Pastagrateng med cherrytomater og mozzarella

 

Det er nye tider for alle, og hjemme hos oss går det i hjemmeskole for junior, oppvasksjefen underviser elevene sine hjemmefra, jeg jobber stort sett som vanlig – og Elleville Ellie ligger og sover under en eller annen skrivepult. Når vi ikke jobber så lager vi mat, prater, går tur, ser på TV eller prater med familie og venner i mobilen. Vi har vært «isolert» i en uke nå, men har det bra, er friske og ved godt mot – og er heldige som har hverandre.

 

For å redusere spredning av koronaviruset så henstiller myndighetene om at vi holder oss mest mulig hjemme – og at vi handler sjeldnere, men uten å hamstre. For å gjøre handleturen så trygg, effektiv og kort som mulig bruker jeg mye tid på å planlegge innkjøpene og skriver alltid handleliste. Her er mine tips til hvordan du kan planlegge matinnkjøp for flere dager fremover og litt om hvilke basisingredienser som kan være lurt å ha tilgjengelig hjemme.

 

PLANLEGGING

Lag en ukemeny eller en matplan for noen dager fremover. Bruk gjerne «lag-din-egen-ukemeny«-funksjonen her på bloggen (les mer her). Ta utgangspunkt i det du allerede har i kjøleskap, fryser og kjøkkenskuffer, slik at du også unngår matsvinn og samtidig sparer penger. Ta gjerne også en titt på mine forslag til ukemenyer, se alle her.

 

Bruk gjerne «tøm-kjøleskapet-funksjonen» her på bloggen, som innebærer at du kan skrive inn ingredienser du har tilgjengelig i søkefeltet – og få forslag til oppskrifter du kan lage av nettopp disse ingrediensene. Dersom du mangler en ingrediens kan du benytte noe annet med samme egenskaper eller sløyfe den om den ikke er vesentlig. Sjekk gjerne også ut min budsjettvennlige ukemeny og disse budsjettvennlige oppskriftene.

 

BASISINGREDIENSER

Kjøp varer som du ofte benytter i matlagingen og som tåler lagring – slik som for eksempel pasta, nudler, ris, linser, bønner, kokosmelk, hermetiske tomater, tomatpure, fond og frossenvarer. Kjøp grønnsaker med lang holdbarhet, og som du liker å bruke, som for eksempel paprika, chili, løk og hvitløk, samt poteter, gulrøtter og andre rotgrønnsaker. Sørg for at du har basisingredienser som smør, olje, sitron/lime, parmesan, honning og krydder tilgjengelig. Er du glad i asiatiske smaker anbefaler jeg også blant annet soyasaus, fiskesaus, sriracha og oystersaus – som alle har lang holdbarhet. Med slike basisingredienser i hus kan du enkelt lage en suppe, pastarett eller gryterett – kanskje i kombinasjon med noen gamle skatter fra fryseboksen?

Asiatisk nudelsuppe med kylling - ingredienser

BAK NOE GODT!

Ha grovt og fint mel, samt tørrgjær, tilgjengelig slik at du kan bake brød og rundstykker selv. Alle grovbrødene på bloggen finner du samlet her. Har du ikke testet eltefri bakst enda har du en ypperlig anledning nå. Alle oppskriftene, tips og videoer finner du samlet her.

 

Bruk denne hjemme-tiden til å lage noe godt til deg selv og resten av familien. Lag deilige boller, snurrer eller annen god gjærbakst, nyt – og frys ned halvparten til en annen dag. Eller hva med en kjapp, enkel og god sjokoladekake eller sjokoladecookies til ettermiddagskaffen?

Kladdkake med bringebær

 

GENERELLE TIPS

Jeg har fått flere spørsmål fra lesere som lurer på om koronaviruset kan smitte via uemballerte matvarer som bær, frukt, grønnsaker ol. Jeg henviser da til Mattilsynets og Folkehelsetilsynets hjemmesider hvor du finner oppdatert informasjon om dette.

 

Vis hensyn og ikke gå i butikken dersom du har symptomer!

 

Hold minst en meters avstand fra andre i butikken. Og vær nøye med god håndhygiene før- og etter du har handlet mat, når du lager mat – og ellers!

 

SIST, MEN IKKE MINST…

Nå er det viktige enn noen gang å kose seg etter beste evne og skape en trygg og hyggelig ramme rundt måltidene. Dekk bordet, tenn lys, snakk sammen og nyt maten!

 

Hold hodet kaldt og hjertet varmt – og ta vare på hverandre!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste