Hva med velsmakende minipai til julebuffeten? Små munnfuller som er en fryd for både gane og øyne, fylt med løk, spinat, soltørket tomat, egg - og ikke minst deilig speket pølse, som løfter denne retten. Retten tilberedes i et muffinsbrett eller i en stor paiform (se nederst i oppskriften).

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Paibunner

300 g smør , i terninger
400 g hvetemel
2-3 ss vann (kaldt)

Paifyll

2 rødløk , i tynne ringer
150 g babyspinat , skylt og renset
100 g speket pølse , i strimler
100 g vellagret ost , i terninger (for eksempel cheddar),
4-6 soltørkede tomater , i biter
3 egg , sammenvispet
1 dl matfløte eller melk
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Lag paideigen ved å blande sammen mel, smør og vann, til du får en fast og fin paideig. Sett deigen kaldt i minst 30 minutter. Smør muffinsbrettet.

Ha paideigen på melet bakebord og kjevle den ut. Skjær eller stikk ut sirkler som er litt større enn “gropene” i muffinsbrettet. Bruk gjerne en kopp eller skål for å få et jevnt resultat. Trykk paideigen godt ned i muffinsformene slik at deigen går opp til kanten. Prikk deretter deigen med gaffel og sett hele formen inn i kjøleskapet i ca 15 minutter. Forstek paiskallene ved ca 200 grader i 8-10 minutter, til den tar litt farge i kantene. Hvis deigen «siger» litt ned under stekingen kan du klemme den litt oppover i formen ved hjelp av en gaffel eller lignende.

Fres rødløken i smør eller olje, og la den surre ved lav temperatur til den blir myk og blank. Tilsett spinaten og la den surre med til den så vidt faller sammen. Ta pannen av varmen, tilsett hakkede soltørkede tomater og pølsebitene, og rør det hele sammen. Fordel grønnsaksblandingen i de forstekte paiskallene og fordel ostebitene. Visp sammen egg, matfløte/melk, gressløk, salt og pepper, og hell blandingen forsiktig oppi paiskallene, men ikke så mye at det renner over. Stek minipaiene midt i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, til paiene er passe stekt.

Minipaiene serveres lunkne eller kalde, gjerne med litt salat, cherrytomater og hakkede valnøtter, og godt brød til.

(Ønsker du å lage en stor pai istedet kan du halvere oppskriften på paibunnen og eventuelt doble mengden med matfløte/melk i eggeblandingen om nødvendig. Stekes ved 200 grader i 30-40 minutter.)

Skriv ut
    1. Tind spekevarer selges via butikker som Meny, Ultra, Centra, Joker, Spar, ICA og COOP. Spør etter det hvis du ikke finner det. Lykke til! 🙂

  1. Noe tips til hvordan man lett kjevle ut deigen?. Den bare smuldret fra hverandre, endte med å trykke de ut i formene og da fikk de jo litt ujevn
    tykkelse. Det ble godt for det og veldig populært på julebrunchen:)

    Takk for mange gode julelunsjtips:)

  2. Nam! Dette skal eg lage til 17.mai lunsjen! 🙂 men er det mogleg å lage desse dagen før? I såfall kva gjer eg då? 🙂

  3. Laget disse i går. De ble kjempegode, men det ble en liten tålmodighetsprøve å få den utav formen. Jeg hadde smurt formene ekstra godt for å unngå dette problemet . Men smaken var veldig god! 🙂

  4. Disse er perfekte å ha med på sykkelen når man er på langtur. Disse blir en del av næringsinntaket på styrkeprøven 2018 😀

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste