Appelsin hører tradisjonelt påsken til. Det hører liksom med, å spise saftige og friske appelsiner på påsketur. Eller foran peisen når vinteren herjer utenfor hytteveggene. Jeg minnes mang en skitur i barndommen med klissete appelsinfingre inni loete selbuvotter, etter å ha skrelt og nytt de gul-oransje herlighetene. På grunn av en sen og svært så varm påske har det blitt smått med skiturer og peiskos i år, til fordel for terrassekos på hytta, våronn, samt turer i skogen og i fjæra. Appelsinene som av gammel vane ble kjøpt inn til påske, lå fremdeles i fruktskålen da påskeaften kom, og var derfor selvskrevne i påskeaftens dessert. Panna cotta er enkel dessert å tilberede på hytta, enten du skal lage til få eller mange, og med appelsinlake og tynne appelsinbåter ble det en deilig påskedessert. Til 4 trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

4 dl kremfløte
1 vaniljestang
2 ss sukker (ca.)
1,5 plater gelatin
1 appelsin , skall og saft
1 appelsin , i tynne båter uten hinner
sitronsaft litt
1 kanelstang
sitruslikør eventuelt litt
melis litt

SLIK GJØR DU

Del vaniljestangen på langs, skarp ut frøene med en kniv. Ha frøene og vaniljestangen oppi en liten kjele sammen med fløte, og varm opp til kokepunktet. Smak til med sukker. Pass på slik at fløteblandingen ikke koker. Ta kjelen av platen og la det stå å trekke i ca. 10 minutter. Fjern vaniljestangen og varm opp uten at det koker. I mellomtiden har du lagt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem ut vannet av gelatinplatene,  og rør de godt inn i fløteblandingen.

Ha fløteblandingen i 4 porsjonsformer eller noen fine glass, og avkjøl. Sett de avkjølte formene i kjøleskapet i minst 3-4 timer, men gjerne over natten.

Lag appelsinlaken ved å røre sammen nypresset appelsinjuice, sitronsaft, kanelstang og eventuelt litt sitruslikør, og smak om nødvendig til med litt melis. La det trekke i minst 15 minutter. Rett før servering skjærer du tynne fileter av appelsinen og fordeler oppå panna cottaen. Ta ut kanelstangen og hell appelsinlaken over og pynt med revet appelsinskall og gjerne med et mynteblad eller sitronmelisse. Gi desserten et lett melisdryss og server.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei!

    Her har du glemt å nevne når de 2 ss sukker skal inn og så lurer jeg på om det mangler noe info om laken. Skal den varmes opp? Kokes inn? Virker rart å helle appelsinjus over (som har ligget med en kanelstang).

    Ellers takk for en blogg jeg bruker mye, både til hverdags og fest!

    1. Sukkeret er nå skrevet inn i oppskriften. Appelsinsausen skal ikke kokes, men det er selvsagt ikke noe i veien for å gjøre det – og avkjøle den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.