Har du rips i hagen, eller kjenner du noen som har rips til overs? Plukk så mye rips du orker og lag deilig ripssaft helt fri for tilsetningsstoffer - og nyyyt sommeren på glass når høstmørket og vinterkulden synker over oss om ikke så alt for lenge.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

2 1/2 kg rips
7 1/2 dl vann (ca.)
600 g sukker (ca.)
silepose og stativ
steriliserte flasker

SLIK GJØR DU

Ripssaft

Plukk så mye bær du orker. Bruk gjerne godt modne bær for de er søte og gode på smak. Har du rips i fryseren kan du gjerne koke saft av dem. Skyll bærene godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan gjerne sitte på. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 3-4 dl vann pr. kg rips. Sett på lokk og la det koke langsomt opp, og la det trekke til bærene har skiftet farge, falt sammen og saftet seg. Det tar ca. 30 minutter. Ikke rør i bærene mens de trekker.

Sil saften. Jeg har et stativ med silepose som er nyttig for formålet (se bilde her), men det går bra med et rent finmasket klede oppi et stort dørslag også. La saften renne av til det slutter å dryppe, etter ca. 1 time. Press forsiktig ut litt mer saft, men ikke press for hardt for da kan saften bli grumsete.

Mål opp saften (jeg fikk ca. 17 dl), hell den tilbake i kjelen (som du har rengjort i mellomtiden) sammen med mesteparten av sukkeret (300-400 g pr. liter silt saft), og la det koke opp. Smak eventuelt til med mer sukker om nødvendig. Fjern det hvite skummet som danner seg på toppen.

Ripssaft

Hell den varme saften på rengjorte og varme flasker (les hvordan det kan gjøres her) og sett på (tett) kork.

Bland ut saften etter smak og behag, for eksempel 1 del saft og 4 deler vann (og gjerne et par isbiter) – og nyyyt!

Ripssaft

TIPS

  • Ripssaften skal lagres kjølig og kaldt, og er holdbar i et par måneder hvis du også har vært nøye med renholdet under tillagingen. Dersom du ønsker å lagre saften lengre enn et par måneder bør du i tillegg tilsette et konserveringsmiddel, for eksempel atamon (ca. 1 ts pr. liter saft, men sjekk for sikkerhets skyld anvisningen på pakken).
  • Denne metoden kan du benytte på nesten all slags bær, men mengden vann og sukker vil variere avhengig av hva slags bær du benytter (og smak).
  • Sjekk også ut andre oppskrifter med rips, som for eksempel ripsgele, jordbær- og ripssuppe og ripsruter med smuldretopping.

LYKKE TIL!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut
    1. Saften kan fint fryses, og da trenger du ikke å tilsette konserveringsmiddel. Dersom du benytter glassflasker/glass må du ikke fylle dem helt full, for da kan glasset sprekke. Lykke til!

  1. Lurer på om noen kan svare meg. Kokte ripssaft igår på saftkoker, det ble tilsatt mye mere sukker enn oppskrifta sier (kokt inn etter saftkokeren i en kjele) fylte safta på steriliserte varme flasker. Imorrest nå ser jeg at det er nærmere gele på flaskene enn flytende saft. Er det sammenheng mellom sukkermengde og pektin??? Er det sånn at jo mere sukker jo bedre kommer pektinet fram? Evnt. Tips hva jeg kan gjøre med denne «safta» mi.

  2. Takk for oppskrifter. Vi har prøvde det meste over tre år. Vi har nå bekreftet alt vi har prøvd på den side er velsmakende og oppskriften er faktisk gir god resultat og er komplett.

  3. Hei, har du oppskrifter på saft uten tilsatt sukker? Det er spesielt solbær og rips jeg har i hagen jeg ville ha laget saft av.

  4. Hei. Hvordan fyller du saften fra kaserollen og over i flasker? Jeg har tatt bort skummet i kaserollen men det blir litt skum på toppen i flaskene når jeg fyller flaskene. Har det noe å si?

    1. Jeg pleier å bruke en trakt. Hvis flaskene er rene så skal det ikke ha noe å si at du har fått med litt skum på toppen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste