Jeg har laget utallige varianter av denne fiskeretten siden jeg begynte å kokkelere på hybelkjøkkenet på begynnelsen av åttitallet. Den ser litt kjedelig ut idet du tar den ut av ovnen, men straks du har fått tatt hull på retten så åpenbarer det seg friske farger og spennende smaker. Under "ostelokket" finner du nemlig både paprika, spinat, tomat og fisk, samt en fyldig og smakfull chilisaus. Retten kan varieres i det uendelige, etter smak og hva du har tilgjengelig, se tips avslutningsvis.

Ingredienser

500-600 g torskefilet (sei eller laks)
1 rødløk , i tynne båter
nøytral olje til steking
2 fedd hvitløk , finhakket
1 rød paprika , i strimler
1 gul paprika , i strimler
50-75 g spinat
8-10 cherrytomater , delt i to
3 dl crème fraîche , kremfløte eller matfløte (20%)
2 ts Sriracha , smak til
salt og pepper
100 g hvitost eller mozzarella
persille , grovt hakket
4 porsjoner villris , poteter eller annet tilbehør

SLIK GJØR DU

Torskeform med paprika og chilisaus

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Skjær opp grønnsakene som angitt, og skjær fisken i jevnstore biter, ca. 3 x 3 cm. Krydre fisken med litt flaksalt.

Finn frem en vid gryte eller en stekepanne med høye kanter, og stek løken i nøytral olje til den er blank og myk. La hvitløk og paprika steke med de siste minuttene. Tilsett deretter spinat og tomat, og krydre med litt flaksalt og nykvernet sort pepper. La det stå å surre et par minutter. Ha grønnsakene i en ildfast form (min er 22 x 22 cm, men du kan gjerne benytte en form som er litt større) og fordel fiskebitene oppå.

Ha creme fraiche/fløte i den tomme stekepannen/gryten og varm det opp mot kokepunktet (skal ikke koke), og smak til med sriracha, salt og pepper. Fordel chilisausen oppi formen, og strø osten over. Stekes på midterste rille i 20-25 minutter, til osten er gyllen. La retten hvile i 5-10 minutter før servering. Dryss gjerne over litt hakket persille (eller basilikum) ved servering.

Kok villrisen etter anvisningen på pakken (eller kok poteter), og server sammen med torskeformen.

Torskeform med paprika og chilisaus

TIPS

 • Torsken kan gjerne byttes ut med andre fiskesorter, for eksempel sei eller laks. Bruk gjerne frossen fisk, men pass på at den har tint og rent av seg før du har den i formen.
 • Du kan gjerne benytte rester av matfløte (20%), kremfløte, creme fraiche (gjerne en blanding) ol. Pass på at du benytter kokefaste varianter, slik at du unngår at sausen skiller seg.
 • Sriracha kan eventuelt erstattes med sambal oelek eller finhakket rød chili. Ønsker du en mildere variant kan du isteden smake til fløtesausen med sennep.
 • Bytt gjerne ut fisken med kylling (som må forstekes litt først). Ta gjerne en titt på denne oppskriften for tips til tilberedningen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne var utrolig god, og enkel å lage. Sitat fra 13-åringen: Den sausen var skikkelig god! Jeg brukte 50-50 matfløte og creme fraiche, fikk brukt opp rester fra kjøleskapet. Syrligheten fra creme fraichen gjorde seg, så vil bruke det neste gang også – for dette er en rett som garantert blir lagd flere ganger!

  1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Er enig i at syrligheten i creme fraiche smaker ekstra godt her. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

 2. Jeg brukte matfløte, og den kokte ikke. Men sausen har skilt seg. Mulig jeg brukte litt for høy varme i ovnen?

  1. Så hyggelig å høre at den falt i smak! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Den er kjempegod med kylling også!:)

 3. Denne var veldig god!
  Brukte lett matfløte(10%) og det fungerte bra, men sausen ble ganske tynn.

 4. OMG! For en snadder fiskegryte, og enkel å lage i tillegg. Bruke vanlig fløte. Og funker som kavkarborett

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, det er alltid gøy å høre at rettene faller i smak! 🙂

 5. Veldig god fiskegryte. Hadde ikke chilisaus, så prøvde meg med ajvar i stedet.
  Fungerte fint 🙂

 6. Fantastisk god fiskegryte Har prøvd den med både kveite og sei. Nyyyyydelig! Takk for mange gode og inspirerende retter

 7. Hei!
  Lagde denne retten med en annen vri, da jeg ikke hadde chilisaus. Brukte fersk chili i grønnsaksblandingen. Tilsatte så endel indiske krydder etc..Dette ble kjempegodt. Min mann er egentlig ikke så begeistret for torsk, da han syntes at det ikke smaker noen ting!!! Men dette falt virkelig i smak.

  Må si at jeg googler mange av dine oppskrifter. De er helt suverene. Jeg er veldig glad i lage mat. Det er veldig hyggelig. Baking er også en hyggelig avkobling, spesielt gjærbakst.

  Fortsett med å legge ut oppsksrifter.

 8. Det her var kjempegodt! Samboeren tok en bit og så applauderte han! Beste fiskeretten han har fått sa han.

 9. Helt nydelig, og det jeg liker spesielt godt er at fremgangsmåten er skikkelig godt beskrevet. Det er nemlig ikke alltid tilfelle. Veldig fornøyd

 10. Er sriracha noe man finner i vanlige butikker eller hvor? Oppskriften frister, så prøver denne. Ser at noen har fått tynne sauser, eller sauser som har skilt seg.
  Hvordan unngår ma dette? Tusen takk for super blogg!

  1. Ja, sriracha finner du nå i de fleste dagligvarebutikker, der du ellers finner asiatiske sauser og produkter. For å unngå at sausen skiller seg så må du bruke kokefaste produkter (kremfløte eller vanlig creme fraiche) og ellers følge oppskriften. Lykke til!

 11. Utrolig god! Jeg brukte rester fra kjøleskapet, og bare kremfløte og sweet chili-saus, det funket også! Men anbefaler virkelig denne oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste