Det er sesong for rabarbra, så ta en tur i hagen, gå på "slang" til familie eller venner, eller ta en tur i butikken - og lag noe godt av denne syrlige og smakfulle grønnsaken mens den er på sitt aller beste. Fremkall gjerne gode barndomsminner ved å dyppe en rabarbrastilk i en kopp med sukker, eller lag marmelade. Den litt syrlige rabarbraen kan gjerne kombineres med søte bær, for eksempel bringebær eller blåbær, eller jordbær - som i denne oppskriften:
Ingredienser
500 g | rabarbra , i ca. 1 cm tykke skiver |
500 g | jordbær , i biter |
350-400 g | sukker (smak til) |
1 | vaniljestang , delt i to på langs |
SLIK GJØR DU
Ha rabarbra og jordbær i en kjele. Del vaniljestangen i to på lang og skrap ut frøene. Ha dem i kjelen sammen med vaniljestangen. Kok opp og la det stå å trekke på lav varme til rabarbra og jordbær er myke, etter ca. 10 minutter. Tilsett sukkeret (smak til), rør det godt inn og gi marmeladen et nytt oppkok. Fjern det hvite skummet som danner seg oppå marmeladen.
Fjern vaniljestangen og hell den ferdige marmeladen på rene, varme glass og sett umiddelbart på lokket. Jeg fikk to store glass av denne oppskriften.
Oppbevar marmeladen kaldt, eller oppbevar den i fryseren (ikke fyll glassene helt fulle for da kan de sprekke under innfrysningen).
Rabarbra- og jordbærmarmelade smaker godt til godt brød og for eksempel eltefrie rundstykker (oppskrift kommer).
VELBEKOMME!
(Ta gjerne en titt på andre rabarbrafavoritter i dette innlegget.)
Skal det ikke være vann i når det koker?
Det er endel vann i rabarbra, så derfor skal det ikke være vann i oppskriften:)
Ååå, nå ble jeg sulten!
Er det mulig og bruke et annet søtningsmiddel enn sukker? For å gjøre det litt sunnere
Hvor lenge er dette holdbart i kjøleskap? Kan det fryses?
Jeg elsket å spise rabarbra med sukker på som barn. Nå fikk jeg vann i munn av bildene dine og har sååååå lyst å lage rabarbra og jordbærmarmelade. Takk for oppskrift.
Synes den ble noe tyntflytende, hva kan jeg gjøre for å unngå det?
Forøvrig smakte det himmelsk..
For litt tykkere syltetøy kan du godt bruke fruktpektin eller syltepulver, det får du kjøpt i dagligvarebutikken 🙂
Hvis du vil ha den tykkere, så lar du den bare koke lenger…
Nydelig syltetøy:-)
Mmmm nydelig syltetøy! Måtte dog ha i fruktpektin da det ble for tynnflytende. Kjørte det med stavmixer til slutt for å unnga biter;-)
Gaar kanskje an aa ha chiafrø for aa gjore det tykkere og sukrin gold for sukker
Det er første gang jeg skal prøve denne siden.
Kan man bruke fryste jordbær?
Ja, det går fint. 🙂
Hei, hvor mange desiliter syltetøy blir det ca?
Tar frem denne oppskriften år etter år som mange av dine andre oppskrifter! Du er rett og slett GOD!
Så hyggelig å høre! 🙂
Da er jeg i gang med 1.runde av denne fantastiske marmeladen i år . Har blitt en fast tradisjon . Laget den i mange år . Smaker og lukter sommer Anbefales !!! Masse takk for nok en herlig oppskrift Trine !
Kan man blande inn ferdiglaget jordbærsyltetøy i istedet for å lage alt fra bunnen?