Sist fredag var jeg på Matstreif i Oslo. Matstreif er en matfestival med fokus på norsk mat og norske tradisjoner. Rådhusplassen var omdannet til et folkerikt og summende marked som bugnet av grønnsaker, krukker, andre gode råvarer og glade kunder. I bodene sto stolte produsenter og presenterte varene sine og ga mer enn villig råd om tilberedning og tilbehør. Sammen med varene fikk du også historien bak produktet, om du ønsket det. For en som er over snittet interessert i mat er dette reneste himmelrike. Været viste seg også fra sin beste side, det var fredag og i det hele tatt godt å være til. Jeg var ganske så fornøyd da jeg tok toget hjem med tre smekkfulle poser fra Bondens Marked.
Noe av det som fikk bli med hjem var hjortefilet, ordentlig smør, plommer og norske rotgrønnsaker av beste sort. På lørdag ble det derfor en deilig viltmiddag med en nydelig rødvinssaus og matchende rødvin, som går inn i historien som et meget velsmakende måltid.
Dette er en enkel og rustikk rett, som får det lille ekstra med disse nydelige plommene. Den lager seg stort sett selv, så fremt du tar et godt grep om logistikken. Prøv den gjerne du også! Til to trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

Plommer og rødvinssaus

4 røde plommer
1 ss sukker
1 ss bringebæreddik
1 dl rødvin
1 dl viltkraft eller vilfond
1 ss smør (ca.)
salt
maizenna eventuelt litt til jevning

Hjortefileten

300 gram hjortefilet (ca.)
salt og pepper
frisk timian
smør

SLIK GJØR DU

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en kjele, og legg plommene oppi med skinnet ned. La småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin og la plommene koke med til de blir møre. Ta ut plommene og tilsett viltkraft. Har du ikke viltkraft kan du benytte viltfond. Tilsett da 1 dl vann og smak til med fond til du får ønsket styrke på sausen. La sausen koke noen minutter. Rett før servering pisker du inn litt smør og smaker til med salt, om nødvendig. Sausen skal ikke koke etter at smøret er hatt i. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du gjerne tilsette litt maizenna. Varm plommene litt i sausen før servering.

 

Skrell og kok potetene i ca 5 minutter. Ha potetene, løken og rotgrønnsakene i langpannen. Legg potetene  i et hjørne for seg. Ringle over litt olivenolje og strø litt sukker over løken og rotgrønnsakene, men ikke over potetene. Krydre potetene med litt maldonsalt, og ha grovt hakket timian over det hele. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca 30 minutter. Sett langpannen på benken mens du steker hjortefileten.

 

 

Senk varmen til 150 grader. Krydre hjortefileten med salt og pepper, og brun den på alle sider i litt smør. Legg kjøttet i et ildfast fat, stikk inn steketermometeret og stek den midt i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 64 grader. Ta ut kjøttet, legg på ca 1 ss godt smør som får smelte utover hele fileten. La kjøttet hvile i ca 15 minutter før du skjærer det i skiver.

Mens kjøttet hviler gjør du ferdig grønnsakene. Sett ovnen på 200 grader varmluft og stek ferdig grønnsakene i langpannen. Dersom rotgrønnsakene og løken virker møre og fine tar du de til side og lar kun potetene steke ferdig, til de er gjennomstekte og har fått litt farge. La rotgrønnsakene og løken komme inn i varmen de siste minuttene, slik at de er varme når retten skal serveres.

Server hjortefileten sammen med plommene og grønnsakene som tilbehør, og en liten øse med nydelig rødvinssaus på toppen.

Vintips: Chapoutier Côtes du Rhône

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Trodde det var helg i går, men det var visst en dag igjen 😉
    Jeg har hatt veldig lyst på hjortefilèt siden inspirasjonsheftet til Ultra kom i posten tidligere i uken, så denne retten skal lages ved første anledning.

  2. Hei! Jeg tenkte å lage denne sausen, men har ikke bringebæreddik. Er det noen alternativer til bringebæreddiken? Kan jeg for eksempel bruke mangoeddik eller granatepleeddik?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.