Da mafiaen var på lasagnemiddag sist helg ble det servert sitronterte til dessert. "Smaker jo nesten som Fox, jo", sa min Fox-elskende yngstedatter, og alle var enige etter å ha smakt på herligheten. Jeg tar det som et kompliment, for Fox vekker mange gode filmminner, ettersom jeg alltid må ha en Fox eller to på kino.
Sitronterten er ypperlig gjestemat siden den blir bedre om den får stått noen timer i kjøleskapet eller gjerne over natten. Oppskriften er hentet fra Gøril Wikers "Leve Livet!", en kokebok (som sammen med "Lyst på livet") har vært en viktig inspirasjonskilde for meg. Finn frem:
Ingredienser
Tertebunnen
175 g | hvetemel |
40 g | melis |
75 g | smør |
1 | eggeplomme |
1-2 ss | vann (1 eggehvite til pensling) |
Sitronfyllet
3 | store sitroner |
6 | egg |
180 g | sukker |
2 dl | fløte |
SLIK GJØR DU
Kjør alle ingrediensene til tertebunnen i en foodprosessor, til deigen samler seg i en klump. La deigen hvile i kjøleskapet i minst en halv time. Smør og strø (med mel) en springform (ca 24 cm). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn som mulig. Kle formen med deigen, til ca 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Prikk tertebunnen med en gaffel, pensle med sammenvispet eggehvite og stek ved 200 grader i ca 10-11 minutter. Ta ut tertebunnen og skru varmen ned til 180 grader.
Riv skallet av sitronene (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronene i to og press ut saften. Bland sammen egg, sukker og fløte i en foodprosessor. Tilsett sitronskall og sitronsaft og rør godt sammen. Smak gjerne på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sukker om du synes det er for surt.
Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre i ca 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt «skjelven». Avkjøl terten og sett den gjerne et par timer i kjøleskapet før servering. Terten kan for øvrig fint lages dagen før servering.
Pynt gjerne med friske bær og et melisdryss før servering.
Enjoy!
Så herlig. Jeg er veldig glad i sitron, og har strevd litt med å finne en god oppskrift på sitronterte. Det er særlig konsistensen på fyllet som har vært vanskelig. Nå skal jeg teste denne. At den smaker som Fox er ekstra bonus – jeg er igang med prosjekt «365 dager uten kjøpesnop» og da er det alltid stas når nytelsen dukker opp i lovlige former.
Takk også for tips om kokebok. De to bøkene du nevner er nå utgitt som én bok, og jeg har bestilt den fra Bokklubben for 349 kroner.
Pludrehanneklem
ser kjempegodt ut.. yammi
men du, du har jo en del oppskrifter med urter. Har du noe erfaring med å fryse disse? jeg kjøper gjerne en plante her, og en der-så avgår de med døden etter å ha vært med meg i en matrett eller to…
Jeg har dessverre ingen erfaring med å fryse ned urter og hva som skal til for å få et optimalt resultat.
Om å fryse urter…
Hei! Jeg har bare god erfaring med å fryse urter. Jeg kjøper estragon, timian, persille, gressløk, dill og andre urter som planter, eller i store bunter i innvandrerbutikker. Disse bruker jeg ferskt der jeg kan og hakker deretter opp urtene og har i plastbokser og fryser. Tar bare en «neve» fra frysen når jeg skal bruke det senere. Den eneste urten jeg ikke har erfaring med er basilikum. Den er ikke så vanskelig å holde liv i til senere bruk så den har jeg aldri fryst ned.
Jeg fryser ofte ferske urter, det går fint! Jeg skyller dem først i kaldt vann, lar dem renne av seg i en sil og hiver det i en plastpose med klype. Veldig greit når man skal ta opp litt av gangen! De mister nok litt smak og tekstur, men i varmmat, feks thaimat, gryter osv er de supre. Frossen, hakket gressløk eller purre rett i omeletten er også et tips. Til rå mat som salat fungerer det nok ikke så bra.
Dette så fantastisk ut! Jeg skal prøve dette som dessert i dag da vi får et vennepar på besøk – men jeg må si jeg synes det ser litt vanskelig ut. Kryss fingrene for at jeg får det til 😉
Og igjen: veldig fin blogg!
Heisann!
Beklager å måtte si det, men denne sitronterta ble altfor sur for oss – og alle i familien var av samme mening. Det smakte bittert, rett og slett. Jeg har dobbelsjekket oppskriften og er helt sikker på at jeg har brukt riktig mengde sukker.
Ellers er det jo mange fine oppskrifter på denne bloggen, så stå på, Trine!
Mvh Heidi
Det var leit å høre at det ble for surt for dere. Jeg vil tro at årsaken til det kan være at du har brukt større sitroner enn hva jeg gjorde… Prøvde du med litt ekstra melisdryss over? Jeg har imidlertid skrevet inn i oppskriften at en bør smake underveis. Håper du gir kaken en ny sjanse! 😉
Hei,
Jeg lagde terten i går. Vi var litt utålmodig og tok en bit før den hadde fått avklølt seg ordentlig. Da syntes jeg at den var litt sur og hadde en litt bitter ettersmak. Men etter at den hadde fått stått noen timer til i kjøleskapet smakte den fortreffelig! I dag er den nydelig og jeg har gått og småspist i hele dag… 🙂
Hei,
Tusen takk for supre oppskrifter. Jeg har laget gulerotsuppe, limonade og kylling sandwich funnet her. Alle veldig gode. I dag laget jeg sitronterten. Den ble som hun ene skrev for bitter. Jeg tror jeg har funnet ut hvorfor, og tenkte kanskje du ville skrive det inn i oppskriften din. Du skrev det også i limonade oppskriften. Bruk KUN det gule på sitronskallet og ikke noe av det hvite, da det smaker bittert. Stemmer dette?
Vh
Marit
Takk for hyggelig tilbakemelding! Gøy å høre at du finner inspirasjon på matbloggen min. Det stemmer at det er kun det gule av sitronskallet som skal benyttes. Det står for øvrig allerede presisert i oppskriften. 🙂
Hei,
Jeg lagde denne på lørdag og den falt i smak hos alle gjestene! Den var frisk og god – ikke for sur og slettes ikke bitter. Jeg kommer garantert til å lage denne igjen 🙂 Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Veldig fin blogg forresten – jeg er en fast leser og har prøvd mange av oppskriftene etterhvert! Veldig mye godt må jeg si:)
Takk for svar! Smakte på fyllet før jeg stekte terten ferdig, og da kjentes det helt greit ut.
Tror uansett at jeg nøyer meg med én sitron heretter. Det kan godt tenkes at mine sitroner var store i forhold til dine! (men i oppskrifta står det jo store, så!!)
Vi hadde melis over også, jeg er jo en oppskriftslave!
Jeg gir meg aldri lett! Og vil gjerne smake igjen når terta smaker som Fox!! 🙂
Gøril Wikers to bøkerhar fått plass på kjøkkenet mitt, og jeg er selektiv! Mye godt der, og noen av mine favoritter står i nettopp hennes permer.
Lagde nettopp denne terten da vi hadde gjester for noen uker siden. Skallet mitt ble veldig hardt, men det skyldes kanskje rett og slett at det ble forstekt for lenge? Utover det var fyllet veldig godt!
Hei!
Denne var helt nydelig! Frisk og kjempegod. Jeg er veldig glad i vanilje, så jeg hadde oppi frø fra en halv vaniljestang i tillegg. Da ble det Sitronterte med et hint av vanilje :-). Serverte den med masse friske bringebær og friske blåbær. Stor sukess!
Kjempeflott blogg du har og takk for inspirasjon – du reddet menyen på lørdag!
Inger
🙂
Denne lagde jeg til dagens søndagsmiddag, og den falt helt klart i smak hos alle oppmøtte 😀
Sitronterten ble lagd tidlig i går morres før vi pakket bilen med skiutstyr og dro avgårde for en fantastisk dag i bakken og hyttebesøk med god kolleger, vel hjemme igjen i dag gleder vi oss nå til en sen middag og ikke minst sitronterten som har stått kaldt, har sneket meg til en liten smak, og ja, smaker fox jo:-) tok en liten dæsj ekstra med sukker i så den er perfekt. Takk for all inspirasjon. Er daglig innom for dagens tips og oppskrifter!
Nam nam herlig!! Lager min variant med lime, men ellers er den lik. Synes lime gir en friskere smak, og bare lukten av den gir oss vann i munnen!
Dessuten varmer jeg fyllet til det tykner før jeg har det i tertebunnen 🙂 men det er nok ikke nødvendig, vil jeg tro..
Står faktisk å lager den akkurat nå!
Jeg lagde denne i går med blandet hell. Smaken er det ingenting å si på, nydelig sitronfyll! Minner meg om Lemon Bars fra USA. Problemet var å få ordentlig stekt fyllet, det ble aldri stivt! Men så begynte det å bli brunt på toppen, så da måtte jeg bare ta den ut. I kantene har fyllet akkurat den konsistensen jeg ønsker, men det ble for flytende i midten.
Har du tips til å få løst dette? Burde jeg senke temperaturen, sette kaken på nederste rille?
Takk for en meget inspirenrende blogg med mange vellykkede oppskrifter!
Mulig du burde ha senket temperaturen bittelitt, eventuelt satt den litt lavere i ovnen. Et annet alternativ hadde også vært å legge et ark med bakepapir over når du så at den begynte å bli brun, slik at du kunne ha stekt den litt til.
Hei.
Jeg digger sitron, så er veldig spent på denne som jeg nå endelig har i ovnen. Skal ha den med på dugnad i morgen, så håper den blir bra til i morgen ettermiddag 🙂
Var litt usikker på konsistensen fyllet skulle ha, men det skulle bare rører litt sammen? Ikke tykne noe særlig? Skal den steks midt i ovnen? Og bruker du varmluft eller ikke. Slet litt med å kjevle ut bunnen og, men fikk den da oppi tilslutt. (I biter vel og merke). Jeg kommer tilbake med både min og de andre på dugnad, sin respons 🙂
Jeg håper kaken ble vellykket og at dugnadsgjengen fikk litt ekstra å gå på etterpå! 😉 Som det står i oppskriften skal fyllet røres ganske godt sammen, ved hjelp av foodprosessor. Jeg benytter vanlig over- og undervarme og steker den midt i ovnen. Jeg må også «mekke til» bunnen i kantene, ikke så lett å kjevle den i helt stykke. Men det verken synes eller smakes på det endelige resultatet. 😉
Den ble tatt veldig godt i mot! Frisk og god, og fikk opp farten på oss til en siste innsats for resten av kvelden! 🙂 Takk for flott oppskrift!
Hei! Denne terten så nydelig ut, tenkte å lage den imorgen:) Men lurer på hvordan konsistensen på fyllet skal være før den helles på tertebunnen? Tynn, eller litt som krem? Og tror du det går an å benytte seg av en blender istedet for en foodprosessor? Takker på forhånd for svar, og gleder meg masse til å teste ut oppskriften!
Denne terten er kjempegod – et godt valg! For å svare på spørsmålene dine: Fyllet er ganske tyntflytende og kan sikkert tilberedes i blender. Lykke til!
Sitronterten ble kjempegod ! Søt og frisk med 3 sitroner. La på noen jordbær og blåbær før et melisdryss og dermed ble hele gatefesten imponert ;-). Skal gjentas snart..!
Ja, dette er en kake en imponerer med! Jordbær, blåbær og melisdryss gjør at den imponerer enda mer! 😉
hei igjen, trine. har nå laget sitronterten flere ganger med stor suksess. sist gang laget jeg den med et herlig tykt lag med italiensk marengs oppå. det ble veldig lekkert og en deilig kontrast til den syrlige sitronsmaken forøvrig. kan anbefales.
Smaksbombe som gikk rett hjem på festen i går 🙂 Serverte med melisdryss og friske bringebær på toppen.
Lagde også Bringebærsalaten, fra sitronpai-oppskriften. Her hadde jeg Pistasjenøttene i en skål for seg selv (noen av oss som er allergisk) og deilig vaniljeis.
Min kjære svoger skrapte fatet, før han gikk hjem 😉
Kjempegod!!!!!!!!
Dette var en helt fantastisk kake! Min kjære 12 år gamle datter gikk inn på bloggen din og ble helt i 7 himmel av alle kakene og desseretene som var her! Så fant hun denne retten og gikk rett i butikken å kjøpte ingridiensene og begynte å lage kaken, når jeg var på jobb. Når jeg kom hjem sto en deilig sitronterte i kjøleskapet. Jeg ble jo sur selfølgelig men når jeg smakte terten så ble jeg så gla´ ! Den var så utrolig GOD! Siden har vi hatt kaken i en vær anledning 🙂
Denne terten så fristende ut, vil gjerne prøve den. Dessverre har jeg verken food prosessor eller blender – går det greit med miksmaster, tror du?
Du kan fint benytte miksmaster. Lykke til!
Sitronterten er helt nydelig, hvis noen synes den er noe sur, kan den serveres med pisket krem. Det er ikke en dum kombinasjon.
Jeg lagde terten til påskelunchen på jobben i dag, og fikk mye godord for den!!! Jeg tenker at hvis noen har fått et bittert resultat så har de fått med det hvite på sitronen når de har raspet skallet, det er veldig bittert. Jeg har laget terten mange ganger og fått mye kred for den, og en gang fikk jeg med det hvite skallet og terten ble nesten uspiselig. Hurra for den friske påskegule kaka:)
Hei, når det står fløte er det kremfløte?
Ja, mener kremfløte. Lykke til!
Fantastisk god kake. Ble helt overrasket over at jeg klarte å lage den, men nå er den laget for 2. gang og skal tas med som påskedessert på hytta. Serverte den med bringebærsaus, og det var supergodt. Tusen, tusen takk for alle gode tips og oppskrifter på bloggen her. Har noe fra denne bloggen til middag nesten hver uke, til stor glede for mannen som alltid blir fornøyd.
Denne sitronterta har eg prøvd å lage fleire gonger no, til stor suksess kvar gong! Eg har eit supert tips som hjelper meg når eg lagar denne:-) Og det er å kjevle deigen mellom to lag med plastfolie! Då kan du kjevle veldig tynt, fjerne øverste plastlag, legge over i springforma, legge til rette slik du vil, og så fjerne øverste plasfolie. Så er det berre å fylle i herleg sitronfyll og ta imot hyllesten;-)
Lagde den for tredje gang i dag. Den er så god!! Favoritten min 🙂 Helt perfekt, ikke for sur eller bitter selv med 3 store sitroner. Tusen takk for oppskriften!
Hei Trine,
Kom over denne oppskriften og tenkte at jeg skulle lage den til noen gjester på lørdag. Men saken er at jeg ikke har anledning til å lage den på fredag eller lørdag, er det for lang tid i forveien å lage den på torsdagen?
Takk for flotte oppskrifter 🙂
Marie
Hei Trine,
Jeg har laget denne terten flere ganger og den blir like fantastisk hver gang. På fredag får jeg derimot besøk av en person med glutenallergi. Derfor lurer jeg på om det går fint å bytte ut melet med glutenfritt mel? Har du noen erfaring med dette og om jeg da eventuelt må tilsette mer væske?
Stine
Hei! Trur du en kan bruke appelsin i staden for sitron? Men med mindre sukker?
Takk for kjempegod oppskrift, igjen! Serverte denne til venninnegjengen og den falt veldig i smak 🙂
Hei!
Jeg har bakt denne nydelige kaken flere ganger, og jeg bruker økologisk sitron som ikke har masse sprøytemidler i skallet. Kun en gang fikk jeg ikke fatt på økologiske og måtte bruke vanlige. Kaken ble mer bitter da.
Dette er KAKE! Fikk en slik servert på en eksklusiv utenlandsk restaurant, slike jeg vanligvis ikke er innom. De var kjent for sin Lemon Tart, noe jeg aldri hadde smakt. Ja, opplevde det som «himmelsk» smakfullt. Oppskrift var selvfølgelig hemmelig.
Etter at jeg kom hjem, sa jeg: DETTE skal jeg kunne lage selv. Fant denne oppskriften og gikk i vei. For sikkerhets skyld, det ble 2X oppskrift.
Konklusjon: Dette må være oppskriften de brukte. FANTASTISK. Nå lager jeg den igjen for å overraske på min søsters 73-dag. Hun er kjent som er familiens naturtalent i kakebaking uten oppskrift
Denne lager jeg ikke ofte. Redd for vanedannelse… 🙂
Takk for delingen!
Takk for hyggelig tilbakemelding! Denne kaken er en av mine favoritter 🙂
Terten er laget og har stått i kjøleskapet siden i går. Det eneste som bekymrer meg før servering er at det lukter litt som eggerøre og jeg frykter at kaken skal smake egg med sitron…. Har du opplevd det før?
Det har jeg ikke opplevd selv. Men antar at den er som den skal være hvis den har riktig konsistens og ikke «eggerørekonsistens». Lykke til! 🙂
Tusen takk for en perfekt kakeoppskrift! Ble så glad når jeg fant denne og enda gladere når det ble et så bra resultat! Lekker og kjempegod! Denne blir med på bryllup 😀
Hei!
Du bør presisere at det er kremfløte i oppskriften. Ikke så lett for oss førstegangs-bakere å vite alltid☺men håper den blir vellykket likevel!
Hvor mange stykker (ca) blir det ut av denne kaka? Eller hvor mange personer er den beregnet for?
Hva slags fløte, Trine? matfløte? krem fløte?
Kremfløte!
Hei Trine!
Skal egg, floete og sukker piskes stivt eller luftig paa noe vis, eller skal det bare roeres sammen?
Hilsen Line
Hei. Tenkte å teste denne terten til dessert i en middag på lørdag. Så tror jeg én av gjestene er gluten-intolerant. Har du noen erfaring med å erstatte hvetemelet med glutenfritt mel i bunnen?
Hilsen Henriette
Det går fint å benytte speltmel her.
Kan man fryse denne?
Hei.
Skal lage denne i morgen. Kan jeg bruke lactosefri kremfløte? Og skal den piskes?
Hei Trine!
Skal egg, fløte og sukker piskes stivt eller luftig på noe vis, eller skal det bare røres sammen?
Hei. Sitronkaken ser kjempegod ut! Lurer på om denne kan fryses?
Hei!
Skal man bruke under og overvarme eller varmluft?
Over- og undervarme. Se oppdatert person av oppskriften her: https://trinesmatblogg.no/recipe/sitronterte-2-0/ Lykke til!
Tusen takk for denne herlige oppskriften
Denne sitron- paien er kjempe nyyydelig !!! .
Den måå dere prøve
Fru Pigalopp
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂
Hei Trine!
Lager kaken for første gang og har fulgt oppskriften i boken din. Jeg erfarer at steketemperaturen er litt lav, og da jeg sjekket med bloggen oppdaget jeg at det er en rekke ulikheter mellom oppskriftene, blant annet steketider. Hvilken synes du er å foretrekke – bok eller bloggoppskrift?
Denne oppskriften er 11 år gammel, og jeg anbefaler at du heller bruker denne oppskriften: https://trinesmatblogg.no/recipe/sitronterte-2-0/ som du også finner i Trines mat 2. Steketiden må alltid tas som veiledende, da stekeovner steker ulikt. Lykke til!