Her kommer en liten reprise på en gammel favoritt som tidligere er publisert her og som også er med i Trines mat 2, nemlig luftig, søt gjærbakst som er fylt med et deilig sitron- og pistasjfyll. Fyllet gir både en god smak og en fin konsistens på bakverket. Prøv dem du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

950 g hvetemel
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt (ca.)
1 egg
150 g smør , i terninger

SITRON- OG PISTASJKREM

150 g smør
125 g sukker
2 økologiske sitroner (finrevet skall)
75 g pistasjnøtter (usaltede), grovt hakket

PENSLING OG DEKOR

1 egg (til pensling)
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

ingredienser gjærbakst

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Mens deigen hever kan du lage sitron- og pistasjkremen. Rør sammen smør og sukker til du har en jevn blanding. Vask sitronene og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende, og ha det i smørkremen sammen med de hakkede pistasjnøttene.

Sitron- og pistasjsnurrer

Ha den forhevde deigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 50×50 cm. Fordel sitron- og pistasjkremen utover leiven og brett den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50×16 cm). Kjevle ut leiven til den er ca. 50×25 cm, og del den i remser på tvers, ca. 2 cm brede (ca. 24 remser). Tvinn remsen, hold fast i den ene enden og snurr den 2-3 ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Alternativt kan du kjevle ut leiven til den er 50×20 cm, dele opp i remser som tvinnes og deretter slå en enkel knute på remsen (som vist på bildet). Fint blir det uansett!

Legg knutene på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve under et klede til ca. dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 12 minutter. Pistasjknutene er ferdige når de har en gyllen overflate og er lett brune under. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

Nytes i godt selskap sammen med en god kopp kaffe eller te, eller et stort glass melk.

Sitron- og pistasjsnurrer

TIPS

  • Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve så lenge som angitt i oppskriften, kan du øke gjærmengden til maksimalt 50 gram.
  • Dersom du ikke skal spise alle baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt. Frosne pistasjknuter tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (ca. 30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!
  • Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Hei!
    Steker du ett og ett brett om gangen? For det blir jo alltid to brett av disse oppskriftene, men da jeg ikke skal bruke varmluft, skjønner jeg ikke helt hvordan du steker de. Må de andre bare stå og heve litt lenger mens de andre steker?
    Takk for svar

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste