Du har kanskje hørt om Västerbottensostpaien? Her er "min" variant, med bacon, løk, timian - og med Västerbottenost. Västerbottenosten kan eventuelt byttes ut med annen smaksrik ost.
Alternativt kan du droppe løk og bacon i paien, og servere løyrom, finhakket rødløk, litt creme fraiche og dill som tilbehør.
Ingredienser
PAIBUNN
150 g | smør , i terninger |
125 g | hvetemel |
75 g | fullkornshvetemel |
2-3 ss | kaldt vann |
PAIFYLL
1 | rødløk , i små terninger |
200 g | bacon , i små terninger |
150 g | Västerbottensost eller annen smaksrik ost, revet |
4 | egg |
2 dl | matfløte |
2 dl | melk |
1 ss | frisk timian eller andre krydderurter |
salt og pepper |
TILBEHØR
salat | |
vinaigrette | |
godt brød |
SLIK GJØR DU
PAIBUNNEN
Ha smør, hvetemel og fullkornshvetemel i en kjøkkenmaskin med kniver/K-spade, og kjør på middels hastighet til smøret og melet er smulete. Tilsett litt vann til det samler seg i en klump. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Finn frem en paiform som er ca. 26 cm i diameter. Pensle formen med smeltet smør eller nøytral olje, strø deretter ca. 1 ss hvetemel oppi formen og fordel over det hele. Snu formen på hodet (over bakebordet eller vasken/søppelbøtta) og dunk lett på den, slik at du får fjernet overflødig mel. Kjevle ut paideigen til en jevn leiv som er litt større enn paiformen. Trykk deigen ut i formen, og skjær av «overskuddsdeigen». Sett gjerne formen i kjøleskapet i ca. 30 minutter før steking.
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Prikk bunnen med en gaffel og legg et bakepapir over og fyll på med tørkede erter. Stek bunnen i 20 minutter. Fjern bakepapiret med ertene forsiktig og stek bunnen i ytterligere 5 minutter.
PAIFYLLET
Skjær opp løk og bacon som angitt, og riv osten med et rivjern. Stek baconet på middels varme og ha det over på litt kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett. Stek også løken til den er blank og myk. Fordel bacon og løk i det forstekte paiskallet. Visp sammen egg, matfløte, melk, ost, timian, salt og pepper, og hell over paiskallet. Stekes på midterste rille i 30-35 minutter til paifyllet har stivnet. Sjekk ved å skyve litt forsiktig på formen, når fyllet i midten ikke «disser» er paien ferdig stekt.
SERVERING
Server paien varm, lun eller kald, med salat, vinaigrette og godt brød som tilbehør.
Alternativt kan du droppe løk og bacon i paien, og servere løyrom, finhakket rødløk, litt creme fraiche og dill som tilbehør.