Hva sier du til en deilig, varmende gryterett som lager seg selv mens du gjør helt andre ting? Mens du for eksempel går en tur i skogen, trener eller er ute og handler? Vel, når rett skal være rett så lager den seg ikke helt selv altså. Du må faktisk skjære opp grønnsaker og kjøtt, men utover det er det ikke stort annet du skal gjøre enn å ha det hele oppi en gryte, sette den i stekovnen og sette timeren på ca to timer. Prøv da vel! Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

5 dl kjøttkraft (eller utblandet oksefond/buljong)
2 bokser hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
2 laurbærblad
2 ss balsamicoeddik
4-5 fedd hvitløk , finhakket
3 ss hvetemel , utrørt i litt vann
1 kg storfekjøtt , bog eller høyrygg, i ca 2x2 cm terninger
20 småløk (ca.)
5 poteter kokefaste, i grove biter
5 gulrøtter , i grove biter
2-3 persillerøtter , i grove biter
1 rød paprika , i grove biter
salt og nykvernet sort pepper
frisk persille (til pynt), finhakket

SLIK GJØR DU

Finn frem en ildfast gryte med lokk som tåler 150 grader (for eksempel jerngryte, römertopf eller keramikkgryte). Ha kjøttkraft, tomatpurè, hermetiske tomater (men hold igjen på ca halvparten av tomatjuicen i den ene boksen), balsamicoeddik, laurbærblad og finhakket hvitløk i gryten. Rør ut hvetemelet i litt vann og tilsett i gryta. Kok opp, og smak til med salt og pepper.

Skjær opp kjøtt og grønnsaker som angitt ovenfor. Det kan ofte være vanskelig å fjerne skallet på småløk. Kok opp en kasserolle med vann, ha løken oppi og la den trekke i ca ett minutt, før du heller av vannet og har løken oppi iskaldt vann. Fjern deretter skallet. Brun kjøttet raskt på alle sider og krydre deretter med salt og pepper. Brun kjøttet i 2-3 omganger, slik at du får en fin stekeskorpe på det.

Ha alle ingrediensene (med unntak av persillen) i gryten. Tilsett eventuelt resten av tomatjuicen dersom det er nødvendig med mer væske i gryta. Gi det hele et forsiktig oppkok. Ha på lokket og sett gryta på rist på nederste rille i stekovnen, som er forvarmet til 150 grader. La gryta stå å kose seg i 2-2,5 time, mens du gjør helt andre ting. Smak eventuelt til med mer salt eller nykvernet sort pepper.

Rett før servering gir du retten et lite persilledryss. Serveres med godt brød og gjerne et glass rødvin.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Alt i ett gryter er topp! 🙂 Denne skal prøves. Har du forresten prøvd «crock pots»? (Langtidskoker.) Vi har skaffet oss en, som nå er testet ut med bla lapskaus, kylling og en nydelig gryterett med okskjøtt. Helt fantastisk! 🙂

 2. Hei Trine.
  Hvilken vin serverer du til denne gryten?
  Så bilde av ei flaske,men klarte ikke tyde hva det sto på den??

 3. Lagde denne søndag. Sto i ovnen 2-3 timer, men potetene var ikke kokt og kjøttet ikke mørt nok. Brukte bankekjøtt og bog. Veldig rart synes jeg. Har hatt rester et par dager og kokt en halvtime til. Da ble alt mørere. Meget god smak dog, så kommer nok til å lage den igjen 🙂

  1. Det var åpenbart ikke nok kokt etter første runde, når heller ikke potetene vare møre. Dette er uansett en gryterett som nesten er enda bedre til restemiddag dagen etter 🙂

 4. Lagde denne gryten i dag og den ble fantastisk god. Gleder meg til å spise mere av den i morgen for da har smaken satt seg enda mer. Jeg brukte høyrygg og kjøttet ble veldig mørt og godt. Kokte den i 2 timer i en jerngryte på plate, brukte vanlig gul løk og hadde litt chili oppi. Dette er en gryte jeg kommer til å lage igjen og særlig smart når vi er på hytta og har mange gjester. Takk for fin oppskrift Trine!

 5. Denne gryten er kjempegod! Anbefaler å tilsette litt cajenne-pepper for å den lille ekstra varmen 🙂

 6. Lurte på om ikke kjøttet skal brukes før det has oppi? Har ei rømertopf som jeg aldri har prøvd, tenkte å bruke den.

 7. Woo, jeg elsker tomater i gryter og har 1kg elgbog som jeg har gledet meg til å bruke en stund nå! Et spørsmål bare, skal de hermetiske tomatene være grovhakket, finhakket, eller har det noe å si? 🙂 Gleder meg til å teste dette ut!

 8. Kan jeg bruke oksestek til gryte skal prøve å lage den til lørdag da for jeg besøk av mine 2 beste venninner med familien .

 9. Hei,

  Har ordnet denne gryten før til 8 personer. Men nå skal jeg ordne den til 40 personer og lurer på om det er bare å doble oppskriften i forhold til antall personer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.