fordel smør/andefett oppå potetene og ha på litt flaksalt. Stekes midt i ovnen i ca. 45 minutter, til potetene er møre og gylne. Rør i potetene et par ganger underveis. Hold potetene varme.

RØDKÅLSALAT MED EPLE & BJØRNEBÆR

Skjær rødkålen i tynne strimler, og ha det i en stor bolle. Bruk gjerne en mandolin eller lignende. Rens og skjær løken i tynne ringer, og legg den gjerne i litt kaldt vann dersom du ønsker en mildere smak. Skjær eplet i jevnstore biter og drypp over sitronsaften. Ha eplene i salatbollen, sammen med valnøttene, og vend det hele forsiktig sammen.

Rør sammen olivenolje, flytende honning, sennep og eplesidereddik, til du har en jevn dressing. Smak til med salt og pepper (og eventuelt litt mer honning og/eller sennep). Drypp dressingen over salaten og topp den deretter med bjørnebær, granateplekjerner og frisk timian.

Rødkålsalat med eple og bjørnebær

ANDEBRYST

Lag rutemønster på skinnsiden av andebrystet. Bruk en skarp kniv, men pass på at du ikke skjærer i kjøttet. Krydre med salt og pepper på begge sider og legg andebrystene med skinnsiden ned i en tørr, varm stekepanne. Det er ikke nødvendig å tilsette olje el. da andebrystene avgir fett under stekingen. Brun andebrystene på middels varme i 6-8 minutter til skinnet er gyllent og sprøtt. Snu og stek dem lett på den andre siden også, i ca. 2 minutter. Ta vare på stekefettet (skal benyttes i appelsinsausen). Legg andebrystene i et ildfast fat med skinnsiden opp og stek dem ferdig i stekeovnen ved ca. 150 grader til kjernetemperaturen er ca. 56 grader. Det tar 10-15 minutter, men det vil være avhengig av størrelsen på andebrystene, hvor lenge du har forsteke det og stekeegenskapene til ovnen din. La andebrystene hvile i ca. 15 minutter før du skjærer dem opp i skiver (rett før servering).

APPELSINSAUS

Mens kjøttet steker presser du saften ut av appelsinene og har juicen i en kjele sammen med likør, sitronsaft, honning og krydder (knus kardemommekapslene grovt – eller smak deg til med malt kardemomme). Gi det hele et oppkok og la det stå å koke til sausen er redusert til ca. halvparten. Tilsett stekesjyen etter andebrystene og rør godt sammen. Smak til med salt og nykvernet sort pepper, og sil deretter sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Pass på at sausen ikke koker etter at smøret er rørt inn. Dersom du ønsker en tykkere saus kan du eventuelt tilsette litt maisenna (utrørt i litt vann).

SERVERING

Server andebrystet sammen med poteter og rødkålsalat, og drypp deretter litt av appelsinsausen over andekjøttet. Nytes umiddelbart, gjerne med en god rødvin i glasset.

Andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat

TIPS

  • Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig kan du steke potetene i ca. 30 minutter og sette dem på benken, senke varmen (og la stekeovnsdøren stå oppe et par minutter) og steke andebrystene som angitt. Mens andebrystene hviler steker du ferdig potetene.
  • Bytt gjerne ut appelsinsausen med balsamicosjy, hvis du ønsker å variere litt. Appelsinsalat (oppskrift kommer) og Vintersalat med grønnkål, rødkål, fennikel og eple smaker også godt til andebryst.

VINTIPS

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Ser veldig godt ut. Kan salaten lages dagen før, eventuelt noen timer i forveien (og settes i kjøleskapet for eksempel)?

    1. Ja, det er minst like god som det ser ut! Du kan gjerne lage ferdig deler av salaten dagen før, for eksempel rødkål, rødløk, valnøtter og dressingen. Men, jeg ville nok ha ventet med epler, bjørnebær og granateplekjerner til litt før servering. Mulig det går bra å tilsette eplene tidligere siden det er sitron i dressingen. Lykke til!

  2. Hei Trine! Tusen takk for supre oppskrifter. Jeg bruker bloggen din mye 🙂 Det er vanskelig å få tak i rødkål på denne årstiden. Kan jeg erstatte det med noe annet?

  3. Denne slo an!! Nå trenger jeg ikke være redd for and mer, takket være fin beskrivelse i oppskriften. Og salaten!! Nam! Ny favoritt hos oss, til de dagene vi vil flotte oss litt

    1. Så hyggelig å høre at det falt i smak! Selv elsker jeg slike salater – sjekk gjerne ut de andre «julesalatene» jeg har også!

  4. Går det an å steke andebryst som beskrevet og vente til gjestene kommer med å sette det i ovnen? at det f.eks. ligger 1/2 time før det kommer i ovnen? for å ha kontrol på steke og hviletid. Det går jo ret hurtigt med and.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste