Vil du imponere med en smakfull hvetekrans til 17. mai? Prøv denne, som for anledningen er dekorert og fylt med flaggets farger - med bringebærsyltetøy, friske blåbær og melisglasur. Jeg har tatt utgangspunkt i "bolleoppskriften" min, som alltid innfrir. Hemmeligheten ligger i å elte deigen vel og lenge, elte inn smøret i terninger – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Prøv den du også, til 17. mai eller en annen anledning. Til en stor krans trenger du:

Annonse

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

650 g hvetemel (ca.)
3 1/2 dl melk (ca. 25 grader)
15 g fersk gjær
100 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 egg
100 g smør , i terninger

FYLL OG DEKOR

200 g bringebærsyltetøy tykt, (ca.)
1 friske blåbær , neve
1 egg (sammenvispet) til pensling
g melis
1-2 ss vann

SLIK GJØR DU

17. mai krans med bringebær og blåbær

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

17. mai krans med bringebær og blåbær

Ha deigen på et melet bakebord, og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 80 cm bred. Bre bringebærsyltetøyet utover leiven og dryss blåbærene over. Rull leiven sammen på samme måte som du lager skillingsboller (fra langsiden), og legg den med skjøten ned på det melete bakebordet. Skjær rullen i to på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden. Ta en titt på dette innlegget hvor fremgangsmåten er nærmere illustrert.

«Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får et fint flettemønster. Her lønner det seg å jobbe ganske raskt, for syltetøyet gjør at gjærdeigen blir litt løsere – og ja, det blir litt kliss! Løft fletten forsiktig over på bakepapirkledd bakebrett og form den til en krans. Press sammen skjøtene. La kransen etterheve under et klede i ca. 45 minutter.

Pensle kransen med sammenvispet egg og stek den midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til kransen er gjennomstekt og gyllen. Du kan sjekke om bakverket er gjennomstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er det ferdigstekt.

La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

Rør sammen melis og vann til du får en glatt glasur. Drypp eller sprøyt glasuren over den avkjølte kringlen. La den hvile i minst 15 minutter og den er klar til servering.

17. mai krans med bringebær og blåbær

Dersom du ikke skal spise baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt. La den deretter tine helt i romtemperatur og varmes ved 150-175 grader varmluft i 5-10 minutter. Da smaker baksten som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Slike innlegg er dessverre nødvendig en gang iblant for at du og alle andre skal kunne lese bloggen gratis.

  1. Hei Trine! Jeg rekker ikke å bake denne deilige kransen på 17. mai, jeg må gjøre det kvelden før.
    Jeg har laget kanelversjonen en gang før og den er nydelig. Men jeg er usikker på hvordan jeg bør oppbevare den over natten slik at den holder seg ferskest mulig. Er det beste å fryse den ned, og varme lett opp på 17. mai?

  2. Hei Trine!

    Idag serverte jeg sjefkokkens marsipankake. Det ble en kjempesuksess, rubel og bit ble spist opp. Det er andre 17.mai jeg benytter meg av den oppskriften, men i år ble den ekstra god. Jeg er ikke noe glad i å bake, fordi jeg alltid får kakene tørre, men nå er selvtilliten min bedre. Endelig en kake jeg kan imponere med! Tusen takk for at du var med på å gi oss en flott 17.mai.
    Jeg er forøvrig fast leser av bloggen din og henter mange ideer til retter fra deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.