Hjemmelaget pizzasaus smaker aller best og er også veldig enkelt å lage, enten du ønsker en rød eller hvit pizzasaus. Her får du to varianter av rød pizzasaus, en kjapp en uten koking og en som får koke vel og lenge slik at de gode smakene får tid til å utvikle seg. Ønsker du heller å lage "pizza bianco" er det hvit pizzasaus som gjelder, med blant annet créme fraîche/rømme, hvitløk og chili. Hva du velger er opp til deg, eller lag en av hver!
Ingredienser
RØD PIZZASAUS (UTEN KOKING)
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1 ss | extra vigin olivenolje |
1-2 klyper | sukker |
salt og pepper |
HVIT PIZZASAUS
300 g | crème fraîche eller rømme |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2 | rød chili (ca.), finhakket |
1 ss | extra vigin olivenolje |
salt og pepper |
RØD PIZZASAUS (LANGTIDSKOKT)
1200 g | hermetiske tomater |
2 | sjalottløk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
2 ss | extra vigin olivenolje |
2 ts | tørket oregano |
1-2 ts | sukker |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
RØD PIZZASAUS (UTEN KOKING)
Hell tomatene i et dørslag og la dem stå å renne av i minst 30 minutter uten at du rører i dem. (Dersom du har det travelt kan du la de renne av litt kortere og røre litt i tomatene med en skje.)
Ha de avrente tomatene i en liten bolle og tilsett finhakket hvitløk og olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller blender. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg.
RØD PIZZASAUS (LANGTIDSKOKT)
Stek sjalottløk og hvitløk på middels varme i olivenoljen, til løken er blank og myk. Tilsett hermetiske tomater (eller ferske, modne tomater uten skall), oregano, samt litt sukker, salt og pepper, og la det koke opp. La det koke under lokk i 1-2 timer. Rør av og til. Smak eventuelt til med litt mer sukker, salt og pepper.
Obs – dette er en stor porsjon som rekker til minst 6 store pizzaer. Frys ned restene til neste gang du skal lage pizza.
TIPS
- Bruk tomater av god kvalitet, det kjenner du på smaken.
- Smak gjerne til pizzasausen med litt frisk eller tørket chili dersom du ønsker litt ”sting” i pizzaen, eller friske eller tørkede urter etter smak (f.eks. oregano og/eller basilikum). Bruk gjerne stavmikser på sausen dersom du tilsetter friske urter.
- Rester til overs? Putt dem i fryseren eller ha dem i pastasausen eller tomatsuppen.
HVIT PIZZASAUS
Bland sammen créme fraîche/rømme, chili, hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper. La gjerne sausen stå å trekke noen minutter, slik at de gode smakene får satt seg.
Fordel pizzasausen på pizzabunnen og ha på topping etter smak og behag.
TIPS
- Oppskrifter på fire typer pizzadeig finner du her.
- Les mer om utbaking og steking av pizza her.
- Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
kan man tilsette oregano el. annet krydder i den røde pizzasausen uten koking?:)
Ja, det går fint.
Nesten likt den røde ukokt sausen jeg lager. I tillegg plukker jeg en neve basilikumblader og finhakker og har i. Basilikum og hvitløk er et godt ekteskap. Dessuten bruker jeg bokser med San Marzano tomater. De smaker litt mer, men er litt dyrere.
I den hvite sausen ser jeg at enkelte anbefaler presset limesaft. Jeg anbefaler litt lime- eller sitronsaft om ikke annet, så for å tynne ut creme fraîche. Den kan bli tykk å smøre på en myk pizzabunn.
Fin blogg. Gøy lesing. 🙂
I den langtidskokte sausen står det olivenolje som ingrediens, men den er ikke nevnt i tilberedningen.
Skal den tilsettes etter at sausen er ferdig kokt?
Nei, den brukes når du skal steke løk og hvitløk. Har presisert det i oppskriften nå.
Hei, jeg bare lurer. jeg er ny på dette med å lage pizza. Er pizza sausen du ahr på bunnen den samme som du har på toppen ? Man får jo kjøpt pizza saus på små bokser når man bestiller en pizza. Bare lurer på om det er den samme sausen som dem bruker på bunnen. tusen takk.