Er du fysen på en god snacks kan jeg anbefale disse deilige ostekjeksene med et hint av chili. Det er slett ikke vanskelig å lage, og det er også ganske kjapt gjort, hvis en ser bort ifra at deigen bør hvile en halvtimes tid før den stekes, men da kan jo du gjøre helt andre ting. Når du først har laget deigen kan du putte den i kjøleskapet eller fryseren, og steke opp etter hvert som behovet skulle melde seg. Og det er rett som det er - ja, jeg snakker nemlig av erfaring her.
Ingredienser
OSTEKJEKS
150 g | hvitost |
150 g | smør |
175 g | hvetemel |
1/8 ts | chiliflak (ca.) |
1 ss | vann (ca.) |
FORSLAG TIL TILBEHØR
ost , etter smak | |
spekemat | |
tomater | |
sorte oliven |
SLIK GJØR DU
Kjør smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade eller lignende, til smøret er litt kremete. Riv osten fint med et rivjern, og kjør den deretter i en kjøkkenmaskin med kniver, til den er ganske finmalt. Ha osten sammen med smøret, bland godt sammen og tilsett deretter hvetemelet. Kjør det til du har en jevn og kornete masse. Tilsett chiliflak og vann, og kjør det til det samler seg i en klump. Tilsett eventuelt mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/løs. Form deigen til en pølse som er ca. 5 1/2 cm i diameter, kle den med plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time. Har du det travelt kan du putte den i fryseboksen en halvtimes tid.
Forvarm stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Skjær deigpølsen opp i ca. 4 mm tykke skiver og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. Stekes midt i ovnen i 8-10 minutter, til kjeksene er gylne under og har tatt litt farge i kantene. Følg med mot slutten av steketiden slik at kjeksene ikke blir brent.
La kjeksene avkjøles et par minutter på bakebrettet før du lar dem avkjøles helt på en bakerist.
Ostekjeksene kan nytes som de er, men prøv dem gjerne sammen med litt god spekemat, tomater, oliven og gode oster. Tre gjerne godsakene på små trepinner og nyt dem sammen med ostekjeksen.
TIPS
- Bytt gjerne ut chiliflakene med frisk, finhakket timian, ca. 1 ts.
- Kjeksene oppbevares i tett boks og er holdbare i et par uker.
- Deigen er holdbar i kjøleskapet i ca. 4 dager og ca. 2-3 måneder i fryseboksen.
- Når du skal steke opp frossen deig bør du tine den halvveis opp før du skjærer den opp i skiver og legger på bakepapirkledd bakebrett. La deigen tine ytterligere noen minutter før du steker dem som anvist over.
VELBEKOMME!
Kva type smør har du brukt til ostekjeksa ?
Jeg har brukt meierismør.
Er det mulig å lage disse glutenfrie? 🙂
Jeg har ingen erfaring med glutenfri bakst.
Fungerer det like bra med pecorino f.eks eller må det være en mykere fastost?
Chiliflak, hvor finner jeg det?
Keg har kjøpt chiliflak på en thaibutikk, men jeg vil tro det finnes andre steder også.
Hvor finner jeg chiliflak?
Du får kjøpt chiliflak i velassorterte dagligvarebutikker (i krydderhyllen) og i etniske butikker.
Kan ein bruke chillipulver i staden?
Jeg har ikke testet det selv, og vil derfor vil ikke anbefale det. Det som er godt med disse kjeksene er at du kjenner den gode smaken av kjeksene og ellers et lite hint av chili. Kjeksene smaker også godt uten chiliflak, hvis du vil teste det. Alternativt kan du tilsette litt frisk timian istedet. Lykke til!
Kan chiliflak evt byttes ut med chilipulver i mindre dose?
Jeg har ikke testet det selv, og vil derfor vil ikke anbefale det. Det som er godt med disse kjeksene er at du kjenner den gode smaken av kjeksene og ellers et lite hint av chili. Kjeksene smaker også godt uten chiliflak, hvis du vil teste det. Alternativt kan du tilsette litt frisk timian istedet. Lykke til!
Hei Trine,
for en student som er glad i å lage mat og gode smaker så er oppskriftene dine og ukesmenyene gull!
Skal bruke opp resten av Jarlsbergen jeg har i kjøleskapet, men har kun håndmikser (student vet du). Vil dette fungere eller vil jeg ikke få ønsket resultat?
Takk for svar!
Med mykt smør og litt rå håndkraft vil jeg tro det vil gå bra uten kjøkkenmaskin også. Lykke til!