Husker du ørretfileten jeg publiserte for noen uker siden, toppet med et deilig urtelokk og servert med en lun potetsalat? Jeg fikk så mange hyggelige tilbakemeldinger på den at jeg ble inspirert til å lage en ny variant - denne gangen med agurksalat og dillpoteter som tilbehør. Deilige smaker og gode matminner fra barndommen. Prøv den du også!
Ingredienser
ØRRET MED URTELOKK
700 g | ørretfilet eller laks |
30 g | pinjekjerner , ristet |
4 ss | extra virgin olivenolje |
4 ss | panko /brødrasp |
4-5 ss | urter (basilikum, persille, dill), finhakket |
1/2 | sitron , revet skall |
1/2-3/4 ts | flaksalt + litt til |
1/4-1/2 ts | pepper , nykvernet |
4 ss | rømme (kan sløyfes) |
DILLPOTETER
4 porsjoner | småpoteter , delt i 4 |
1/2 | rødløk , i små terninger |
2-3 | vårløk , finsnittet |
4 ss | extra virgin olivenolje |
2 ss | dijonsennep |
1/2-1 ts | flytende honning |
salt og pepper | |
3-4 ss | dill , grovt hakket |
AGURKSALAT
1 | agurk , i strimler på langs |
5 ss | eddik (7%) |
4 ss | vann |
3 ss | sukker |
SLIK GJØR DU
AGURKSALAT
Begynn med agurksalaten. Kok opp eddik, vann og sukker i en liten kjele, og rør til sukkeret er helt oppløst. Skjær agurken i tynne skiver eller skjær den i tynne skiver på langs. Bruk gjerne en ostehøvel eller lignende. Ha agurken i en liten bolle, og hell eddikblandingen over. La det stå å trekke mens du gjør klart resten. Agurksalaten kan gjerne lages noen timer før/dagen før hvis du har anledning til det.
DILLPOTETER
Skyll potetene, del dem i jevnstore biter og kok dem i lettsaltet vann, til de er møre. Hell av kokevannet og la potetene stå på koketoppen på laveste nivå et par minutter slik at vannet damper bort. Skjær opp løk og vårløk som angitt, og ha det i en bolle sammen med potetene. Rør sammen olivenolje og sennep til alt er godt blandet og smak til med honning, salt og pepper. Drypp dressingen over de varme potetene og vend det hele forsiktig sammen. Vend inn grovt hakket dill rett før servering.
ØRRET MED URTELOKK
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, til de er gylne. Hakk dem grovt og ha dem i en liten bolle sammen med olivenolje, panko/brødrasp, finhakkede urter og finrevet sitronskall. Jeg har her benyttet en blanding av persille, dill og basilikum. Du kan gjerne droppe basilikum hvis du ikke har det, men persille og dill må til, synes jeg. Rør godt sammen og smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Legg ørretfileten i en smurt ildfast form, krydre med litt flaksalt og fordel urteblandingen jevnt utover. Stekes på midterste rille i 15-17 minutter, til fisken er passe stekt. Dersom du benytter oppdelt filet bør du redusere steketiden noe.
SERVERING
La fisken hvile et par minutter, og server den sammen med dillpotetene og agurksalaten. En liten rømmeklatt og kokte gulrøtter smaker også godt til denne retten.
TIPS
- Ørreten kan gjerne byttes ut med laks. Urtelokket passer også godt til annen fisk, for eksempel torsk.
- Varier gjerne med annet tilbehør til fisken, for eksempel blomkålris, smørdampet grønnkål eller couscoussalat. Ta gjerne også en titt på «førsteutgaven» av oppskriften med lun potetsalat,
VELBEKOMME!
Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).
Hei, Dette ble veldig godt! Perfekt med urtelokket på ørreten. Potetsalaten ble også veldig god.
Veldig godt! 🙂
Holder på å lage nå – etter å ha smakt den retten som inspirerte deg til å lage denne. Bare et lite spørsmål; skal det stå helt til å begynne med …. rør til sukkeret er oppløst?
Det stemmer! Rettet opp nå, takk for at du sa ifra! Håper det smaker! 🙂
Nydelig – anbefales. Jeg lager den igjen imorgen, er i gang med agurksalaten nå. Det er så fint når man kan gjøre litt på forhånd. Takk 🙂
Veldig godt! Jeg har brukt hakket gresskarfrø i stedet for pinjekjerner – anbefales! 🙂
Dette ble både veldig godt og veldig pent. I tillegg raskt å lage. Tusen takk for fenomenal oppskrift!
Dette ble veldig godt, anbefales 🙂
Så hyggelig å høre at det falt i smak! 🙂
Denne ble laget til 17.mai middag med 8 gjester hvor alle syntes det var fantastisk godt Denne er notert og skal brukes igjen
Denne er så god. Laget den flere ganger. Så fint at vi har deg for å middagstips ☘️
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen din!
Dette var fantastisk godt.Syklubben storkoste seg.Blir ikke siste gang