I dag kan jeg friste med deilig torskeloin som flaker seg bare du setter øynene litt bestemt på den. Torsken får i dag følge av et deilig baconsmør med et hint av ingefær, ertepuré med chili, samt ovnsbakte poteter og gulrøtter. En enkel og relativt kjapp fiskerett, som er like god til hverdag som til fest, og som står på bordet en halvtime etter at stekeovnen din er klar.
Ingredienser
TORSK & BACONSMØR
700-800 g | torskeloin |
grovt salt /flaksalt | |
150 g | bacon , i små terninger/strimler |
nøytral olje | |
2 fedd | hvitløk , delt i to på langs |
3-4 kvister | frisk timian |
200 g | smør |
1-2 ss | soyasaus |
1 ts | frisk ingefær , revet |
1-2 | sjalottløk , finhakket |
sitronsaft , smak til | |
salt og pepper |
ERTEPURÈ MED CHILI
400 g | grønne erter |
1/2 | rød eller grønn chili , finhakket (smak til) |
2 ss | smør |
1 dl | fløte , smak til |
salt |
OVNSBAKTE POTETER & GULRØTTER
4 porsjoner | småpoteter |
3-4 | gulrøtter |
2 ss | olivenolje |
1 ss | smør |
flaksalt |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Vask potetene (og skrell dem om nødvendig), og ha dem i et ildfast fat. Skrell gulrøttene og skjær dem i jevnstore biter. Det er viktig at grønnsakene har lik størrelse slik at de blir ferdige i ovnen omtrent samtidig. Drypp over litt olivenolje, tilsett 1 ss smør og strø over litt flaksalt. Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter, til grønnsakene er møre og fine. Rør i dem et par ganger underveis.
Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt eller maldonsalt og la det hvile i ca. 15 minutter.
Kok opp en middels stor kjele med lettsaltet vann og tilsett de frosne ertene. La det stå å trekke i ca. 1 minutt og sil deretter av vannet. Kjør ertene med en stavmikser, og tilsett smør og fløte til du får ønsket konsistens på pureen. Tilsett chilien til slutt og smak eventuelt til med mer salt om nødvendig. Hold pureen varm.
Skjær baconet i små biter og stek det i en tørr stekepanne til det begynner å bli sprøtt. Legg baconet til side.
Skyll saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med salt og nykvernet sort pepper. Ha litt nøytral olje (jeg bruker en blanding av rapsolje og olivenolje) i stekepannen og stek fisken med skinnsiden ned på middels varme. La den steke til den får en gyllen og fin brunfarge, og snu deretter fisken. Skru ned varmen litt og tilsett 1 ss smør, hvitløken og et par timiankvister – og la fisken steke et par minutter til, til den begynner å «flake» seg. Bruk en spiseskje og drypp litt av stekesjyen over fisken mens den steker.
Løft fisken forsiktig ut av pannen, og tilsett resten av smøret i stekesjyen etter fisken. Kok smøret gyllenbrunt, men pass på at det ikke blir brent. Skru av varmen, tilsett sjalottløk og ingefær, og smak til med soyasaus og sitronsaft. Ta ut timiankvastene og hvitløksfeddene (hvis du finner dem) og tilsett til slutt baconet.
Server den pannestekte torsken sammen med ertepurè, poteter og gulrøtter. Ha en raus skje med baconsmøret over fisken til slutt – og nyyyt det deilige fiskemåltidet umiddelbart.
VINTIPS
-
Champagne: Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Brut (varenummer: 11843001), pris kr. 390
-
Rødvin fra Frankrike: Louis Jadot Beaujolais Villages 2020 (varenr. 4813301), pris: kr 170
- Vintipsene et gitt av Sara Døscher som er vinkelner med over 20 års erfaring i bransjen. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.
VELBEKOMME!
Hvis jeg kjøper fisken som ferskvare lillejulaften, holder den seg greit i kjøleskap til 2. juledag da tror du?
Veldig god ertepure! 🙂 Og baconsmør!
Den fisken fikk jeg ikke så godt til, dessverre …
Mvh Tove
Dette var kjempegodt. Mange gode smaker og perfekt stekt fisk?
Nydelig baconsmør og ertepuré. Jeg laget potetmos til fisken i stedet for potetene over og det ble mektig, men nydelig! Takk for inspirasjonen 🙂
Detta smakade helt underbart
Denne var veldig god. Neste gang kjøper jeg kanskje litt bedre erter til. Fisken er helt fremragende nå. Du har mange fine torskeretter. Det må lages noe litt mer smaksrikt og nytt tilbehør for å selge inn torskerettene her i huset, og derfor passet dette ypperlig. Takk.
Nydelig! Gikk ned på høykant her i huset av både store og små 🙂
En av de beste fiskeretter jeg har spist, takk for flott oppskrift, fungerte også ypperlig med frossen skinnfri torskeloin.
Hei, har du noe tips til et alternativ til bacon? Takk for fine oppskrifter! 🙂
Hva med chorizo? Tomat- og valnøttvinaigrette smaker også godt til torsk, se her: https://trinesmatblogg.no/recipe/torsk-med-tomat-og-valnottvinaigrette/
Sprøstekt kantarell er en god baconerstatter til torsketetter mm
Denne retten var helt nydelig. Det ble vår middag kvelden før kvelden.
Nydelig! Ertepureen, grønnsakene og baconsmøret smakte forteffelig sammen. God motvekt til alt julekjøttet!
Nydelig rett som vi lager rett som det er
Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak! 🙂
Nydelig torskerett,med fantastisk tilbehør.
Virkelig å anbefale
Man skal steke fisken først med skinnsiden ned, men med eller uten skinn?
Dersom det er skinn på torsken så beholder jeg skinnet på.