I dag kan jeg by på en saftig ørretfilet toppet med nøtte- og urtelokk som tilfører både god smak og litt krønsj. Som tilbehør serverer jeg potetsalat med vårløk, agurk og reddiker - med en nydelig sitrondressing som topper det hele, og som gjør at den passer ekstra godt til fisk. Deilige smaker sammen, og hver for seg. Prøv denne retten du også - dette kan plutselig bli din nye fiskefavoritt!
Ingredienser
ØRRET MED URTELOKK
700 g | ørretfilet |
30-40 g | pinjekjerner , ristet |
4 ss | extra virgin olivenolje |
4 ss | panko /brødrasp |
1 1/2 - 2 dl | urter (basilikum, persille, dill), finhakket |
1/2 | sitron , revet skall |
1/2-3/4 ts | salt |
1/4 ts | sort pepper |
POTETSALAT
700 g | poteter |
3-4 | vårløk , snittet |
3 | reddiker , i skiver |
1/2-1 | agurk , i halvmåner |
1 neve | dill , grovt hakket |
SITRONDRESSING
1 1/2 | sitroner (skall + 2-3 ss juice) |
0,75 dl | extra virgin olivenolje |
100 g | lettmajones |
1-2 ts | honning |
salt og pepper |
TOMATSALAT
150-200 g | cherrytomater , delt i to |
1 neve | basilikum (bladene) |
1 klype | flaksalt |
2 ss | extra virgin olivenolje |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Skyll potetene og kok dem (med skallet på) i saltet vann, til de er møre (etter ca. 30 minutter). Hell av kokevannet og la potetene stå på koketoppen på laveste nivå et par minutter slik at vannet damper bort.
Mens potetene koker kan du gjøre klar fisken og urteblandingen. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, til de er gylne. Hakk dem ganske fint og ha dem i en liten bolle sammen med olivenolje, panko/brødrasp, finhakkede urter og finrevet sitronskall. Jeg har her benyttet en blanding av persille, dill og basilikum. Du kan gjerne droppe basilikum hvis du ikke har det, men persille og dill må til, synes jeg. Rør godt sammen og smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Legg ørretfileten i en smurt ildfast form og fordel urteblandingen jevnt utover. Stekes på midterste rille i 15-17 minutter, til fisken er passe stekt. Dersom du benytter oppdelt filet bør du redusere steketiden noe.
Visp sammen ingrediensene til sitrondressingen, og smak til med honning og sitronsaft slik at du får en fin balanse mellom det søte og syrlige. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.
Del de ferdigkokte potetene i mindre biter og ha dem i en bolle. Skjær opp de øvrige grønnsakene som angitt og tilsett sammen med potetene (fjern gjerne den bløte kjernen i agurken før du skjærer den opp). Vend ca. halvparten av sitrondressingen forsiktig inn i potetsalaten sammen med grovt hakket dill.
Lag tomatsalaten og drypp over litt av din beste olivenolje.
La fisken hvile et par minutter, og server den sammen med den lune potetsalaten, tomatene og resten av sitrondressingen.
TIPS
- Ørreten kan gjerne byttes ut med laks. Urtelokket passer også godt til annen fisk, for eksempel torsk.
- Varier gjerne med annet tilbehør til fisken, for eksempel blomkålris, smørdampet grønnkål eller couscoussalat.
VELBEKOMME!
Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).
Passer dette urtelokket like godt på ovnsbakt kveite?
Ja, det tror jeg. 🙂
Takk for enda en supergod rett fra din blogg! Jeg er stor fan av dine oppskrifter. Du skuffer aldri!
Kjempegodt:) Både toppingen til fisken og potetsalaten. Hadde litt hakket mynte sammen med dill i potetsalaten som ble friskt og godt.
Å, så hyggelig å høre, Cathrine! Litt mynte i potetsalaten satte nok en ekstra spiss på den. 🙂
Dette var nydelig. Denne skal jeg lage igjen. Måtte bruke glutenfri brødrasp og fant ikke reddiker på butikken, så jeg hadde noen små buketter med rå brokkoli i.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid så gøy og inspirerende å høre at oppskriftene faller i smak. 🙂
Dette var virkelig en høydare. Du finner de utroligste smakskombinasjoner som bare smelter sammen så smaksløkene får kjørt seg. Tusen takk flinke du:)
Denne var helt nydelig
Tusen takk for en velsmakende oppskrift.
Denne er knall go`!!
Potetsalaten var helt fantastisk.
Gjester måtte ha oppskrift 🙂
Tusen takk!
Så hyggelig å høre! 🙂
Fikk dette hos en venninne i går- ny favoritt! Fantastisk godt med litt krønsj til fisken og DEN gode sitrondressingen 🙂 dressingen blir god til mye når sommeren kommer…
🙂
Dette var virkelig en utrolig smakfull og spennende rett, som vi garantert kommer til å lage flere ganger. Takk til Trine for gode oppskrifter og tips.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid gøy å høre at oppskriftene faller i smak! 🙂
Nydelig middag!!! Har du forslag til vin som kan serveres til denne retten?
Wow, dette var kjempegodt! Og enkelt, kommer helt klart til å lage dette igjen. Så greit med oppskrifter hvor man kan bruke noe av det til andre retter, som denne nydelige sitrondressingen!
Så hyggelig å høre at det falt i smak! Ja, sitrondressingen er spesielt god og kan brukes til mye. 🙂
Lager denne om og om igjen – like god hver gang ! Knalloppskrift :)) Tuuusen takk !
Denne blir en favoritt hos oss Nydelig og enkel potetsalat og dressingen var sååå god!!
Hei, hvordan er det å servere denne ørret retten kald til koldtbord? 🙂
Tusen takk for nyyydelig middag i dag TrineDenne skal garantert lages mange ganger!!
Så hyggelig å høre at den falt i smak hjemme hos dere også. En favoritt hjemme hos oss!