Langpannebrød er enkelt å lage, og er kjempepopulært hos både store og små. I dette brødet, som er halvgrovt på brødskalaen, har jeg benyttet siktet og sammalt hvetemel, samt havregryn. I tillegg har jeg tilsatt kjerner og frø, som jeg synes gir en ekstra god smak på baksten. Ønsker du en "barnevennlig" variant kan du gjøre som jeg har gjort denne gangen, nemlig å kjøre frøene i en kjøkkenmaskin med kniver, slik de som ikke er så begeistret for hele frø og kjerner i baksten også vil elske dette brødet. Langpannebrødet er ypperlig frokost- eller matpakkebrød, og smaker også godt til for eksempel supper og gryteretter.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

550 g hvetemel
200 g sammalt hvetemel , fin eller grov
150 g havregryn (lettkokte)
50 g solsikkekjerner
50 g gresskarkjerner
25 g sesamfrø
25 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
1 1/2 ts salt
7 1/2 dl vann (ca. 20 grader)
2 ts honning

SLIK GJØR DU

Kjør gjerne solsikkekjerner, gresskarkjerner og sesamfrø i en kjøkkenmaskin med kniver dersom du ikke ønsker hele frø og kjerner i baksten. Ha alle ingrediensene i bakebollen, men hold igjen på litt av vannet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett vann til du har en smidig, men fremdeles litt klissete deig. La deigen forheve ca. 45 minutter (eller lengre).

Hell deigen over i en bakepapirkledd langpanne (den store som følger med stekeovnen). Fukt hendene og klapp deigen jevnt utover. Dekk langpannen med plast eller et klede og la brødet etterheve i ca. 1 time. Bruk et pizzahjul eller lignende og skjær forsiktig opp brødet i jevnstore biter, for eksempel 4 x 5. Pensle gjerne med litt vann og strø over litt sammalt hvetemel.

Stekes på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 30-40 minutter, til brødet er gjennomstekt og har fått en fin gyllen farge. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig. La brødet avkjøles i langpannen i ca. 15 minutter før du lar det avkjøles helt på en rist.

Bryt eller skjær av brødet og del gjerne kuvertbrødet i to og fyll det med favorittpålegget – det er i alle fall juniors favoritt for tiden.

TIPS

  • Du kan gjerne erstatte noe av hvetemelet med sammalt hvetemel for å få det enda grovere. Det må da trolig justere væskemengden noe (deigen skal være litt klissete).
  • Langpannebrødet kan fint fryses. Jeg pleier å fryse det i «rader» à 2 x 4 brytebrød. Ta det gjerne ut av fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen (150-175 grader) før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det i matpakken er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan nesten smøre det når det er nesten frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.
  • Oppskriften gir ca. 20 kuvertbrød.
  • Sjekk gjerne også ut de andre langpannebrødene på bloggen, du finner dem sammen med de øvrige brødoppskriftene på bloggen her.

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Såg godt ut! Er det mulig å lage det på kvelden, heve det over natten og steke det før frokost mon tro? Isåfall….vil du anbefale heving i romtemperatur eller kjøleskap?

    1. Ja, det er mulig, men da må du steke brødet i en form som er halvparten så stor som den som er angitt i oppskriften. Lykke til!

    1. Ja, det er mulig, men da må du steke dem i to omganger. Eventuelt begge på varmluft på litt lavere steketemperatur (men personlig synes jeg de blir best på vanlig over- og undervarme).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste