Et nytt medlem i den etterhvert så omfangsrike "bollefamilien" på bloggen, er disse velsmakende kardemommerullene. Gjærdeigen er den samme gamle, men det gode kardemommefyllet og formen gjør dette bakverket likevel til noe helt annet.

Du må benytte hele kardemommefrø i denne oppskriften. Det er dessverre ikke hyllevare i vanlige dagligvareforretninger, men finnes i de fleste innvandrerforretninger. Selv pleier jeg ofte å hamstre noen poser når jeg er i Sverige. Kardemommen blir best om du først rister den lett i en tørr stekepanne og deretter knuser den i en morter eller kvern. Jeg benytter en gammel kaffekvern. Den knuste kardemommen siktes i en tesil og den finmalte kardemommen benyttes i gjærdeigen, mens resten benyttes i fyllet.

Til 18-24 kardemommeruller trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

Til 18-24 kardemommeruller trenger du omtrent:

950-1000 g hvetemel
5 dl melk (25-30 grader)
25 g gjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/4-1/2 ts salt
1 egg
150 g smør

Kardemommefyll

1-2 ss grovmalt kardemomme
5 ss brunt sukker
1 ts (ekte) vaniljesukker
100 g smør (romtemperert)

Topping

1 egg , sammenvispet
brunt sukker
1/2 ss grovmalt kardemomme (ca.)

SLIK GJØR DU

Kjør 2-3 ss kardemommefrø (som du eventuelt har ristet lett i en tørr stekepanne på forhånd) i en kvern eller knus dem i en morter. Sikt krydderet og bruk ca 1 ts av dette i bolledeigen, og spar på resten til fyll og topping.

Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden til 50 gram.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint lage bollene for hånd. Ta en titt her for nærmere beskrivelse.)

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo. En tommelfingerregel er å la den heve til omtrent dobbel størrelse. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Mens deigen hever rører du sammen ingrediensene til fyllet. Bruk vaniljesukker med ekte vanilje, hvis du har.

Ha bolledeigen på melet underlag, del den i to, og kjevle hver del ut til en rektangulær leiv som er 45-60 cm bred. Fordel fyllet utover leivene og rull sammen. Legg kardemommerullen med skjøten ned og del den opp i ca 5 cm lange biter. Legg rullene med skjøten ned på et bakepapirkledt stekebrett og la de etterheve under klede i 30-60 minutter.

Pensle de ferdighevede kardemommerullene forsiktig med sammenvispet egg. Rør sammen sukkeret og den grovt knuste kardemommen og strø dette over rullene.

Stek kardemommerullene ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Kardemommerullene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under.

Avkjøl rullene på rist. Dersom du ikke skal spise alle kardemommerullene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne ruller tines i romtemperatur og varmes ved ca 200 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

Enjoy!

(Hurra, dette er innlegg nummer 1000 på bloggen!)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. De kardemommerullene så fantastisk gode ut, og siden jeg har kardemommekapsler i skuffen ser det ut til at de må prøves i helgen.

  Jeg er veldig glad i rosinboller og syns det hører sammen med kardemommen, lurer på hvordan det vil være å hakke noen rosiner og strø på før deigen rulles sammen?

  Hmmm, får prøve både med og uten for å se hva som blir best.

  Gratulerer med innlegg nr 1000, forresten!

 2. Hei!! Disse så kjempegode ut!! Jeg fikk alltid skrelle kardemommekapslene når det ble bakt boller hjemme da jeg var barn. Må nok ut på leit etter hel kardemomme ja!! Nekter å slutte og bake boller i disse lavkarbotider….. Ha en fin helg!! AnneK.-)

 3. Yummy, disse så fantastisk gode ut.
  Gratulerer med innleggnr. 1000. Jeg føler meg så utrolig heldig, som får lov til å nyte godt av alle disse innleggene. Planleggingen går som en lek og jeg gleder meg nesten hver dag til å lage middag. Det kaller jeg luksus 🙂

 4. mmmmmmmmmmmmmm… Dette ser altfor godt ut!
  Hadde jo igrunnen bestemt meg for å ikke lage noe søtt denne helga, men heller lage brød eller noe…
  Frister igrunnen litt for mye:(

 5. Å disse så nydelig ut.

  Det var bli en annen gang da.

  Akkurat nå står en Foccacia etter din oppskrift til heving og snart klar til ovnen.
  Har laget den flere ganger, og den er supergod.

  Har også prøvd både kylling og torske oppskriftene dine.

  Jeg er kresen til torsk siden vi bor i nord, jeg jobber med den, og vi har den rett utenfor stuedøra.
  Så det å kunne lage av dine torske oppskrifter med helt fersk Torsk er nydelig.

  Du er en inspirasjonskilde til tusen, og jeg gleder meg til å teste enda flere av dine supre oppskrifter.

  Klem Tanja

 6. Hei!

  Må bare legge igjen en kommentar til deg nå, for jeg er på siden din mange ganger hver dag:) Hehe, har blitt helt hekta på matlaging, og jeg har funnet sååååå mange herlige supergode oppskrifter her hos deg!!!! Tuuuusen takk for gode oppskrifter, nøye forklaringer og sunne, gode ingredienser! Jeg er helt imponert over alt du har her inne, jeg finner jo alt fra middager og tilbehør til desserter og god bakst! WOW sier jeg bare! Overlykkeligogtakknemmelig:)))))

  Klem fra Hege

 7. Lagde kardemommerullene nu i ettermiddag , og for noen ruller:))))Har aldri opplevd maken til boller, store, saftige og veldig luftig, nesten som magi:)))
  Opplever det samme med hvetebollene, så kanskje er det fordi man tilsetter smøret helt til slutt,ikke vet jeg, men fantastisk gjærbakst blir det.En fantastisk blogg, som jeg ofte er innom:))

 8. Kardemommeboller, det er Sverige det! Lukten av støtt kardemomme (jeg kan fint finne på å doble kardemommemengden, og vel så det) som blander seg med nystekt gjærbakst er magisk.
  Gratulerer med innlegg nummer 1000 og takk for all inspirasjon!

 9. Disse var så gode at de ble utnevnt til kanelbollens soleklare overmann her i huset.

  Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, men tok med friheten å strø noen rosiner over deigen før jeg rullet og kuttet.

  Supergodt ble det.

  Takk for oppskriften!

  Hilsen Eva

 10. Ser ut som at du har brukt sort kardemomme? Jeg har både grønn og sort liggende, så dette skal prøves!!

 11. Jeg må tilstå at jeg ikke klarte å la være å lage disse selv om jeg ikke hadde hele kardemommefrø. Men de ble jo kjempegode med malt kardemomme også da! Barnebarna var henrykte, de trodde nok de kom direkte fra kardemomme by. Men jeg skal spore opp hel kardemomme så blir de nok enda bedre om mulig.
  Takk!

 12. Disse bakte jeg i går, og det ble de beste bollene jeg noen gang har smakt!
  Har også bakt sitron- og pistasjesnurrene og kanel- og sjokoladesnurrene tidligere og de er jo også kjempegode. Det var bare at disse kardemommebollene var helt fantastiske:))

  Tusen takk!!

 13. Hadde planlagt å lage disse bollene med bla handling av kardemomme i Sverige. Det dufter himmelskt og det var artig å bruke kardemomme istedet for kanel! Kjempegode!!!!!

 14. Takk for en helt super blogg og en fabelaktig oppskrift på kardemommeruller! 🙂 Har akkurat laget dem (og spist noen..), og det ble noe av det beste og luftigste bakverket jeg har fått til! Og for en nyydelig smak. Eltet for hånd siden jeg ikke har kjøkkenmaskin, men det fungerte helt utmerket. Greit å få svidd av noen kalorier, siden resultatet blir så bra at man ikke klarer å stoppe når de kommer ut av ovnen;)

 15. Hei! Oppdaget oppskriftene dine etter jul da søsteren min fikk boken din i gave, og ville bare si at jeg er mektig imponert! Har siden den gang prøvd ut massevis av dine oppskrifter og har lagt min elsk på gjærdeigene dine spesielt! De er så perfekte og enkle og jobbe med. Kanskje det er måten man elter inn smøret i ettertid i deigen som gjør at den blir så lite klissete og perfekt i konsistensen, men har i hvert fall blir superfornøyd hver gang jeg har bakt etter en av dine oppskrifter. Enten jeg har laget det før eller ei vet jeg at det er trygt å lage mat etter dine oppskrifter, da de alltid blir vellykkede:) I dag prøvde jeg meg på disse rullene etter min mors ønske (hun elsker gjærbakst over alt!), og de står og etterhever nå. Er sikker på at også disse kommer til å bli like fullkomne som alle de andre bollene jeg før har lagt:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.