Inviter på en smakfull treretters høstmeny som passer godt enten dere er få eller mange til bords. Her byr jeg på laksetartar med en litt frisk salat og en smakfull og varmende kjøttgryte med franske aner, og med klassikeren Tilslørte bondepiker til dessert, toppet med deilig eplesirup. Alle rettene kan forberedes på forhånd slik at du slipper å bruke så mye tid på kjøkkenet når gjestene er i hus. Og som vanlig får du med spennende vintips fra Sara Døscher. Klikk på bildene for å komme til oppskriftene.

 

# FORRETT #

 

Vi starter med laksetartar med eple og vårløk, servert med en frisk småbladsalat og supersprøtt rugbrød.

Vintips: Wittmann Riesling Trocken 2020 (Hvitvin fra Rheinhessen, Tyskland) Pris: kr 179 (varenr: 2083001)

Fettet i fisken, syren og sødmen i eplet, snerten i både vårløk og sennep – her er det mange smaker å ta hensyn til. Men det er ikke den ting ikke riesling klarer. Riesling er min go to-drue når jeg står fast i vinvalget og trenger en vin som takler alt. Vinmonopolet bugner over av riesling-viner, både fra Tyskland og Østerrike, USA og Australia. Akkurat denne har jeg valgt ut fordi den er rimelig, den finnes i basisutvalget og den er vanvittig god. Her får du mye vin for pengene. Fruktigheten og konsentrasjonen i Wittmanns riesling matcher perfekt med Trines laksetartar og epletonene i vinen fremhever smaken av eple i tartaren. Gled deg til en svært frisk og lekker kombinasjon! 

 

 

#HOVEDRETT #

 

Til hovedrett anbefaler jeg den klassiske gryteretten Boeuf Bourguignon. Den kan gjerne tilberedes dagen før, da smaker den enda bedre. Som tilbehør smaker det godt med en silkemyk potetpure og litt godt brød.

BOEUF BOURGUIGNON V. 2.0

Vintips: Mommessin Beaujolais Villages 2020 (Rødvin fra Beaujolais, Frankrike) Pris: kr 150 (varenr: 7811601) 

Ingen grunn til å gå over bekken etter vann – her gjør vi lurt i å drikke som de lokale: nemlig rødvin fra Bourgogne. Rødvinene på gamay-druen kommer primært fra området Beaujolais, sør for Bourgogne. De er slanke og syrlige, saftige og sjarmerende. Det er neppe tilfeldig at vinen og maten har samme opphav – begge er lokale spesialiteter i Bourgogne og trives svært godt i hverandres selskap. Står det «Grand Cru» på etiketten, betyr det at druene er hentet fra de beste vinmarkene. Disse vinene har fylden og konsentrasjonen som både du og denne retten fortjener. Denne bugner av blåbær, kirsebær, krydder og urter både på duft og smak. 

 

 

# DESSERT #

 

Som en søt avslutning passer det godt med tilslørte bondepiker med eplesirup. Alle elementene kan forberedes flere dager på forhånd, men anrettes rett før servering. Sprøtt, søtt og syrlig – og toppet med den deilige eplesirupen blir dette et perfekt punktum på måltidet.

Vintips: Egge Gård Iseple (hvit dessertvin fra Norge) Pris: kr 339 (varenr: 9624602, bestillingsutvalget)

En liten nasjonalskatt, dette. Intens og søt eplevin og skreddersydd for denne desserten. Ikke fortvil over prisen: for det første er dette er en flaske med lokalt norsk gull, og det fantastiske er at denne vinen holder seg lenge, lenge, lenge etter åpning. På grunn av det høye sukkerinnholdet kan du ha den stående i kjøleskapet i månedsvis (med korken på). Og husk: kun et ørlite glass er nok – dette er intenst og konsentrert. Nyt!

 

 

Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er sommelier med mer enn 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon, og har skrevet flere vinbøker. Hun holder også vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

VELBEKOMME!

 

Lyst på flere menyforslag? Sjekk gjerne ut de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. Alle vintipsene fra Sara finner du samlet her

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste