I min tid som matblogger har jeg fått oppleve og lære mye, og ikke minst har jeg truffet mange fine og flinke mennesker. Som for eksempel da jeg fikk en epost fra ei jente som i tillegg til jusstudiene jobber i pappas fiskeforedlingsbedrift. Hun ville gjerne besøke meg slik at jeg skulle få anledning til å smake på noen av produktene deres, nemlig tørrfisk- og klippfiskfilet fra Halvors i Tromsø. Det takket jeg selvsagt ja til, for noen måneder tidligere hadde jeg sammen med Sjømatrådet og andre matformidlere vært og besøkt nettopp denne bedriften og fått et innblikk i historien og de ulike produksjonsprosessene. Noen måneder etter satt altså datteren hans i mitt kjøkken, og over en kopp te fortalte hun stolt om produktene som med utgangspunkt i tørket torsk av beste kvalitet, blir behandlet etter klassiske foredlingsmetoder, vannet ut og deretter vakuumpakket. Dette er skikkelig håndverk og resultatet er gryteklar fisk av beste kvalitet. Klippfisk fra Halvors får du servert i flere restauranter, og den er også tilgjengelig i noen dagligvareforretninger. Men det var ikke bare fisk denne jenta brant for, hun var også ivrig bruker av bloggen min og kunne berette om mange gode matopplevelser derifra, og vi hadde derfor mye å prate om. Ja, og så pratet vi litt om jusstudier og sånn også. Det er sånne øyeblikk som får meg til å klype meg selv i armen, og minne meg på hvor heldig jeg er som får lov til å holde på med dette.

Fisken har etter det hyggelige formiddagsbesøket hatt et lite opphold i fryseboksen, før den nordnorske klippfisken etter hvert fikk møte italienske smaker. Resultatet ble en spennende og smakfull rett. Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

OVNSBAKT KLIPPFISK

500 g klippfisk , ferdig utvannet, i biter
75 g brødsmuler (ca.) (eller strøkavring)
2 bokser hermetiske tomater hakket
1/2-1 ts sukker
salt og pepper
2 løk store, (rød og/eller gul),
olivenolje
1 neve frisk basilikum , grovt hakket

TILBEHØR

600 g poteter (ca.) , i biter
olivenolje
maldonsalt
aspargesbønner eller annet ønsket tilbehør

SLIK GJØR DU

I min tid som matblogger har jeg fått oppleve og lære mye, og ikke minst har jeg truffet mange fine og flinke mennesker. Som for eksempel da jeg fikk en epost fra ei jente som i tillegg til jusstudiene jobber i pappas fiskeforedlingsbedrift. Hun ville gjerne besøke meg slik at jeg skulle få anledning til å smake på noen av produktene deres, nemlig tørrfisk- og klippfiskfilet fra Halvors i Tromsø. Det takket jeg selvsagt ja til, for noen måneder tidligere hadde jeg sammen med Sjømatrådet og andre matformidlere vært og besøkt nettopp denne bedriften og fått et innblikk i historien og de ulike produksjonsprosessene. Noen måneder etter satt altså datteren hans i mitt kjøkken, og over en kopp te fortalte hun stolt om produktene som med utgangspunkt i tørket torsk av beste kvalitet, blir behandlet etter klassiske foredlingsmetoder, vannet ut og deretter vakuumpakket. Dette er skikkelig håndverk og resultatet er gryteklar fisk av beste kvalitet. Klippfisk fra Halvors får du servert i flere restauranter, og den er også tilgjengelig i noen dagligvareforretninger. Men det var ikke bare fisk denne jenta brant for, hun var også ivrig bruker av bloggen min og kunne berette om mange gode matopplevelser derifra, og vi hadde derfor mye å prate om. Ja, og så pratet vi litt om jusstudier og sånn også. Det er sånne øyeblikk som får meg til å klype meg selv i armen, og minne meg på hvor heldig jeg er som får lov til å holde på med dette.

Fisken har etter det hyggelige formiddagsbesøket hatt et lite opphold i fryseboksen, før den nordnorske klippfisken etter hvert fikk møte italienske smaker. Resultatet ble en spennende og smakfull rett. Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

 

 

Vann ut klippfisken etter anvisningen på pakken dersom du ikke har gryteklar fisk. Det tar vanligvis ca. 12 timer. Rens fisken.

Ha de hermetiske tomatene i en gryte eller lignende, sammen med sukker, salt, pepper og ca. 2 ss olivenolje. La tomatsausen koke på middels varme i ca. 20 minutter, til sausen har tyknet.

OVNSBAKT KLIPPFISK MED TOMATSAUS

Mens tomatsausen putrer koker du løken noen minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet og surr løken i litt olje i en stekepanne i ca. 5 minutter.

Når tomatsausen har putret i ca. 20 minutter blander du den sammen med løken, og lar det hele putre sammen i ytterligere 10 minutter. Tilsett ca. halvparten av basilikumen og rør godt sammen.

Finn frem en ildfast form på ca. 20 x 20 cm. Krydre fisken med litt nykvernet sort pepper. Fordel ca. halvparten av brødsmulene på en tallerken og vend fiskebitene i blandingen. Legg klippfisken i bunnen av formen og strø resten av basilikumen over.

OVNSBAKT KLIPPFISK MED TOMATSAUS

Fordel deretter tomatsausen over, dryss resten av brødsmulene over og drypp litt god olivenolje over formen (1-2 ss). Stekes midt i ovnen ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i ca. 25-30 minutter.

Serveres med ovnsbakte poteter (som stekes ved 225 grader i 10-20 minutter før fisken settes inn, og får deretter steke ferdig sammen med fisken på 200 grader) og for eksempel aspargesbønner (som kokes i lettsaltet vann til de er møre, etter ca. 2 minutter, hell umiddelbart av vannet og tilsett en klatt smør), asparges eller annet ønsket tilbehør.

OVNSBAKT KLIPPFISK MED TOMATSAUS

Velbekomme!

Inspirasjon til denne retten har jeg hentet fra Maison Mat og vin, men jeg har gjort noen endringer her og der. Blant annet har jeg droppet å tilsette 4 ansjos i tomatsausen (som evt. skal tilsettes helt til slutt).

Skriv ut
  1. Nam, så spennende! Dette må prøves. Halvors har mange gode produkter. Min favoritt til nå er grillet tørrfisk med bacon og gulrotstuing – Himmelsk godt!
    Takk for inspirasjon og fin oppskrift.

  2. Herlig og spennende rett, gleder meg til å lage denne i helgen! Tusen takk for gode oppskrifter, fine bilder og enkle forklaringer 🙂

  3. Denne retten har vi laget mange ganger, og den er blitt en av fiskefavorittene våre. De siste gangene vi har laget den, har vi gjort en vri. Vi har kokt potetene litt, skivet dem, og hatt dem i formen sammen med fisken og tomatsausen. Nydelig:-) Takk for gode oppskrifter:-)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste