En dag i løpet av den siste uka før jul kommer døtrene mine på besøk for å lage konfekt. Vi lager store porsjoner, som deles på tre. Det er både en hyggelig og ikke minst praktisk tradisjon. Denne dagen er bare vår, resten av mafiaen får ikke være med. Vel, vi gjorde et lite unntak i år, for vesle Max (som da var 12 dager) måtte jo få være sammen med mammaen sin. Til tross for at både tanten og mormoren i perioder var mer opptatt av å kose med Max enn å lage konfekt, så ble det heldigvis mer enn nok konfekt til slutt. En av sortene vi laget var disse deilige mintsjokoladene, som er en av mafiaens favoritter. Oppskriften er tidligere blitt publisert her, men kommer nå i revidert utgave.
Ingredienser
600 g | kokesjokolade (70 % kakaoinnold), finhakket |
30 g | eggehvite |
2 ss | kremfløte (30 ml) |
15 dråper | peppermynteolje (kjøpes på apoteket) |
1/4 ts | tragant (kjøpes på apoteket) |
350 g | melis (ca.) |
konfektformer |
SLIK GJØR DU
Begynn med å hakke 300 g sjokolade i jevnstore biter. Kok opp litt vann i en kasserolle og slå av varmen. Plasser en bolle oppå kasserollen, men uten at bunnen kommer i kontakt med vannet (eller bruk en sjokoladesmelter, hvis du har). Ha ca. 2/3 av den hakkede sjokoladen oppi bollen, og la den smelte. Rør av og til, til du har en blank og jevn masse. Pass på at det ikke kommer vann oppi sjokoladen! Ta deretter bollen av kasserollen, sett den på benken og tilsett den resterende 1/3 av sjokoladen. La den smelte i under omrøring. Når sjokoladen har riktig temperatur (ca. 31-32 grader) er den klar for bruk.
Ha litt sjokolade i bunnen av formene du ønsker å benytte. Vi bruker silikonformer, noe som gir et veldig bra resultat. Bruk gjerne en dekorpenn eller lignende for å fordele sjokoladen i formene. Sett formene noen minutter i kjøleskapet slik at sjokoladen stivner.
Vei opp eggehviten (i underkant av et lite egg) og rør den sammen med fløte og peppermynteolje. Tilsett tragant, som gjør at massen blir bedre å jobbe med, men det er strengt talt ikke nødvendig for å få et godt resultat. Rør inn melisen, til du får en ganske fast, men ikke kompakt konsistens på peppermyntemassen. Smak eventuelt til med mer peppermynteolje underveis. Du skal nå ha en jevn og fin masse som er lett å jobbe med. Dersom du ikke skal benytte massen umiddelbart må bollen dekkes med plast, for å unngå at det danner seg en hinne på massen.
Fordel peppermyntemassen oppå den stivnede sjokoladen. Bruk en sprøytepose eller form små kuler med hendene som du putter oppi formene. Sett formene i kjøleskapet noen minutter til peppermyntemassen har stivnet noe. Smelt resten av sjokoladen (som beskrevet ovenfor), og fyll formene med sjokoladen. Mengden sjokolade er vanskelig å angi eksakt da det vil komme an på hvor store former du benytter og mengdeforholdet mellom peppermyntefyllet og sjokoladen. Sett formene tilbake i kjøleskapet, til sjokoladen har stivnet helt (gjerne over natten). Trykk sjokoladebitene forsiktig ut av formene og legg dem i tette bokser med lokk. Vi fikk ca. 75 sjokoladebiter av denne oppskriften.
Konfekten nytes romtemperert, gjerne sammen med en kopp god kaffe.
Oppbevar konfekten i tett boks eller glass ved ca. 12-16 grader, for eksempel på et kaldt soverom eller i kjellerboden. Dersom du må oppbevare konfekten i kjøleskapet er det viktig at du plasserer den der det er varmest, samt at du lar den hvile på kjøkkenbenken med lokket på i ca. en halvtime. Dette for å unngå at kondens setter seg på sjokoladen, slik at den blir misfarget og flekkete. Som en tommelfingerregel bør konfekt helst ikke utsettes på temperaturforskjeller på mer enn 10 grader. Dersom du oppbevarer konfekten som beskrevet ovenfor er den holdbar i 3-4 uker.
TIPS
- Har du ikke former kan du forme kuler av peppermyntemassen, som avkjøles i kjøleskapet, og deretter dyppe dem i smeltet sjokolade.
- Får du peppermyntemasse til overs kan du eventuelt trille kuler som du klemmer ned litt og dekorerer med for eksempel non stop, mokkabønner eller geletopper.
- Ønsker du mer inspirasjon til deilig konfekt? Sjekk ut konfektoppskriftene på bloggen, som ligger samlet her.
ENJOY!
Er eggehviten nødvendig for et godt resultat? Eggallergiker i hus…
Jeg har aldri prøvd uten eggehvite, så vanskelig å svare på.
Hvis du forsøker denne – 3/4 dl fløte og 35 gram hvetemel. Kokes i gryte til det slipper bunnen. Bak inn 250 gram melis og peppermyntedråper til passe smak. Er noe fastere i konsistensen men smaker godt 🙂
Så fint at du deler! 🙂
Hei, da jeg var liten pleide vi å lage dette peppermintgodteriet. Oppskriften er uten egg.
1ss mel
1dl melk
5-10 dråper peppermintolje
Ca 500-600g melis
Kok en litt tykk grøt av mel og mek. Avkjøl helt. Rør inn peppermintdråper og elt inn siktet melis til smidig deig.
Smelt 200g kokesjokolade sammen med ca 50 gram cocosolje uten smak. Trill peppermintkuler og dypp dem i smeltet sjokolade. Sett kjølig slik at sjokoladen stivner.
Hvor får du ta i peppermynteolje?
På de fleste apotekene. Du må bare spørre de som jobber der, når de som oftest ikke har det stående framme i butikken.
Går det an å lage peppermynteolje selv, med hagens peppermynte?