En god venninne sendte meg denne linken med en varm anbefaling. I påsken prøvde jeg sous vide, og det blir garantert ikke den siste gangen!

Hemmeligheten bak ”posematen” er at en i stedet for å steke kjøttet i stekepanne/stekovn, vakumpakker kjøttet i pose (eller beholder posen på hvis kjøttet allerede er vakuumpakket) og lar det trekke i vannbad noen timer, og vips har du verdens møreste og beste kjøtt!

Varmeutvekslingen mellom vann og kjøtt går fortere enn med luft. Du lar kjøttet trekke i vannbad som holder den kjernetemperaturen du vil at kjøttet skal ha når det er ferdig (bruk steketermometer i vannet), og det tar ikke lang tid før hele kjøttstykket holder samme temperatur som vannet. Ved tradisjonell steking har kun deler av kjøttet den ønskede temperaturen, mens kjøttet rundt blir for mye stekt. Ved bruk av denne metoden har hele kjøttstykket samme temperatur. Kjekt, ikke sant? Og ikke nok med det – og her kommer det ekstra lure med sous vide, det gjør ikke noe om det blir liggende for lenge. Lar du kjøttstykket trekke en time eller to for mye, vil de jo uansett ikke bli varmere enn temperaturen på vannbadet. Altså, en kjempepraktisk metode hvis en skal ha gjester og ønsker å forberede mest mulig på forhånd!

På hytta i påsken tilberedte jeg en reinsdyrstek etter denne metoden. Jeg krydret den med salt og pepper og puttet den i en plastpose. Det er viktig at du får ut all luften før du knytter igjen posen. Det skal være helt lufttett. Jeg hadde for sikkerhets skyld to poser rundt steken. Steken var ca 1,2 kg og jeg lot den trekke ved 70 grader i ca 3 timer. Brunet den raskt i stekepannen etterpå, for å få stekeskorpe, men vet ikke om det er nødvendig. Resultatet ble uansett veldig bra! Jeg kommer til å forsøke denne metoden på andre kjøttsorter og fisk fremover, og kanskje deler jeg nye oppskrifter og erfaringer med dere her på bloggen. Hvis du har erfaringer med metoden, og vil dele, er jeg lutter øre!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine. Høres spennende ut og har lyst å prøve det. Hvilken type pose bruker du? Vanlig brødpose eller stekepose?

  2. Jeg har gjort det en del og anbefaler en vakuumpakker (499,- TV-shop, 1499,- Jernia). Anbefaler også en riskoker (400,- elkjøp, expert etc) med ekstern termostat fra http://www.freshmealssolutions.com/til 120 USD pluss frakt og moms. Kan gå fra den i timesvis og tempen er nøyaktig til en grad. Så er det bare å grille litt på begge sider og servere…Sksal man ha bedre utstyr enn dette koster det 10000 eller mer…

  3. Takk for det! 😉 Christel; jeg bruker vanlige brødposer (2 stk) og det fungerer fint. Ofte er kjøttet vakumpakket fra før, og da lar jeg det trekke i posen fra butikken. Det som er dumt med det er jo at man ikke får krydret kjøttet før det trekkes. Jan; takk for gode tips! Jeg synes egentlig det fungerer veldig fint å trekke kjøttet i vannbad på komfyren/i ovnen, men man må jo passe på litt da. Skal likevel vurdere tipsene dine! 😉 Har du forresten prøvd denne metoden på fisk?

  4. har prøvd med Salma-laks en gang uten videre hell. Skal visstnok vær veldig bra, men må like kokt fisk som smaker som rå. Personlig foretrekker jeg rå fisk på sushi. Fisk må ikke ligge så lenge som kjøtt for man får ikke de fordelene. Det blir heller vassent etter for lang tid.Den største fordelen med denne metoden er at man bryter ned fibrene over tid (mørner) slik at man kan ha ikke-mørt kjøtt som f.eks skank og trekke det på 60 grader i 24 til 36 timer og få medium og mørt kjøtt.Jeg bruker det mest i grillsesongen da jeg trekker f.eks. en hel filet i et par timer på 60grader og når alt er klart og så fyrer jeg opp grillen på det varmeste og griller den noen titalls sekunder på hver side. Så er det bare å servere akkrat passe stekt mørt kjøtt…

  5. Bare vær oppmerksom på følgende:"Clostridium botulinum bacteria can grow in food in the absence of oxygen and produce the deadly botulinum toxin, so sous-vide cooking must be performed under carefully controlled conditions to avoid botulism poisoning".

  6. Hei Trine! Har akkurat kommet over bloggen din og liker den kjempe godt. 🙂 Du vet sikkert dette allerede, men man kan brune kjøttet med skibrenner før man legger det i pose. Da ødelegges visst ikke fibrene.. Og vi lager det i stekepose i ovn, men det er kanskje vanskeligere å holde jevn temperatur da?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste