For et par uker siden fikk jeg en e-post fra en leser som ønsket seg oppskrift på nøtteroser med sjokolade på bloggen. Her kommer de - søte, seige og smakfulle! Nøtteroser kan oppbevares i fryseren og taes opp ved behov - og det kan oppstå når som helst!
Ingredienser
NØTTEROSER
100 g | hasselnøtter , malt |
75 g | mandler , malt |
150 g | (finkornet) sukker |
2 | eggehviter , medium |
1 klype | salt |
SJOKOLADETREKK & DEKOR
24 | hasselnøtter , til dekor |
200 g | mørk kokesjokolade |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme).
Mal nøtter og mandler i en mandelkvern eller en kjøkkenmaskin med kniver. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet på mandlene og nøttene først, og de trenger heller ikke å være helt finmalt. Rør sukkeret sammen med den malte nøtteblandingen. Skill eggene og pisk eggehvitene stive sammen med en klype salt. Jeg har brukt egg i medium størrelse i denne oppskriften. Det er viktig at miksebollen er helt ren og at det ikke er spor av eggeplomme i eggehvitene. Rør nøtteblandingen forsiktig inn i de stivpiskede eggehvitene, til du har en passe fast deig. Deigen må være fast nok til å holde formen, men ikke så fast at den ikke kan sprøytes ut gjennom en kakesprøyte.
Ha deigen i en sprøytepose med sprøytetipp og sprøyt ca. 24 rosetter på et bakepapirkledd bakebrett. Pass på at det er litt avstand imellom slik at de ikke flyter i hverandre. Stikk en hel hasselnøtt midt på hver småkake. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 12-15 minutter, til kakene har fått litt farge. Pass på å ikke steke dem for lenge, for da kan de bli tørre og harde. La de ferdigstekte kakene hvile på bakebrettet (på rist) i 5-10 minutter, før du legger dem over på rist til avkjøling.
Når kakene er helt avkjølte kan du dekorere dem i smeltet sjokolade, hvis du vil. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovnen, og dypp undersiden av småkakene oppi. Legg kakene på rist med sjokoladesiden opp, og la sjokoladen stivne helt.
Nøtterosene kan gjerne fryses ned. Legg dem i en boks og ta frem kakene ved behov for små smakfulle munnfuller. De tiner raskt, etter ca. 15 minutter. Kakene er holdbare i fryseren i ca. 3 måneder (men det er som regel tomt etter kort tid).
LYKKE TIL!
Hvor stor tipp bruker du når du lager nøtterosene?
Synes det så så lett ut, men fikk ikke massen gjennom sprøyteposen:( noe man kan tynne ut med ? Ellers må jeg vel ha en større tipp.
Du må benytte en tykk tipp her. Tippen min er dessverre ikke merket, men jeg benytter den tykkeste jeg har. Dersom du ikke har en tykkere så anbefaler jeg deg å bare benytte sprøytepose, men da får du ikke den fine «stjernefasongen». Alternativt kan du forsøke å røre i litt smeltet (noe avkjølt) smør og prøve igjen. Lykke til!
Tusen takk for rask tilbakemelding. Må nok kjøpe en tykkere tip ja, for å få de fine rosene.jeg prøver igjen, smaken var det ingenting å si på ❤️ god jul!
Mine bare smelter utover i ovnen, noen idé på hva jeg gjør galt?
Hei! Hva er størrelsen på tippen du bruker? Hvor er den evt kjøpt?
Likte ikke så godt hintet av salt i smaken
Kan jeg bruke bare mandler?
Vi er litt allergiske for hasselnøtter her.
Er veldig lei av at nøtterosene blir helt flate. Du burde ha et godt tips og hvilket merke som bør brukes til å få stjerneformen på nøtterosene
heisann! i noen oppskrifter skal man stivpiske hviter, imens i andre skal man barer røre alt sammen til en masse. jeg har også sett at noen har smelta smør i deigen. vet du hva disse «variasjonene» har å si for det endelige resultatet? hva gjør smør med en slik deig feks?
Vil dele et tips fra Krem.no som er helt supert. Kle et brett med plastfolie. Når du dypper i sjokolade setter du dem bare med sjokoladesiden ned på plasten. Når sjokoladen har stivnet er det bare å trekke de av plasten. Det blir så mye mindre kliss enn å snu dem opp ned, og i tillegg ser det fint ut.
Takk for at du deler! Krem-Elin har mange nyttige tips og triks!