Varmrøkt laks/røkt laks, rødløk, oliven og ost, oppå bortekjøpte butterdeigsplater, blir på kort tid en smakfull og enkel forrett eller smårett. Jeg fikk denne retten første gang servert av min venninne Liv for mer enn 20 år siden, og jeg har laget den selv flere ganger siden da. Prøv den du også!
Ingredienser
3 | butterdeigsplater , tint |
200 g | varmrøkt laks eller røkt laks |
1 | rødløk , i tynne båter |
1 neve | sorte oliven , delt i to |
100 g | ost , revet |
friske urter , for eksempel rosmarin eller basilikum | |
nykvernet sort pepper | |
6 ss | rømme til servering |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 225 grader, over og undervarme.
Kjevle ut butterdeigsplatene til de er ca. 20 x 20 cm, og del dem i to jevnstore biter. Fordel butterdeigen på bakepapirkledde stekebrett.
Riv osten. Skjær opp løk og oliven som angitt og fordel på butterdeigen. Skjær laksen i mindre biter og fordel den også oppå. Ha tilslutt over osten og et par drag med pepperkverna.
Stekes på midterste rille i 15-20 minutter, til butterdeigen er gjennomstekt og osten er gyllen.
Serveres umiddelbart, med litt av din beste olivenolje, friske urter og litt rømme. Det smaker også godt med en liten grønn salat som tilbehør.
VELBEKOMME!
Inspirasjon til oppskriften har jeg funnet i en kokebok av Tina Nordström.
Apropos butterdeig, et ønske fra meg er om du kunne lage tyrkisk børek? Med filodeig. Det er bare så utrolig godt. Ønsker meg oppskrift med spinat og ricotta.