Sitronterte er en kjær favoritt hos oss i påsken. Jeg vet at terten er blitt en favoritt hos mange andre også, men flere har etterlyst oppskrift på sitronterte med marengslokk. Her kommer den, en smakfull terte fylt med syrlig sitronfyll og marengs på toppen - en nydelig (og søt) kombinasjon!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

TERTEBUNN

125 g smør (kaldt), i terninger
200 g hvetemel
50 g mandelmel
50 g melis
1 lite egg
paiform 24-25 cm i diameter

SITRONFYLL

1 1/2 - 2 dl sitronsaft (ca. 3 sitroner)
1 ss sitronskall , finrevet
3 eggeplommer
4 egg
175 g sukker
1 3/4 dl kremfløte

ITALIENSK MARENGS

3 eggehviter
150 g sukker (finkornet)
3/4 dl vann

SLIK GJØR DU

Sitronterte med marengslokk

TERTEBUNNEN

Kjør smøret og alle de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin til det smuler seg. Tilsett egget og kjør det til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme). Smør og strø en paiform (24-25 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den jevnt utover, slik at den vil dekke paiformen din. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. (Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt.) Skjær av den overflødige deigen slik at du får en jevn kant. Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter (linser, bønner el.) oppi, og fordeler det godt utover mot kantene. (Dersom du har tid kan du gjerne sette tertebunnen i kjøleskapet en halvtimes tid før du steker den. Da er det mindre sannsynlig at kantene vil synke ned.)

Stek tertebunnen på midterste rille i 10 minutter. Fjern bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter ca. 10-15 minutter. (Ta vare på ertene til neste gang du skal steke pai-/terteskall.) La terteskallet avkjøles i ca. 15 minutter, mens du gjør klart sitronfyllet.

Sitronterte med marengslokk

SITRONFYLLET

Vask sitronene og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende, slik at du har ca. 1 ss. Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Skill 3 av eggene og sett eggehvitene i kjøleskapet (de skal benyttes i marengslokket). Bland sammen eggeplommene, egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin med visper. Tilsett sitronskall og ca. 1 1/2 dl sitronsaft og rør godt sammen. Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. (Dersom du skal ha marengslokk oppå kan den gjerne være litt syrlig siden marengsen er søt.) Du har nå en ganske tyntflytende røre.

Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt «skjelven» i midten. Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i minst 3 timer i kjøleskapet før du lager marengslokket. Terten kan gjerne lages dagen før den skal nytes, og oppbevares tildekket i kjøleskapet.

Sitronterte med marengslokk

MARENGSLOKKET

Pisk eggehvite og 2 ss av sukkeret halvstivt på halv hastighet i en kjøkkenmaskin med visper. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Har du et sukkertermometer eller digitalt termometer skal det vise 116-120 grader. Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen eller bollen (dersom sukkerlaken treffer vispen kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen og stivner). Pisk deretter marengsen på full hastighet til den er romtemperert, etter ca. 10 minutter.

Ha marengsen i en sprøytepose og dekorer den kalde kaken umiddelbart. Alternativt kan du bare smøre marengsen jevnt utover med en kniv eller slikkepott.

«Brenn» marengsen forsiktig med en gassbrenner (for eksempel den du brenner sukkeret på creme brulee med, eller en skibrenner). Jeg ser også at enkelte foreslår at man kan gi kaken en lynrask tur under grillelementet i ovnen (maksimal temperatur), men jeg ville ha vært forsiktig med det da sitronfyllet kan smelte og bli rennende. Kaken kan fint nytes uten at marengsen er brent. Pynt gjerne terten med oxalis, hvis du har.

Sitronterte med marengslokk

Serveres og nytes umiddelbart, sammen med en kopp god kaffe.

TIPS

  • Dersom du ikke har mandelmel kan du erstatte det med hvetemel isteden.
  • Terten gir ca. 8 kakestykker.
  • Terten er finest og friskes når den er helt nylaget, men er holdbar flere dager i kjøleskapet. Den kan fryses, men fortrinnsvis uten marengsen på toppen.
  • Terten kan gjerne lages uten marengslokk. Bruk da heller denne oppskriften på sitronfyllet og server gjerne friske bringebær ved siden av, hvis du har.
  • Vil du se hvordan jeg lager denne terten? Du finner bilder og små videosnutter under høydepunkter/sitronterte på Instagram @trinesmatblogg.

Sitronterte med marengslokk

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Super bra oppskrift. Har prøvd flere andre oppskrifter og ikke vært fornøyd. men denne tok kaka 🙂

  2. Når du skriver mandelmel er det type kjøpt på helsekost el skoldete mandler som er finmalt?

    1. Har ikke testet det, men det går sikkert bra. Smak deg frem ift sukkermengden. (Den er veldig god med sitroner, så jeg vil anbefale det.)

  3. Hei!
    Kan man lage terten m/marengs dagen før? Og heller brenne marengsen like før den serveres? Eller bør marengsen bli laget like før man serverer kaken?

    1. Jeg har ikke prøvd å vente med å brenne marengsen og vet derfor ikke hvordan den «oppfører seg» dersom den blir brent» først dagen etter.

  4. Jeg tenkte å lage denne lørdag morgen, for så å ta med til en venninne hvor vi skal ha den til dessert etter lunsjen. Er det egentlig sånn at den bør spises med en gang marengsen er tatt på? Jeg vil jo lage marengsen hjemme, ikke hos venninnen min. Men kan marengsen oppbevares i en tett boks, for så å tas på når den skal spises evnt?

  5. Hei, utrolig god terte som ikke var så vanskelige lage, selv for en som ikke baker så ofte! 🙂
    Kan den fryses?
    Beste hilsen, Tine

    1. Hvis du leser oppskriften ser du at marengsen skal vispes sammen med en sirup som holder ca. 116 grader, så den vil bli varmebehandlet på et vis. Men den skal ikke stekes slik vi gjør med annen marengs, og er derfor myk og kremete.

  6. Hei, vi vurderer å lage denne til julaften, men en av gjestene har glutenallergi. Kan den lages med bare mandelmel istedenfor mel, eller har du andre tips?
    God jul og alt godt, tusen takk for utrolig nyttig og inspirerende blogg 🙂
    Mvh Tine

    1. Jeg har dessverre ikke mye å bidra med når det kommer til glutenfri bakst. Jeg tror imidlertid at bunnen blir litt «tung» med kun mandelmel. Vet det finnes glutenfrie melblandinger på markedet som sikkert kan benyttes, men har aldri brukt det selv og har derfor ingen erfaring med det. Lykke til!

  7. Kjempegod oppskrift! Til info så brukte jeg glutenfritt mel, og laktosefri fløte, og det funket kjempefint! Smakte helt nydelig 😀

  8. Hei, kan denne lages med marengslokk dagen før? Eller blir den ødelagt i kjøleskapet ?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste