Panna cotta er en italiensk spesialitet, som oversatt til norsk betyr ”kokt fløte”. Dette er en kjapp og enkel dessert å lage, enten dere er få eller mange til bords, og den kan gjerne lages et par dager før den skal serveres. Se her hvordan jeg gjør det! Panna cottaen toppes med sauser, frukt og bær etter sesong og hva du har tilgjengelig. Jeg har her laget to varianter, en med bringebærsaus og en med pasjonsfruktsaus. Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

PANNA COTTA

3 plater gelatin
1 1/2 ss sukker
1 ss honning
3 dl kremfløte
2 1/2 dl H-melk
1/2 sitron , finrevet skall
1 vaniljestang , frøene
4-5 glass eller porsjonsformer

BRINGEBÆRSAUS

300 g friske eller frosne bringebær
1/2 dl vann
75-100 g sukker (smak til)

PASJONSFRUKTSAUS

6 pasjonsfrukt
2 ss sitronsaft
2 ss flytende honning (smak til) (ca.)

SLIK GJØR DU

Panna cotta med bringebærsaus og pasjonsfruktsaus

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Vask sitronen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern og ha det i fløteblandingen. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter (eller lengre). Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen.

Hell blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter dem forsiktig i kjøleskapet til desserten stivner. Det tar ca. 4 timer. Denne desserten kan gjerne lages et par dager før den skal serveres, men da bør du dekke formene med litt plastfolie eller lignende når den er helt avkjølt.

Panna cotta med bringebærsaus og pasjonsfruktsaus

BRINGEBÆRSAUS

Lag sukkerlake av vann og sukker, og sett til avkjøling. Tilsett bringebærene og kjør blandingen i en foodprosessor til du får en jevn saus. Sil sausen i et dørslag eller lignende. Sausen er holdbar ca. en uke dersom den lagres tildekket i kjøleskapet.

PASJONSFRUKTSAUS

Del pasjonsfrukten i to og skrap ut innmaten i en liten bolle. Tilsett sitronsaft og smak til med honning.

SERVERING

Fordel sausen på panna cottaen rett før servering. Pynt eventuelt med noen friske bær, hvis du har.

 

VARIASJONER

Abonnér gjerne på matkanalen min ved å klikke deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Takk for at du deler alle disse gode oppskriftene!!

  Testet ut denne panna cotta’en med pasjonsfruktsaus. Smakene var der men jeg bommet fullstendig på konsistens. Forventet en mer «sjokoladepudding-konsistens», men fikk noe som ikke stivnet skikkelig. Har du peiling på hva jeg har bommet på? Temperatur på fløteblandingen?? I oppskriften stod det at deg ikke skulle koke, mens på videoen sier du den skal til kokepunkt..

  PS! I videoen tilsetter du sitronskall, det er ikke nevnt i oppskriften?

  1. Konsistensen skal være litt kremete, men ikke som pudding. Hvor lenge lot du den stå i kjøleskapet før du serverte den? Mulig 4 timer kan være litt knapt dersom du opplever at den ikke stivner. Jeg har lagt på en ekstra plate gelatin, for sikkerhets skyld. Skal også oppdatere ift sitronskallet.

   1. Jeg satte den på kjøl 11.30 på formiddagen og vi spiste den kl 20.30, så det skulle være lang nok tid for nedkjøling. Uansett rart at jeg fikk et så annerledes produkt enn deg. 1-2 gelatin plater bør gjøre susen!

 2. Hei!

  Testet også denne oppskriften nå i helgen, og hadde samme opplevelse som Janne, dvs at panna cottaen ikke stivnet skikkelig. For lite gelatin?

  Er for øvrig en flittig bruker av oppskrifter fra bloggen din, og det har gitt meg masse fine matopplevelser siden jeg begynte å følge deg siden 2008(!) Så tusen takk for ustoppelig kjøkkeninspirasjon!

 3. hei,

  kan bærsausen fryses ned?
  Tenker å lage selv til bryllupsfesten, og gull med alt som kan gjøres klart en måned før.. 🙂

 4. Hei. Jeg bor i USA. Vi har ikke gelatin plater, bare pulver. I pose er 0.25 oz. ( 7.09 GR) Hvor mye trenger jeg for Pannacotta ?

 5. Hei! Jeg skal lage dobbel porsjon panna cotta. Bør jeg doble antall plater gelantin også? Er litt redd for at den skal bli for hard/ stiv. Planlegger å lage den dagen før servering. Mvh Anette

 6. Hei! Jeg hadde ikke problemer med å få panna cottaen til å stivne over natten. Men den skilte seg i to lag. Det øverste er kremete og slik jeg forbinder med panna cotta. Det nederste er som en slags melkepudding. Jeg passet på at blandingen ikke kokte, slik beskrevet i oppskriften. Har du noen anelse om hva som kan ha skjedd?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.