Julen 2010 fikk jeg Eivind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovigs kokebok "Livretter" i gave fra min yngste datter. Inni boken er det en hyggelig hilsen fra begge forfatterne: "Til Trine. Håper at denne boka blir til stor inspirasjon for matbloggen din." Lite visste jeg da (og helt sikkert flere enn meg) at jeg ett år etter skulle være finalist sammen med Hellstrøm til en ærespris, og treffe Ingrid Espelid som mottok en hederspris i Det norske måltid.

Og boken inspirerer i massevis! Et par dager før jeg fikk vite om nominasjonen hadde vi gourmetkveld sammen med to gode vennepar, og sammen laget vi blant annet denne deilige viltretten etter inspirasjon fra denne kokeboken. Vi oppsummerte smaksopplevelsen som enkel og utrolig smaksrik rett, og slike opplevelser må jo deles. Til 6 trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Selleri- og potetgrateng

400-500 g sellerirot , i tynne skiver
400-500 g poteter , i tynne skiver
3 dl kremfløte (ca.)
50 g smør
salt og hvit pepper

Reinsdyrfilet

800 g ytrefilet av reinsdyr
2 ss hvit pepper
1 hel hvitløk , delt i fedd
smør og olje til steking
salt

Viltsaus

2 dl viltbuljong
1 dl vann
1 ss smør , kaldt
1 ss ripsgelè (ca.)

Smørdampet spinat

200 g frisk spinat
1 ts sukker (ca.)
1 fedd hvitløk , delt i to på langs
salt og pepper
muskatnøtt , revet

SLIK GJØR DU

Selleri- og potetgratengen: I originaloppskriften er det benyttet kun sellerirot i denne oppskriften (1 sellerirot), men vi valgte å lage den med omtrent halvparten sellerirot og halvparten poteter. Skrell og skyll sellerirot og poteter, og skjær i tynne skiver. Smør et ildfast fat og legg selleri- og potetskivene lagvis, med fløte, salt og pepper mellom lagene. Legg et press på sellerirot/potetskiver, kle formen med aluminiumsfolie (penslet med smør), og sett midt i ovnen ved ca 150 grader. Stek formen i ca 1 time, eller til potetene og selleriroten er gjennomstekt og du lett kan stikke en skarp kniv i retten. Skjæres opp i snipper og gratineres under grillen et par minutter før servering.

Reinsdyrfileten: Gni reinsdyrfiletene med grovknust hvit pepper. Brun filetene i en blanding av olje og smør, til den har fått en fin stekeskorpe over det hele. Legg filetene i et ildfast fat of stikk et steketermometer i den tykkeste delen av en av filetene. Stekes midt i ovnen ved 160 grader (over- og undervarme) til filetene har en kjernetemperatur på 60 grader. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i 2 cm skiver før servering. Kjøttet skal da være rosa.

Viltsausen: Kok ut pannen etter å ha stekt filetene, først med vannet, og tilsett deretter viltbuljongen. La det koke inn til ca 1/3 av opprinnelig væskemengde og sil det over til en liten kjele. Rett før servering tilsettes smør og ripsgele. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker!

Smørdampet spinat: Rens og vask spinaten. Kok spinaten 1-2 minutter i rikelig med saltet vann. Ha deretter spinaten i kaldt vann/isvann og la deretter spinatbladene renne godt av. Ha smør og de to halve hvitløksfeddene i en stekepanne med høye kanter. Ha i spinaten og strø sukkeret over og varm opp spinaten. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Anrett reinsdyrfileten sammen med den smørdampede spinaten og den gratinerte sellerigratengen. Ringle over litt av vilsausen og server.

 

Vintips: Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2009

Enjoy!

 

Skriv ut
  1. Hei Trine!
    Dette så veldig godt ut:) Jeg har elgkjøtt og ryper, og skal la meg inspirere:)
    Er viltbuljongen hjemmelaga eller noe du får kjøpt?
    Takk for at du deler av matgleden din:)
    Rannveig

  2. Denne retten sto på menyen på fredag. Da hadde vi gjester på hytta.
    Det ble rost opp i skyene ….. Morro å lage mat når den blir så godt mottatt.
    Super kombinasjon av smaker og konsistens…. 🙂

    Til forrett hadde jeg ørretpaté 🙂 (Nigella sin)
    Til dessert hadde vi pai med mango og skogsbær….

    Tusen takk for inspirasjon, og du er så flink til å skrive gode beskrivelser av selve prosessen… passer fint for en amatør som meg…. 🙂

  3. Ja, hva menes med ‘press’? Presser man gratengen ned med en sleiv eller liknende – eller skal det være noe som presser under steking? Jeg skjønner ikke hva det skulle være?

    Ellers er jeg storfornøyd med bloggen din: supre saker!

  4. Hei,
    Under reinsdyr-fileten står det en hel hvitløk, delt i fedd. Jeg ser ikke hva den skal brukes til?

  5. Oppskriften er super. Men gratinering av poteter og sellerirot på bare 150 grader holder dert over hodet ikke med 1 time. Så lav temperatur medfører en steketid på minst 2 timer. Med 180 eller 200 blir potetene ferdig i tide.

  6. Fantastisk oppskrift, brukt den mange ganger, men er det nødvendig å koke spinaten?
    Hilsen Anniken

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste