For en tid tilbake leste jeg en artikkel fra The New York Times, om en brødoppskrift eller nærmere sagt brødbakemetode utviklet av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Metoden går i korte trekk ut på at deigen røres raskt sammen for hånd, heves i ca 12-18 timer, "brettes", etterheves og haes deretter i en oppvarmet form/gryte med lokk - og stekes. Resultatet blir et utrolig saftig og godt brød med en crispy skorpe.

Den siste tiden har metoden blitt publisert på flere matblogger. Ina bak matbloggen Mat på bordet har lenge pratet varmt om dette brødet, og da hun også la ut en kjempefin videosnutt med oppskrift og fremgangsmåte, så jeg ingen grunn til å utsette det lengre. På lørdag ettermiddag satte jeg deigen, dro på lystig lutefisklag, sov veldig lenge på søndag, og fikk først "brettet" den etter 23 timers heving. Det gikk bra, så det er slingringsmonn ift hevetiden. Jeg etterhevet også i 30 minutter ekstra da jeg først ødela lokket på en gryte (ergo kan jeg ikke understreke nok at det er viktig at både gryte/form og lokk tåler varmen!) og derfor måtte varme opp en ny gryte før jeg endelig kunne steke brødet. Denne gryta var litt større enn den første, så jeg kommer nok til å justere opp deigen litt neste gang jeg skal bake brødet, slik at det passer bedre til min gryte.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

500 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann
Gryte med lokk (som tåler 250 grader), ca. 24 cm i diameter

SLIK GJØR DU

 

Bland sammen ingrediensene raskt i en bakebolle. Bruk en sleiv eller lignende, det er ikke nødvendig å benytte kjøkkenmaskin. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i ca 12-18 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø litt mel utover. Ha deigen oppå og «brett» deigen ved hjelp av en slikkepott eller lignende. Bretteteknikken har Ina beskrevet godt i videoen sin og i dette innlegget, så jeg henviser derfor til kilden.

Legg deigen med «bretten» ned og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La deretter brødet etterheve i ca 2 timer (+/-). Sett ovnen på 250 grader etter ca 1,5 time hevetid og sett samtidig inn formen du skal steke brødet i.

Når brødet har etterhevet ca 2 timer hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme formen. (Pass på at du ikke har så alt for mye mel på papiret, slik jeg hadde.) Rist eventuelt litt forsiktig på formen for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en «hul» lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen kan du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt.

Etter å ha bakt og smakt dette brødet er det nok ikke lenge til neste gang…

En stor takk til Ina for gode beskrivelser både i form av tekst og bilder, men ikke minst den flotte videosnutten. Metoden kan også benyttes til andre brød, og Ina har flere spennende oppskrifter til denne metoden på matbloggen sin Mat på bordet, som kan være verdt å ta en titt på.

Enjoy!

Skriv ut
  1. så bra du henviser til dette..ser at ho har prøvt med grov variant også, spennande..Ha fin veke!

  2. Hei!! Idag hadde vi dette brødet til middagen også!! Jeg hadde i 11/2 ts salt, men tror det tåler 2ts!! Men det var utrolig godt!! Morsom måte å bake på!! Imponerend resultat!! AnneK:-)

  3. Hei Trine!Jøss, det er nesten som å ha blitt omtalt i VG! Kom akkurat hjem fra sen møte og ser at det har vært enorm trafikk på bloggen – takket være din link 🙂 Det har vært en helt utrolig respons på oppskriften og mange, mange som nå har prøvd seg. Har fortsatt til gode å høre fra en som ikke har fått det til…. :)) Kjempegøy at du også sper den fenomenale oppskriften. Alle burde virkelig prøve den!!!

  4. Å, det har jeg tenkt lenge på å prøve, kom over det på youtube for LENGE siden! Så så genialt ut for ei som hater å kna ;PMen lurer på om det går med glutenfritt (jeg bruker ikke vanlig glutenfritt, men andre typer mel, som teff-mel f.eks. Hm, det vet du sikkert ingenting om …? 😛

  5. Jesus… Er gutt og 19 år, og har som uvane å starte å se på videoer av folk som lager mat. Gordon Ramsey er selvsagt favoritten. Har den siste tiden lest matbloggen din her også, og en av to ting SKAL skje: 1. Jeg skal bli mye flinkere å lage mat. Er OK+ i dag, men trenger oppskrifter, og har en lang vei å gå før jeg kan lage skikkelige knallgode middager uten å bruke sykt med tid.2. Finne meg dame som deg.Et tredje alternativ kan være 1+2. Kan fort bli det. Men uansett; takk for inspirasjon, og fantastiske oppskrifter. Kommer spesielt til å lese gjennom ALT i dessertdelen.

  6. Fabelaktig jenter! jeg har vært på IKEA og kjøpt meg fin fin gryte, så til helga skal jeg prøve også!:o)

  7. Hmm.. lurer på om det går med en litt større form og folie over. Usikker på om plastikkhåndtakene mine tåler en tur i ovnen 🙂

  8. Mmm dette brødet var fantastisk godt!! Jeg har allerede satt ny deig til i morgen. To andre versjoner. Gleder meg :)Takk for masse gode oppskrifter, er daglig innom bloggen din og alltid fornøyd med det jeg lager 🙂

  9. Takk for oppskrift og tips om Inas blogg.Hvilken temperatur bør vannet ha? Kaldt, romtemperert, varmt? Kanskje ikke varmt, for da går vel hevingen for fort.Hilsen Ann C.

  10. Hei!Jeg har fulgt bloggen din en god stund og har brukt flere oppskrifter med stor suksess:) Spesielt et par av torskerettene har blitt fast middag her i huset – nam!Dette brødet vil jeg gjerne prøve å bake. Er det mulig å bruke jerngryten fra Høyang Polaris med metallokk? Noen som vet?

  11. Hei.Takk for nydelig matblogg. Har bakt brødet flere ganger, men jeg firedobler oppskriften og har brøddeig til en hel uke av gangen. Deigen står kjølig mellom hver gang den brukes.

  12. WOW. For et fantastisk brød. Første forsøk er allerede spist og nå er andre omgangen i ovn. Tusen takk for denne fantastiske oppskriften. Har lenge letet etter noe sånn.

  13. Da har jeg laget mitt aller første brød, og det ble kjempegodt. Jeg lagde en variant av hasselnøttbrødet med det jeg fant i skapet. Ca 120g hasselnøtter + ca 50 g valnøtter. Hadde kun 2 dl melk, erstattet den siste desiliteren med youghurt naturell. Stekte det i en Tupperwaregryte med lokk. Brødet ble i ikke verdens luftigste men smakte nydelig.

  14. Åååå.. dette må jeg bare prøve. Aldri hørt om før faktisk.
    Setter en deig i kveld… og håper på brød i morgen kveld iallefall 😀

  15. Ser veldig godt ut. Jeg har ikke jerngryte, så det må jeg kjøpe. Finner det i flere størrelser, men hvor mange liter er din jerngryte på? Dumt om jeg kjøper en som er for liten.

  16. Tips til mindre styr og akkurat samme resultat

    Jeg har ikke vært på siden din før nå, men har holdt på med no-knead-bread en god stund. Min erfaring er at resultatet blir akkurat like bra uten en del av det tidkrevende arbeidet du beskriver her.

    1. Jeg brukte å brette deigen før, men har funnet ut at det duger like fint å bare strø en spiseskje mel i bollen og skjære deigen løs fra kantene med en slikkepott slik at melet får klebet rundt deigen. Dette gjør jeg når jeg setter jerngryten i ovnen til oppvarming – så deigen får maks 15 min etterheving, men mitt brød ser nøyaktig ut som ditt, med store lufthuller i.

    2. Jeg steker brødet i gryta med lokket på under hele steketiden, og etter 45 minutter har jeg da perfekt gylden skorpe som på dine bilder. Trenger ikke noe styr med å ta av lokket etter 30 min med andre ord.

    Jeg håper disse tipsene gjør at flere orker å prøve seg på dette brødet, for det kan revolusjonere enhver helgefrokost. Og med disse tipsene er det ikke avhengig av at en i huset er morgenfugl og står opp tre timer før frokost for å fikse etterhevingen.

  17. Hei. Tenkte å bruke en ildfast form med lokk. Må den smøres for at brødet ikke skal sitte fast?
    Eller er det unødvendig å smøre både gryter og former? Noen som vet?

  18. Hei.
    Idag har jeg prøvd dette for første gang. Resultatet ble veldig bra, men deigen var så løs at brettinga gikk heller dårlig så jeg lot det være og skrapte det bare til slutt i gryta – men brødet er flott det. Skal prøve på nytt idag – og være mere nøye på vannmengden – må ha hatt for mye i igår. Tusen takk for flott blogg- jeg er avhengig.
    Ha en flott dag. Eva.

  19. Nå har jeg endelig fått skaffa meg en brukbar gryte, så jeg kan prøve dette brødet! Jeg lagde første brød i dag, men jeg har nok kjøpt en litt stor gryte, 4,2 l… For brødet mitt ble kjempegodt, men det ble jo så lavt..! Hvis jeg dobler eller tar oppskriften halvannen gang, må jeg da øke steketiden? Evt hvor mye?

    Jeg har, som sikkert mange andre her, en le creuset gryte. Jeg ser at noen har kommentert andre har plastikkhåndtak på lokket. Det tåler 190 grader, så det går ikke med denne oppskriften. Jeg har i midlertidig sett et stålhåndtak til salgs fra le creuset, som bare koster 100 kr :-). Jeg vil tro at det går ann å kjøpe, og skru på i steden for det i plast – så tåler alt så høy varme som du får til.

    Takk for fin inspirasjon!

    1. Du må nok øke oppskriften litt for å få et litt høyere brød dersom du skal benytte den store gryten din. Du må øke steketiden noe, men det er vanskelig for meg å si eksakt hvor mye. Dersom du steker den først i 30-35 minutter og deretter tar av lokket + steker uten lokk til du ser at den har fått en fin farge, og sjekk deretter at du hører en «hul» lyd. Lykke til!

      Når jeg kjøpte Le Creusetgryte kjøpte jeg samtidig med en «knott» som tåler varmen på 250 grader. 🙂

  20. Er det noen eksakt måte å måle opp 1/3 eller 1/4 ts tørrgjær på. Kan det skrives om til kryddermål f.eks.? Og/ eller hvor nøyaktig må det være? Har fått dilla på å bake på denne måten etter første forsøk i går kveld til i dag. Så ble det foccacia, som er i ovnen nå, og dobbelt deig, delt i to deige, er nettopp ferdig. Veldig spennende!

    1. Du får måleskjeer som viser 1/8, 1/4, 1/2, 1 ts osv. Jeg benytter alltid slike måleskjeer i mine oppskrifter. Men, når det gjelder 1/3 ts har jeg ikke kommet over måleskje, så her går det på øyemål. Sånn ca. litt mer enn 1/4 ts. Lykke til!

  21. Det går helt fint å bruke 1 kilo mel ,grovt går også fint. Nå benytter ikke jeg måleskjeer, men bruker ca 1 ts tørrgjær og en hånd med Maldonsalt ( 7 gram ,jeg sjekket) og ca 9 dl vann til passe løs «klissete» røre.
    Dette bør ta ca ett minutt, og det er all tid jeg bruker på dette brødet! Rør i ett min og stek. 🙂
    Det er hverken nødvendig å brette eller å etterheve et slik langtidshevet brød. Bare å varme opp gryten på nederste rist med lokk på til 250 grader, så helle røren oppi gryten, sette på lokket og steke i ca 40 min.
    Ta av lokket og stek videre i 20 min og det viktigste; en tempefraturmåling, skal være 96 grader, da er brødet ferdig.
    Har også laget dette med 1,4 kilo mel, går også helt fint men med litt lengre steketid 🙂 Husk 96 grader.
    Brødet bør vente i 3-5 timer før det åpnes. Del brødet på midten og legg snittflaten mot fjølen for å skjære skiver. Sett halvdelene sammen og oppbevar i et klede på benken, brødet er like godt om tre dager.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste