Jeg regner med at det er flere enn meg som lengter til Italia – til maten, vinen og det gode livet. Aprilmenyen består derfor av de gode, rene og ekte smakene jeg (blant annet) forbinder med Italia. Dette er mat som er fin å dele med flere – og gjerne lage sammen, når vi etter hvert forhåpentligvis kan være flere rundt bordet. Klikk på bildene for å komme til oppskriftene, og nedenfor finner du også spennende og smakfulle vintips fra vinkelner Sara.

 

ANTIPASTI

Vi starter med caprese og deilig antipasti. Når du bruker gode, rene råvarer er det ikke så mye som skal til. Hva med caprese med smakfulle tomater, mozzarella, basilikum og ristede pinjekjerner?

Caprese - tomatsalat med mozzarella

Vårens asparges med en deilig spekeskinke smaker også godt.

Har du testet kombinasjonen bresaola, ruccula og parmesan?

Bak gjerne focaccia eller annet godt brød.

FOCACCIA MED CHERRYTOMATER

Til antipasti foreslår Sara en italiensk rosévin, nemlig Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2020 fra Piemonte, Italia (pris: kr 159,90 – varenummer: 9747601). 
Årets første (og beste?) rosé! Rosévin er for mange forbundet med vår og veranda. Kan det bli bedre? Ja! Spør du meg fortjener årets første rosévin spiselig selskap, og lite overgår kombinasjonen italiensk rosé og antipasti. Caprese, oliven, parmafocaccia… her er det mye smak, mye salt og ikke minst mye deilig olivenolje. Her trengs en tørr og leskende rosévin! Og Ioppa er nettopp det: frisk, fruktig og med akkurat passe fylde til å matche maten. 

 

VITELLO TONNATO

På bordet setter jeg selvsagt også en av mine italienske favorittretter, nemlig vitello tonnato – kalvefilet med tunfiskmajones. Den kan gjerne lages dagen før og skjæres opp rett før servering.

Sara foreslår her en italiensk hvitvin til vitello tonnato, nærmere bestemt Malvirà Roero Arneis 2019 også denne fra Piemonte, Italia (pris: kr 164 – varenummer: 10421101). 
Arneis er en hvitvinsdrue som er ukjent for mange. Den stortrives i nord-Italia, særlig i Roero, et lite område i regionen Piemonte. Mange forbinder nok kalvestek med rødvin, men med retten Vitella Tonnato er det annerledes – dette er hvitvinsmat! Tenk på tunfisken i sausen, tenk på kapersen – her vil rødt bli for heftig, mens hvitt vil løfte smakene i retten. Valget faller på Malvirá sin arnens fra Roero – her er det nok moden fruktighet til å matche salt kapers, nok fylde til å møte tunfiskmajones og nok struktur for å matche kalvekjøttet. Klassisk kombinasjon som jeg alltid kommer tilbake til. 

 

TIRAMISU

Som en søt avslutning passer det godt med den italienske desserten tiramisu.

Tiramisu på glass

Til tiramisuen foreslår Sara en italiensk sterkvin, Pellegrino Marsala Superiore Dolce fra Sicilia, Italia (pris: kr 188 – varenummer: 292701).
Om du ikke kan italiensk skal du herved få lære deg to nye ord: «Marsala» og «Dolce». Marsala er navnet på den verdensberømte hetvinen fra Sicilia og Dolce betyr søtt. Jeg kan forsikre deg om at søt Marsala er tiramisuens beste venn. Denne fyldige desserten med smak av krem og kaffe smaker enda bedre når den får selskap av Marsalaens toner av tørket frukt, honning og karamell. Syndig søtt, men wow så godt. Gled deg til en annerledes mat- og vinopplevelse!

 

Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er sommelier (vinkelner) med over 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon og hennes største lidenskap er faglig formidling. Derfor skriver hun vinbøker, holder vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

Lyst på flere menyforslag? Sjekk ut de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. Alle vintipsene fra Sara finner du samlet her

 

buon appetito!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Du kommer til oppskriftene ved å klikke på bildene eller linkene (understreket tekst). Dersom du ønsker å motta nyhetsbrevet med oppskrifter og artikler kan du melde deg på e-post-listen helt nederst på nettsiden. Håper dette var oppklarende.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste