Tiramisu er en populær og lettlaget Italiensk dessert, som består av mascarponekrem, fingerkjeks og espresso som ofte er smaksatt med sterkvin. Jeg har her benyttet marsalavin, men du kan benytte konjakk eller amaretto, eller rett og slett droppe det. Vanligvis serverer jeg tiramisu i en stor form, men denne gangen serverer jeg det i porsjonsglass. En kjær favoritt her hjemme - prøv det du også!
Ingredienser
TIRAMISU
2 dl | espresso , avkjølt |
2 ss | marsalavin (kan sløyfes) |
12 | savoiardikjeks (fingerkjeks) |
3 | eggeplommer |
2 - 3 ss | melis , smak til |
1 | vaniljestang , frøene |
250 g | mascarponeost |
1 dl | kremfløte |
1/2 økologisk | sitron , revet skall |
TOPPING
kakaopulver | |
mørk kokesjokolade | |
hvit sjokolade , revet | |
100 - 150 g | bringebær eller andre bær |
SLIK GJØR DU
Lag espresso (eller sterk kaffe) og sett til avkjøling.
Visp eggeplommer, melis og frøene fra vaniljestangen til eggedosis. Ha mascarponeosten i en annen bolle og rør den jevn. Tilsett deretter kremfløten og visp til du får en jevn og luftig krem. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke visp kremen mer enn nødvendig, for da kan den skille seg. Skyll sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet på et fint zesterjern eller lignende, og rør inn i mascarponekremen. Bland deretter eggedosisen og mascarponekremen sammen, og kjør den til du får en myk krem. Smak eventuelt til med mer melis om nødvendig. Ha gjerne mascarponekremen i en sprøytepose.
Finn frem 6 dessertskåler eller glass. Ha den avkjølte espressoen og marsalavin i en vid bolle og dypp kjeksene raskt i blandingen. Pass på at de ikke dyppes for lenge for da blir de for bløte. Legg halvparten av kjeksene i bunnen av glassene (du må kanskje brekke dem i to). Ha et lag med mascarponekrem over, fortsett med et lag kjeks til og avslutt med resten av mascarponekremen.
Legg over litt plast og la desserten stå i kjøleskapet 3-4 timer, eller til den har stivnet. Rett før servering gir du desserten et dryss med siktet kakaopulver, fordeler litt mørk og hvit revet kokesjokolade oppå, samt topper det hele med friske bringebær. Serveres gjerne med en kopp espresso og litt marsalavin i glasset.
TIPS
- Italienske savoiardikjeks (fingerkjeks) fås kjøpt i de fleste velassorterte dagligvarebutikker. Får du ikke tak i kjeksene kan du eventuelt benytte sukkerbrød i stedet (skjær det ut slik at det passer i glassene, og dynk det med espressoen).
- Dersom du ikke ønsker å lage desserten i porsjonsformer kan du fint lage den i en form (ca. 25 x 20 cm) isteden.
- Tiramisu kan gjerne lages dagen før den skal serveres og oppbevares (tildekket) i kjøleskapet.
VINTIPS (fra Sara Døscher)
-
Om du ikke kan italiensk skal du herved få lære deg to nye ord: «Marsala» og «Dolce». Marsala er navnet på den verdensberømte hetvinen fra Sicilia og Dolce betyr søtt. Jeg kan forsikre deg om at søt Marsala er tiramisuens beste venn. Denne fyldige desserten med smak av krem og kaffe smaker enda bedre når den får selskap av Marsalaens toner av tørket frukt, honning og karamell. Syndig søtt, men wow så godt. Gled deg til en annerledes mat- og vinopplevelse!
BUON APPETITO!
Hei Trine, min krem ble veldig gul i fargen, hva kan jeg gjøre for å få hvitere krem?
Det går fint. Det kan høres ut som om eggeplommene du brukte var ekstra gule?
Hei,
Takk for en fantastisk flott Matblogg 🙂
Jeg lurer på om fløten skal tilsettes «egg, melis, vanilje- blandingen eller sammen med Mascaponekremen?
Ha mascarponeosten i en annen bolle og rør den jevn. Tilsett deretter kremfløten og visp til du får en jevn og luftig krem.
Det tolker jeg som at fløten skal vispes med osten 🙂
Hei! Fant du ut om fløten skulle piskes sammen med osten eller hver for seg?
Fløten skal vispes sammen med osten.
Hei! kan denne lages kvelden før?så lenge den dår stå i kjøleskap.
Marina
Ja, det går fint. Pass på å dekke dem med plast, og ha på bærene rett før servering.