Pulled beef er langstidsstekt oksekjøtt som blir så mørt at det nesten smelter på tungen. Det tar litt tid å lage, men det meste er ventetid. Og i løpet av den tiden rekker du både å gjøre klart favoritt-tilbehøret, ta oppvasken - og slappe av litt, mens du prøvesmaker på vinen. Kjøttet kan gjerne lages ferdig et par dager før det skal serveres, og deretter varmes opp i litt av sausen.
Ingredienser
KJØTT & SAUS
1300 g | okse høyrygg uten ben |
nøytral olje til steking | |
1 | løk , finhakket |
1/2 | hvitløk , finhakket |
1 ss | tomatpuré |
1 1/2 - 2 dl | appelsinjuice (ca. 2 appelsiner) |
1/2 | lime , saften |
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
4 | soltørkede tomater , hakket |
2 1/2 dl | oksekraft eller kyllingkraft |
1 ss | balsamicoeddik |
1-2 ts | brunt sukker eller honning |
salt og pepper |
KRYDDERBLANDING
1 1/2 ts | oregano |
1 ts | chipotlechili |
1 ts | malt paprika |
1 ts | malt spisskummen |
1/2 ts | malt koriander |
1/2 ts | løkpulver |
1/2 ts | flaksalt |
1/4 ts | kajennepepper |
1/4 ts | chiliflak |
SYLTET RØDLØK
3 | rødløk , i skiver |
2 1/2-3 dl | vann |
2 dl | sukker |
1 dl | eddik (7%) |
PICO DE GALLO
4-5 | plommetomater , i små terninger |
1 | rødløk , finhakket |
2-3 fedd | hvitløk , finhakket |
1 | rød chili , finhakket |
1/2-1 | lime , saften |
1-2 ss | extra virgin olivenolje |
salt | |
frisk koriander , finhakket |
ØVRIG TILBEHØR
12 - 18 | tortillalefser |
2-3 | hjertesalat , i strimler |
2 | avokado , i skiver |
300 g | cheddar eller annen ost, revet |
300 g | rømme |
2 | lime , i båter |
frisk koriander |
SLIK GJØR DU
PULLED BEEF
Mål opp (bruk måleskje) og bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen. Tørk kjøttet med litt kjøkkenpapir, del det i fire jevnstore biter og krydre dem med ca. 2 ss av krydderblandingen.
Finn frem en gryte med lokk (som tåler å stå i stekeovnen) og stek kjøttet (i to omganger) på alle sider i litt nøytral olje, til kjøttet har en fin stekeskorpe over det hele. Legg kjøttet til side. Tilsett litt mer olje i gryta og stek løk og hvitløk noen minutter, til løken er blank og myk. Ha i tomatpure og la det få surre i ca. ett minutt, og tilsett deretter appelsinjuice, limejuice, hermetiske tomater, soltørkede tomater, kraft og balsamicoeddik. Kok opp og ha deretter i kjøttet. Sett på lokk og sett gryta på nederste rille i ovnen ved 150 grader (over- og undervarme), og la det stå å kose seg der i 2 1/2 – 3 timer. Alternativt kan du la det stå å småputre på koketoppen 2 1/2 – 3 timer.
Sjekk etter ca. 2 timer – kjøttet er ferdig dersom det er så mørt at du kan rive det fra hverandre med to gafler. Hvis ikke lar du det stå en halvtime til, før du sjekker på nytt. Du kan gjerne droppe lokket den siste halvtimen.
Ta kjøttet ut av gryta og riv kjøttet fra hverandre med to gafler. Hold kjøttet varmt. Samtidig lar du sausen stå å småkoke uten lokk 15-20 minutter, til noe av væsken har fordampet. Om nødvendig kan du tilsette litt mer av krydderblandingen, og eventuelt litt mer salt og pepper. Dersom du ønsker er slett saus kan du kjøre den med en stavmikser. Bland litt av sausen sammen med kjøttet. Hold resten av sausen varm.
SYLTET RØDLØK
Mens kjøttet står og putrer syltet du løken (eventuelt tidligere). Kok opp vann, eddik og sukker, og la det stå å småkoke til sukkeret er oppløst. Skrell løken og skjær den opp i ringer. Ha dem i et syltetøyglass eller lignende og fyll opp med den varme laken. Sett på tett lokk og la det avkjøles i romtemperatur. Oppbevares deretter i kjøleskapet frem til servering. Den syltede rødløken er ferdig etter et par timer. Oppbevar løken i et lufttett glass i kjøleskapet, da kan den fint holde seg i minst to uker.
PICO DE GALLO
Del tomatene i to, grav ut den bløte kjernen med en teskje og skjær resten av tomaten i små terninger. Tilsett rødløk, hvitløk og chili, og rør godt sammen. Smak til med lime, olivenolje, salt og frisk, finhakket koriander. La salsaen stå å trekke i 30-60 minutter før servering. (Tomatsalsaen er ikke så holdbar og bør derfor lages senest et par timer før servering.)
SERVERING
Skjær opp og gjør klar de øvrige ingrediensene som beskrevet. Lag gjerne hjemmelagde hvetetortillas etter denne oppskriften. Bytt gjerne ut avokado med guacamole. Hjemmelaget tomatsalsa, limerømme og mais smaker også godt til denne retten.
Server kjøttet sammen med tortillas, ønsket tilbehør og eventuelt litt av sausen eller hjemmelaget tomatsalsa. Drypp over litt limesaft og nyt umiddelbart.
TIPS
- Kjøttet kan gjerne lages ferdig et par dager før det skal serveres, og deretter varmes opp i litt av sausen.
- Alle tex-mex-oppskriftene mine finner du samlet HER.
VELBEKOMME!
Hei. Hvis kjøttet skal lages ferdig et par dager før servering. Skal det da rives fra hverandre dagen du lager det eller den dagen du varmer det opp?
Jeg har ikke testet det selv enda, men jeg ville ha avkjølt kjøttet raskt og lagt det i kjøleskapet. Før servering varmes det forsiktig opp i sausen, og rives deretter fra hverandre. Lykke til!
Kan man bruke kalv istedenfor okse i denne oppskriften?
Hei. Er det sterk smak på kjøttet med denne krydderblandingen?
Kan kjøttblandingen fryses?
Ja, det går fint.
Er det noe problem å la kjøttet stå på lav varme i sausen etter stekovn i 2-3 timer til? Det er kun fordi det er praktisk å lage tidlig på dagen når middagen er på kvleden 🙂
Hei, kan jeg bruke one pot til det ? 🙂 har ingen kjele som kan stå i ovn