Jeg elsker ost, og serverer det ofte som en del av menyen når vi har gjester (og ellers). Det er jo ikke så mye som skal til, 2-3 oster holder lenge, med litt enkelt tilbehør. Marmelader og ristede valnøtter og honning smaker godt til synes jeg, men du kan jo velge det du liker best.
Ingredienser
FIKENMARMELADE
200 g | tørkede fiken |
4 dl | rødvin |
100 g | sukker (ca.) |
2 | stjerneanis |
2-3 | små glass |
RISTEDE VALNØTTER MED HONNING
100 g | valnøtter |
150 g | flytende honning (ca.) |
1 | lite glass |
OST & KJEKS
2-3 | oster , for eksempel blåmuggost, camembert og chevré |
kjeks og/eller knekkebrød |
SLIK GJØR DU
FIKENMARMELADE
Skjær de tørkede fikenene i små biter og ha dem i en liten kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, og la det stå å putre på lav varme til rødvinen er nesten kokt inn og redusert til sirup, etter ca. 20-30 minutter. Fjern stjerneanisen. Hell marmeladen på rene glass, sett på lokket og sett glassene til avkjøling. Oppbevares deretter kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.
RISTEDE VALNØTTER MED HONNING
Fordel valnøttene utover et bakepapirkledd bakebrett, og rist nøttene ved 170 grader i ca. 7 minutter. La dem avkjøles litt og hakk dem grovt. Ha nøttene i et lite glass eller skål og fyll opp med akasiehonning, til nøttene så vidt er dekket.
SERVERINGSTIPS
Velg oster etter smak og behag. Dersom ostedisken er betjent får du ofte smake på ostene, slik at du finner en kombinasjon du liker godt. Jeg velger ofte norske oster, og har her valgt norsk blåmuggost, camembert og chevré. La osten få stå i romtemperatur en times tid før servering. Da blir den riktig temperert slik at de gode smakene kommer frem.
Dersom osten serveres som en av flere retter i en meny pleier jeg å anrette ost og tilbehør på porsjonstallerkener. Som tilbehør serverer jeg kjeks eller tynne knekkebrød, slik at det ikke metter så mye. Pass på å ikke ha for mye ost og tilbehør, for ost er mektige saker. (På bildet under serverer jeg også hjemmelaget chilimarmelade i tillegg.)
Dersom du skal servere osten som en smårett eller som en del av en buffet, kan du anrette ost og tilbehør på en fjøl, et brett eller lignende, slik at den enkelte kan forsyne seg selv. Da kan du gjerne også servere godt brød i tillegg, for eksempel eltefritt nøttebrød eller eltefrie baguetter med hasselnøtter, samt litt frukt og bær.
Sjekk gjerne ut annet tilbehør som også er godt til ost:
- Fruktmarmelade
- Aprikosmarmelade med konjakk
- Fikenmarmelade med portvin
- Plommechutney med rosiner og chili
VELBEKOMME!