I forrige uke var jeg i Nice sammen med en representant fra et reisebyrå og en lokal guide for å planlegge en ny, spennende matreise dit til neste vår. I løpet av tre dager tråklet vi Nice og omegn på kryss og tvers, fotograferte, observerte - og spiste oss gjennom noen spesialteter for stedet. Blant annet salat Niçoise. Vel hjemme tok det ikke lang tid før jeg fikk lyst til å lage denne salaten som skal ha sine røtter i den fantastiske og matglade byen med den flotte strandlinjen. For å få den til å mette litt mer tilsatte jeg blant annet noen potetrester jeg hadde til overs, men det skulle jeg slett ikke ha gjort, for etter å ha lest litt på nettet ser jeg at ekte salat Niçoise slett ikke skal inneholde kokte grønnsaker som poteter og bønner. Men, godt er det uansett - med eller uten kokte grønnsaker. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

Salaten

8 små nypoteter , kokt og skjært i skiver
4 egg , kokt i ca. 8 mintter
200 g aspargesbønner (ca.)
2 hjertesalat
1 rødløk , i tynne ringer
200 g cherrytomater (ca.), delt i to
75 g kalamataoliven (ca.)
4 ss kapers
6 ansjosfileter (kan sløyfes)
1-2 bokser tunfisk

Dressingen

1 dl extra virgin olivenolje
2-3 ts dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
1 ts flytende honning
1 fedd hvitløk , finhakket
salt og nykvernet sort pepper

SLIK GJØR DU

 

Salat NicoiseKok potetene, eller bruk potetrester, og skjær dem opp i skiver. Kok eggene i ca. 8 minutter og la dem ligge et par minutter i kaldt vann, før du fjerner skallet og deler dem opp i båter. Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, i 2-3 minutter. Hell av det kokende vannet og ha deretter litt kaldt vann over bønnene slik at du får stoppet kokeprosessen. Legg løken i kaldt vann noen minutter, og skjær den deretter i tynne ringer.

Kjør salaten i en salatslynge eller lignende og del den opp i grove biter. Legg salaten i en stor, gjerne litt vid, bolle sammen med poteter, aspargesbønner, rødløk, cherrytomater, oliven og kapers.

Ha ingrediensene til dressingen i en annen stor bolle, og visp den noen minutter med en ballongvisp til den får en kremete konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha ca. 2/3 av dressingen over salaten og vend salaten forsiktig sammen, slik at dressingen blir fordelt over det hele. Fordel gjerne salaten på 4 tallerkner eller server den i salatbollen. Fordel tunfisken (sil av eventuell olje eller vann), eggebåtene og ansjosfiletene over salaten og drypp resten av dressingen over.

«Salat Niçoise» nytes med godt brød og gjerne en fransk rosévin.

Bon appétit!

Markedet i Nice - salat Nicoise

Et av de stedene vi skal besøke på matreisen til Nice er det fargerike matmarkedet i sentrum. Sjekk ut dette utvalget! 🙂

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.