I det marokkanske kjøkkenet blir det ofte brukt mange varme krydder, krydder vi kanskje heller forbinder med søt mat, som for eksempel anis og kanel. I tillegg er sitrus en viktig ingrediens. Her har lammekjøttet fått kose seg vel og lenge sammen med krydder, grønnsaker og aprikos, noe som ble en skikkelig god og litt hot match!
Ingredienser
1 kg | lammekjøtt (for eksempel bog), i jevnstore terninger |
1 ts | anisfrø |
1 1/2 ts | korianderfrø |
1 1/2 ts | spisskummenfrø |
½ ts | kajennepepper |
1 dl | solsikkeolje eller annen nøytral matolje |
2 | løk , i grove biter |
3 | gulrøtter , i biter |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2 | rød chili , i skiver |
1 ss | frisk ingefær , revet |
1 ss | tomatpuré |
1 boks | hermetiske tomater hakket |
6-8 | tørkede aprikoser , finhakket |
1 ½ dl | vann |
1 terning | kyllingbuljong (eller litt kyllingfond) |
1 stang | kanel |
½ | sitron , saften |
salt og pepper | |
frisk koriander , hakket | |
1 boks | kokte røde linser (eller kikerter) |
couscous , tilberedt etter anvisningen på pakken |
SLIK GJØR DU
Ha anisfrø, korianderfrø og spisskummenfrø i en morter, og knus det godt sammen. Bland krydderblandingen og kajennepepper sammen med oljen, og ha det i en pose sammen med kjøttet. Klem på posen slik at krydderblandingen fordeles over alt kjøttet. La det ligge slik mens du skjærer og hakker opp grønnsakene som anvist ovenfor.
Stek kjøttet raskt på høy varme (i to omganger) og legg til side. Fres løken raskt på middels varme til den er blank og tilsett deretter hvitløk og chili, som får surre med et par minutter, men uten at hvitløken tar farge. Tilsett deretter tomatpurè og la det surre med, før du tilsetter hermetiske tomater, gulrøtter, ingefær, aprikoser, vann, en buljongterning og kanelstangen. La gryta putre på lav varme til kjøttet er mørt og fint. Trekketiden er avhengig av hvilken stykningsdel av kjøttet du benytter og størrelsen på kjøttbitene, 1 ½-2 timer. Gryta kan alternativt settes på nederste rille i stekeovnen ved 150 grader (over- og undervarme), i ca. 2 timer.
Når kjøttet er mørt tilsettes de ferdigkokte linsene (eller kikerter, hvis du heller foretrekker det). Smak til med salt, pepper, sitronsaft og finhakket koriander.
Serveres med brød eller couscous. Oppskriften gir ca. 4-5 porsjoner.
Enjoy!
Hei!
Så ut som en perfekt lørdagsgryte.
Hvor mange personer er oppskriften beregnet til?
Er nok til fire personer.
Denne gryta ser kjempegod ut, og det frister absolutt å prøve den.
Takk for en inspirerende blogg!
Det lyder som en rigtig dejlig efterårsret! 🙂
Litt offside, men kan du si meg hvilket servise som er brukt? Synes det var utrolig kult! 🙂 Og takk for spennende oppskrift!
Det så skikkelig godt ut! Må prøves ut på lørdagen som kommer 🙂
Dette var en nydelig gryte! Tusen takk for oppskriften 🙂
Vi var 14 til trippel gryte i dag. Nydelig!
Dette så veldig godt ut og skal prøves til gjestene på fredag =) Noen vin forslag?
Takk for oppskrift!
Selv for en sløv kokk som meg ble denne veldig god… Jeg hadde ikke anis for hånden, og da jeg skulle helle i vann tok jeg av en kjele som var tiltenkt andre formål. Det ble da plutselig 3 dl for mye i min rett…
Jeg brukte fårikålkjøtt som jeg skjærte opp i halvfrossen tilstand, det fungerte veldig bra. Kokte gryta dagen før og den smakte helt nydelig dagen derpå.
Anbefales!
Gryten ble veldig god, men ikke særlig hot… Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke. Noen tips til å forsterke smaken? Takk.
Så bra at den falt i smak! Vil du ha gryten sterkere er det bare å ha i mer av de ulike krydderne.
Dette var helt aldeles nydelig!! 🙂
Byttet ut aprikosene med tørkede epler og det var veldig godt!
Hadde også bittelitt ekstra av alle krydrene.
Anbefaler denne! 🙂
Da står retten og putrer, det blir namnam, lukter veldig godt allerede. Men Trine, det mangler litt om når gulrøtter og hvitløk skal opp i gryten, tror jeg, hvis ikke jeg er heeelt fjern
Super gryte! Prøvde i går til høye utrop av begeistring fra alle gjesten:-)
Så hyggelig å høre at det smakte, og at gjestene satte pris på dine kokkeprestasjoner!
Hadde lyst på noe nytt og spennende som fredagsmiddag, og kom over denne. Den ble helt nydelig!
Hei, denne gryten falt i smak hos min familie. Skal servere denne retten i et selskap, kunne tenke meg litt flere grønnsaker ved siden av. Hva kan du anbefale?
Hei igjen, glemte å spørre om man kan bruke nanbrød til denne retten?
Noen som har forslag til en vin som passer til denne fantastiske retten?
Heisann. Tror du jeg kan bruke storfe til denne oppskriften også?
Hei,
nå har jeg lett etter lammekjøtt på Kiwi og Rema, men finner bare frossen salt lammekjøtt.
Har du noe tips til hva som kan brukes?
Bruker sidene dine ofte:-)
Gå til en halall butikk der får du alltid ferskt lamme kjøtt
Jeg tenker å lage denne retten i familiemiddag, men det er noen i familien som ikke er så glad i lammekjøtt. Er det mulig å bytte ut lammekjøttet med f eks kylling, evt. oksekjøtt?
Lagde denne idag med quorn-fileter (vegetar) og paprika istedet for kjøtt, den var kjempegod!!
Denne laga eg i går. Me var 10 rundt bordet so eg tredobla oppskrifta. Brukte kjøt av villsaulam kjøpt hos http://www.solundmat.no. Fantastisk til denne retten!!
Hadde eit par teskjeier honning i sausen og fleire buljongterningar. Hadde også kvitlauk i marinaden og sikkert nokon feddd ekstra i gryta også 😉 Gjestane mine var storfornøgde, Til dessert brukte eg oppskrifta di på sitronpai med bringebærsalat, suksess!!
Da ble denne årets påskemiddag, med både focaccia og couscous til. Veldig godt – tusen takk!