Det er på tide med en ny torskerett, og denne gangen har torsken fått selskap av gulrøtter med et hint av appelsin, silkemyk blomkålmos og en deilig basilikumpesto med litt krønsj. Deilig helgemat, eller hvis du vil kose deg litt ekstra i hverdagen!
Ingredienser
PANNESTEKT TORSK
700 g | torskeloin eller torskefilet |
grovt salt eller flaksalt | |
nøytral olje | |
2 fedd | hvitløk , delt i to på langs |
3 kvister | timian , hvis du har |
salt og pepper |
BLOMKÅLMOS
1 stor | blomkål , i jevnstore biter |
3 | poteter , i jevnstore biter |
2 fedd | hvitløk , grovt hakket |
1 ss | smør |
1-2 ss | crème fraîche |
APPELSINKOKTE GULRØTTER
6 | gulrøtter , i staver |
2 ss | smør |
1 | appelsin , saften |
1 ss | honning |
salt og pepper |
BASILIKUMPESTO
1 potte | basilikum |
40 g | pinjekjerner |
50 g | parmesan , finrevet |
2 fedd | hvitløk , grovt hakket |
1 1/2 dl | extra virgin olivenolje (ca.) |
1-2 ss | sitronsaft , smak til |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Del fisken i fire jevnstore biter. Strø over litt havsalt eller flaksalt på den ene siden og la fisken hvile i 10-15 minutter. Skyll av saltet torsken og tørk fisken med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med salt og nykvernet sort pepper. Ha litt nøytral olje i stekepannen og stek fisken med skinnsiden ned på middels varme. La den steke til den får en gyllen og fin brunfarge, og snu deretter fisken. Skru ned varmen litt og tilsett ca. 2 ss smør, hvitløk og timiankvistene – og la fisken steke 2-3 minutter til, til den begynner å “flake” seg. Bruk en spiseskje og drypp litt av stekesjyen over fisken mens den steker.
Mens torsken trekker salt koker lager du blomkålmosen. Skyll blomkålen og del den opp i jevnstore biter (også stilken). Skrell potetene og del dem i to. Kok blomkål, poteter og hvitløk i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine. Det tar ca. 20 minutter, avhengig av størrelsen på grønnsakene. Hell av kokevannet og la kasserollen stå å dampe på lav temperatur i et par minutter slik at alt vannet fordamper. Tilsett smør og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Smak til med crème fraîche, salt og pepper.
Skrell gulrøttene og skjær dem opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann i ca. 10 minutter. Hell av vannet og tilsett smøret. La gulrøttene surre litt i smøret og tilsett deretter appelsinjuice og honning. La det stå å surre til væsken er nesten kokt inn og gulrøttene er møre. Krydre med salt og pepper.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de begynner å ta litt farge, og la de avkjøles noe. Bland basilikumblader, pinjekjerner, hvitløk og revet parmesan, og kjør med en stavmikser eller lignende. Tilsett en god olivenolje og kjør pestoen til den får ønsket konsistens. Jeg liker helst at pestoen har en litt grov konsistens, slik at den også tilfører retten litt tyggemotstand. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Server torsken sammen med blomkålmos og gulrøtter, og topp det hele med en raus skje med basilikumpesto.
VELBEKOMME!
Dette var veldig godt, mange gode smaker.
Så hyggelig å høre at den falt i smak! 🙂
Fantastisk godt!Helt nydelig! Men jeg synes ikke gulrøttene skal koke 10 min før de syder i appelsinsaft… Jeg jukset litt med ferdig prat- sikkert enda bedre, om mulig, med hjemmelaget pesto❤
Nå har vi nettopp nytt denne deilige middagen her hjemme. Tusen takk for en super oppskrift!
Så gøy å høre at det falt i smak. 🙂
Hei. Har frossen kveite i fryser, kan den brukes isteden for torsk ?
Når skal hvitløken brukes til gulrøttene?
Det skal ikke være hvitløk til gulrøttene. Har slettet det nå, takk for at du sa ifra. 🙂