Panna cotta er en enkel, populær og smakfull dessert som kan varieres i det uendelige. Det er også en utrolig praktisk dessert å servere når du skal ha gjester da den gjerne kan lages et par dager før. Denne silkemyke panna cottaen er smaksatt med en deilig mangopuré og toppet med syrlig yoghurtkrem, friske bringebær og karamelliserte mandler. Prøv den du også!
Ingredienser
PANNA COTTA
2 | gelatinplater |
300 g | mangopuré |
2 1/2 dl | kremfløte |
2-3 ss | sukker (ca.) |
2-3 ss | sitronsaft (ca.) |
YOGHURTKREM & DEKOR
100 g | gresk yoghurt |
1 1/4 dl | kremfløte |
1-2 ts | sukker |
bringebær eller andre bær | |
oxalis |
KARAMELLISERTE MANDLER
3 ss | sukker |
1/2 dl | vann |
25 g | mandler , grovt hakket |
SLIK GJØR DU
PANNA COTTA MED MANGO
Lag mangopuré av fersk eller frossen mango som du kjører i en foodprosessor med kniver og deretter gnir gjennom en sikt. Du kan også kjøpe ferdig mangopuré.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 10 minutter. Ha mangopuré og kremfløte i en tykkbunnet kjele og gi det et forsiktig oppkok. Tilsett nypresset sitronsaft og sukker, og smak deg frem til du får ønsket sødme. Dersom du benytter ferdig mangopuré bør du redusere sukkermengden noe da den ofte er tilsatt litt sukker. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i mangoblandingen. Rør til gelatinplatene er smeltet, og fordel deretter panna cottaen i 6 dessertglass. Avkjøles i romtemperatur i ca. 30 minutter, og settes videre i kjøleskapet i minst 3 timer.
KARAMELLISERTE MANDLER
Finn frem en liten stekepanne eller tykkbunnet kjele (ca. 20 cm i diameter). Ha i sukker og vann og gi det hele et oppkok på ganske høy varme. La sukkerlaken småkoke til sukkeret er oppløst og har en lys, gyllen farge. Ikke rør i sukkermassen, vend heller på stekepannen/ gryta av og til. Tilsett de hakkede mandlene og rør sammen, slik at karamellen fordeler seg over det hele. Hell blandingen over på et bakepapir og la den stivne helt. Når karamellen er stivnet og er helt avkjølt skjærer du karamellen i mindre biter.
YOGHURTKREM
Visp yoghurten jevn i en kjøkkenmaskin med visper, og tilsett kremfløten litt etter litt. Smak til med sukker. Ha gjerne yoghurtkremen i en sprøytepose, og sett den kaldt frem til servering.
SERVERING
Fordel yoghurtkremen oppå panna cottaen med sprøytepose (med stor åpning) eller en skje. Dryss over de hakkede karamelliserte mandlene og dekorer med friske bringebær og oxalis, hvis du har. Serveres umiddelbart.
TIPS
- Panna cotta kan gjerne lages et par dager før den skal serveres, og oppbevares tildekket i kjøleskapet frem til servering.
- Karamelliserte mandler kan lages et par uker før servering. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang (da bør du bruke en vanlig stekepanne).
Skal kremfløte piskes til krem?
Nei, den tilsettes i yoghurten og piskes til krem sammen med den.